Χρειάστηκε το τελευταίο ημίωρο για να βελτιώσει την εικόνα του το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς σήμερα αναλώθηκε αφενός να περιμένει τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αφετέρου να αξιολογεί την απόφαση της για τη στήριξη της Ευρωζώνης. Ο γενικός δείκτης έκλεισε τελικά στο +1,96% και στις 838,94 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 76 εκατ. ευρώ.

Η ΕΚΤ στο μικροσκόπιο των επενδυτών

Η τελική εικόνα σε καμία περίπτωση δεν είναι αντιπροσωπευτική της ενδοσυνεδριακής εικόνας, καθώς υπήρξε σκεπτικισμός με τις ενέργειες που ανακοίνωσε η ΕΚΤ προκειμένου να μειώσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων. Ειδικότερα, σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα νέο εργαλείο για την αντιμετώπιση του κινδύνου κατακερματισμού στη ζώνη του ευρώ. Επιπλέον, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να δώσει εντολή στις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωσυστήματος μαζί με τις υπηρεσίες της ΕΚΤ να επιταχύνουν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ενός νέου μέσου κατά του κατακερματισμού προς εξέταση από το Διοικητικό Συμβούλιο.Αν και ήταν δύσκολο να υπάρξουν σήμερα αναλυτικές ανακοινώσεις, οι αγορές ανέμεναν περισσότερη σαφήνεια για το πως θα διαχειριστεί η ΕΚΤ την αναταραχή της αγοράς, ειδικά εκείνη των ομολόγων. Γι΄αυτό και όπως σχολίασαν χρηματιστηριακές πηγές στον ot.gr , το επόμενο διάστημα η ΕΚΤ πρέπει να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να αυξήσει το κόστος δανεισμού και ταυτόχρονα να ελέγχει τις αποδόσεις των πιο ευάλωτων χωρών μελών της ευρωζώνης.Τεχνικά, άλλωστε, σύμφωνα με την Trader24, ο Δείκτης έχει δώσει έξοδο από την περιοχή των 900, και μάλιστα σήμα short από τις 896, με ένα μεγάλο μέρος των εισηγμένων επίσης να ακολουθούν αρνητική εικόνα, μην αφήνοντας δικαιολογίες για θέσεις υπέρ κάποιας σημαντικής ανόδου. Επίσης, η πολύωρη παραμονή πάνω στις 820 μονάδες επιβεβαιώνει και τη σημασία του -βραχυπρόθεσμης σημασίας- επιπέδου στήριξης των 820 (ΧΗ 818,56), χωρίς βεβαίως να αναιρείται πιθανή προσέγγιση των 813, που αν έρθει με απόκλιση ταλάντωσης θα αυξήσει τις πιθανότητες μιας αξιοπρεπούς ανοδικής αντίδρασης.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων, ο ΟΤΕ σημείωσε κέρδη 4,45%, με τις Σαράντης, Coca Cola, Alpha Bank, ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil, Εθνική, Λάμδα και Πειραιώς να ακολουθούν με σημαντικά κέρδη. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημείωσαν οι Βιοχάλκο, Titan και ΕΥΔΑΠ, με την Τέρνα Ενεργειακή να χάνει 1,52% και τη ΓΕΚ Τέρνα να κλείνει στο -1,88%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών