Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε «αξιόπιστες» τις πληροφορίες ότι η Ρωσία «κλέβει» τα σιτηρά της Ουκρανίας που προορίζονται για εξαγωγή με σκοπό να τα πουλήσει για δικό της όφελος.

Μιλώντας σε ένα διαδικτυακό «στρογγυλό τραπέζι» με φιλανθρώπους, εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι αυτή η καταγγελλόμενη κλοπή αποτελεί μέρος των ευρύτερων ενεργειών της Ρωσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έπληξε την ικανότητα του Κιέβου να εξάγει τη σοδειά και επιδείνωσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

«Όλα αυτά είναι σκόπιμα» είπε ο Μπλίνκεν, κατηγορώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «εκβιάζει» με σκοπό να αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Τόνοι σιτηρών εγκλωβισμένοι στα σιλό

Έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών ενδέχεται να παραμείνουν στην ενδοχώρα της Ουκρανίας ως το Φθινόπωρο, χωρίς δυνατότητα να εξαχθούν. Αυτό υποστήριξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν, όπως είπε, να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Βρετανία και Τουρκία

Η Ουκρανία, σημείωσε ο Ζελένσκι σε ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία το ενδεχόμενο παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

Η συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας

Λίαν επιφυλακτικό εμφανίστηκε το Κίεβο απέναντι στην είδηση πως Ρωσία και Τουρκία έφτασαν σε προκαταρκτική συμφωνία για την επανέναρξη των μεταφορών ουκρανικών αγροτικών προϊόντων μέσω της Μαύρης Θάλασσας και του λιμανιού της Οδησσού.

Το σχέδιο 

Όπως έγινε γνωστό η τουρκική κυβέρνηση προσέφερε στρατιωτική βοήθεια προκειμένου να καθαριστούν οι νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στις παραλίες της Οδησσού, που ήταν ένας από τους όρους της Μόσχας, αλλά και για την συνοδεία των πλοίων που θα μεταφέρουν τα σιτηρά. Επίσης, στην Κωνσταντινούπολη θα στηθεί ένα κέντρο που θα συντονίζει τις μεταφορές των αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία προς τις ξένες αγορές.

Πάντως, η Ουκρανία δεν έχει δώσει ακόμη την απάντηση της στο σχέδιο, καθώς εξακολουθεί να ανησυχεί για τις ρωσικές προθέσεις, ενώ είναι εμφανώς απρόθυμη στην προοπτική αφαίρεσης των ναρκών, τις οποίες θεωρεί τμήμα της αμυντικής της γραμμής για την προστασία του λιμανιού.

Επίσης, δυσφορεί έντονα για την απαίτηση της Ρωσίας, στο πλαίσιο της συμφωνίας, να διατηρήσει το δικαίωμα να ελέγχει τα πλοία που φτάνουν στην Ουκρανία, προκειμένου να βεβαιωθεί πως δεν κρύβουν όπλα.

Συμφωνία… χωρίς το Κίεβο 

Η Τουρκία, η οποία προσπαθεί εδώ και εβδομάδες να ασχοληθεί με το θέμα επιβεβαιώνοντας τον μεσολαβητικό της ρόλο στην Ουκρανική κρίση, ελπίζει πως η στήριξη του ΟΗΕ στο σχέδιο θα προσφέρει στο Κίεβο τις εγγυήσεις ασφάλειας που επιζητά.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα ταξιδέψει στην Άγκυρα την Τετάρτη προκειμένου να συζητήσει με την τουρκική ηγεσία το σχέδιο. Αν και για την ώρα δεν είναι σαφές αν στις συνομιλίες θα παραστεί και εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης. Άλλωστε στις συνομιλίες για το θέμα δεν είχε συμμετοχή μέχρι τώρα η Ουκρανία.

«Νομίζω πως οι στρατοί μας μπορούν να συμφωνήσουν για τον καλύτερο τρόπο ώστε να το οργανώσουμε, ώστε τα πλοία να μπορούν να περάσουν από τα ναρκοπέδια, τα οποία θα πρέπει να καθαριστούν» υποστήριξε σήμερα ο κ. Λαβρόφ.

«Σχολιάζοντας προκαταβολικά την επίτευξη συμφωνίας η Ρωσία επιζητά να μεταφέρει το βάρος της ευθύνης στην Ουκρανία» σχολίασε από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας, Τάρας Κάσκα, ο οποίος επέμεινε πως η απειλή της επισιτιστικής κρίσης έχει τεχνητά δημιουργηθεί από την Ρωσία και μόνο την Ρωσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή