Αποκαλώντας τον υψηλό πληθωρισμό ως την νούμερο ένα πρόκληση για την Federal Reserve, η αντιπρόεδρος της Τράπεζας Λάελ Μπρέναρντ υποστήριξε πως στηρίζει την δρομολόγηση τουλάχιστον άλλων δύο αυξήσεων των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για να μειωθούν οι πιέσεις στις τιμές.

«Η αγορά προεξοφλεί αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, δεδομένων των στοιχείων που έχουμε στα χέρια μας σήμερα, θεωρώ πως αυτό είναι ένα λογικό μονοπάτι» τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στο CNBC. Αν και το τι θα συμβεί το Σεπτέμβριο είναι, για την ώρα, λιγότερο σαφές.

Σε κάθε περίπτωση επεσήμανε πως είναι απίθανο η κεντρική τράπεζα να «κάνει διάλλειμα» σύντομα από τον τωρινό κύκλο της αύξησης των επιτοκίων, καθώς «έχουμε ακόμη πολύ δουλειά να κάνουμε ώστε να κατεβάσουμε τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%». Σχολίασε δε, πως δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη δεδομένου πως «η οικονομία έχει μεγάλη δυναμική».

Η ιδέα για δύο διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο καλοκαίρι και μια προσωρινή ανάπαυλα τον Σεπτέμβριο έχει αρχίσει να καλλιεργείται από αρκετούς αξιωματούχους, όπως ο πρόεδρος της Atlanta Fed Ραφαέλ Μπόστιτς.

Η ίδια η κυρία Μπρέναρντ θεωρείται μέλος της ομάδας των περιστεριών, ωστόσο στις δηλώσεις της φάνηκε να συμφωνεί απόλυτα με την ανάγκη ανάληψης δράσης από την κεντρική τράπεζα ώστε να περιοριστεί το μείζον πρόβλημα του υψηλού πληθωρισμού.

To συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα συνεδριάσει μέσα στο καλοκαίρι στις 14-15 Ιουνίου και κατόπιν στις 26-27 Ιουλίου, ενώ θα επανέλθει και πάλι στο τραπέζι από το Σεπτέμβριο, στις 20-21 του μηνός.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή