Μια «επίθεση» που στοχεύει να «σπείρει χάος στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας» αποτελούν οι μειώσεις στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του Nord Stream, που αποφάσισε πρόσφατα η Μόσχα.

Την παραπάνω καταγγελία έκανε ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Αυτό που είδαμε την περασμένη εβδομάδα παίρνει μια άλλη διάσταση. Η μείωση παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream αποτελεί επίθεση εναντίον μας», είπε σε μια ομιλία του σε ηγετικά στελέχη της βιομηχανίας στο Βερολίνο.

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα αποθέματα ενόψει του χειμώνα. Σύμφωνα με το Reuters, τη Δευτέρα η πληρότητα των δεξαμενών βρίσκονταν στο 54%, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει θέσει ως στόχο πληρότητα 80% έως τον Οκτώβριο και 90% έως τον Νοέμβριο.

Στροφή στον γαιάνθρακα

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας, η επαναφορά σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση γαιάνθρακα θα μπορούσε να προσθέσει ισχύ έως και 10 γιγαβάτ σε περίπτωση που η παροχή φυσικού αερίου φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα. Σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην άνω βουλή στις 8 Ιουλίου.

«Είναι επώδυνο, αλλά αποτελεί απόλυτη ανάγκη σε αυτήν την συγκυρία να μειωθεί η κατανάλωση φυσικού αερίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, μέλος του κόμματος των Πρασίνων που πίεζε για ταχύτερη έξοδο από τον άνθρακα. «Αν δεν το κάνουμε, τότε διατρέχουμε τον κίνδυνο να μην είναι αρκετά γεμάτες οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Και τότε θα μπορούν να μας εκβιάσουν», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή