Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συμφωνήσουν επί της αρχής να απαγορεύσουν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες, ωστόσο όπως αποκαλύπτουν διπλωμάτες στο Reuters, αφήνουν για αργότερα τις αποφάσεις για το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτή η απαγόρευση.

«Προχωράμε προς μια συμφωνία για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενόψει της συνόδου κορυφής.

Σύμφωνα με ένα νέο προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, τα 27 έθνη θα συμφωνήσουν ότι οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στις χώρες της ΕΕ θα απαγορευτούν, αν και με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό που παραδίδεται μέσω αγωγών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται το Reuters – το οποίο μπορεί ακόμη να αναθεωρηθεί ξανά – μελετάται μια συμφωνία για κυρώσεις πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω δεξαμενόπλοιων, και παραπέμπονται για αργότερα οι όποιες αποφάσεις αναφορικά με το πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω αγωγών στην Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχική Δημοκρατία.

Απαισιοδοξία

Νεότερες πληροφορίες ωστόσο, αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα οριστικοποιήσουν τους όρους για αυτήν την προσωρινή εξαίρεση. Αντίθετα, θα ζητήσουν από διπλωμάτες και υπουργούς να βρουν μια λύση, η οποία θα αποτρέπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ εκείνων που θα εξακολουθούν να παίρνουν ρωσικό πετρέλαιο και εκείνων που δεν θα έχουν πρόσβαση.

Ορισμένοι ηγέτες της ΕΕ εμφανίστηκαν απαισιόδοξοι σε οποιαδήποτε προοπτική για μια συνολική συμφωνία στη σύνοδο κορυφής, με την πρωθυπουργό της Εσθονίας Κάγια Κάλλας να λέει ότι είναι πιο ρεαλιστική η επίτευξη συμφωνίας τον επόμενο μήνα.

«Δεν νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα. Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία μέχρι τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, αυτή είναι η ρεαλιστική προσέγγιση μέχρι τώρα», είπε η  Κάλλας.

Η επόμενη σύνοδος κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 23-24 Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου είπε ότι «δεν είναι εύκολες αποφάσεις», προσθέτοντας: «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι εντός των επόμενων ημερών, των επόμενων εβδομάδων, θα ληφθούν αποφάσεις».

Το έκτο πακέτο κυρώσεων

Μια κατ’ αρχήν συμφωνία για την απαγόρευση του πετρελαίου θα μπορούσε να βοηθήσει στο ξεκλείδωμα του υπόλοιπου έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της εξαίρεσης της μεγαλύτερης τράπεζας της Ρωσίας, της Sberbank από το σύστημα SWIFT, της απαγόρευσης των ρωσικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων από την ΕΕ και της προσθήκης περισσότερων ατόμων σε μια λίστα των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει.

Ένα απτό αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής θα είναι η συμφωνία για ένα πακέτο δανείων της ΕΕ ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ (9,7 δισεκατομμύρια δολάρια), με μια μικρή συνιστώσα επιχορηγήσεων για την κάλυψη μέρους των τόκων, για να διατηρήσει η Ουκρανία την κυβέρνησή της και να πληρώσει μισθούς για περίπου δύο μήνες. Η απόφαση για το πώς θα συγκεντρωθούν τα χρήματα θα ληφθεί αργότερα.

Ταμείο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής, οι ηγέτες θα στηρίξουν επίσης τη δημιουργία ενός διεθνούς ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, με λεπτομέρειες που θα αποφασιστούν αργότερα, και θα θίξουν το νομικό ζήτημα της δήμευσης των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για αυτόν τον σκοπό.

Οι ηγέτες θα δεσμευτούν να επιταχύνουν τις εργασίες για να βοηθήσουν την Ουκρανία να μεταφέρει τα σιτηρά της από τη χώρα σε παγκόσμιους αγοραστές μέσω σιδηροδρόμου και φορτηγών καθώς το ρωσικό ναυτικό μπλοκάρει τις συνήθεις θαλάσσιες διαδρομές και να λάβει μέτρα για να γίνει πιο γρήγορα ανεξάρτητη από τη ρωσική ενέργεια.

Το προσχέδιο έδειχνε ότι οι ηγέτες θα διερευνούσαν τρόπους για να περιορίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της σκοπιμότητας εισαγωγής προσωρινών ανωτάτων ορίων τιμών, να μειώσουν τη γραφειοκρατία στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να επενδύσουν στη διασυνοριακή σύνδεση εθνικών ενεργειακών δικτύων για να βοηθήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον.

Διαβάστε επίσης – Μητσοτάκης: Ευρωπαϊκή λύση απαιτεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια