Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να χρηματοδοτήσει με 600 εκατ. ευρώ, μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027, τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης για την επεξεργασία αποβλήτων στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην 14η σύνοδο του δικτύου Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 30/6 – 2/7 στην Αλεξανδρούπολη.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι με τους ευρωπαϊκούς πόρους εξασφαλίζεται, πλέον, η χρηματοδότηση για τη δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών, ώστε η Ελλάδα να ενσωματώσει τους ευρωπαϊκούς στόχους για την ανακύκλωση και την υγειονομική ταφή.

Διαβάστε επίσης – OT FORUM 2 – Aνακύκλωση: Πολλαπλά οφέλη από τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων

«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημαντική επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς προ διετίας δεν υπήρχε καμία προοπτική χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών από την Ε.Ε., μέσω ΕΣΠΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης – Ελλάδα: Στην κορυφή της Ευρώπης στη διαχείριση των Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων

Τι έχει αλλάξει

• Άλλαξε ο ευρωπαϊκός κανονισμός και είναι δυνατή – την επόμενη περίοδο- η χρηματοδότηση σύγχρονων μονάδων ανάκτησης και ανακύκλωσης, αναγκαίων για την επίτευξη των κοινοτικών στόχων στη διαχείριση των αποβλήτων.
• Οι μονάδες αυτές θα χρηματοδοτηθούν με 600 εκατ. ευρώ.
• Το ποσοστό της χρηματοδότησης για κάθε μια από αυτές τις μονάδες σχετίζεται με την αποτελεσματικότητα τους και μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό άνω του 80%.

Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση αφορά και την αναβάθμιση παλαιότερων μονάδων που είτε λειτουργούν, είτε κατασκευάζονται, σε σύγχρονες μονάδες ανάκτησης και ανακύκλωσης. Οι τελικές λεπτομέρειες για τη χρηματοδότηση θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

Σημαντικό βήμα στη διαχείριση αποβλήτων

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λειτούργησε αποτελεσματικά για μια ακόμα φορά και, με οργανωμένη προσπάθεια, εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Ένωση 600 εκατ. ευρώ. για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων ανάκτησης κι ανακύκλωσης στην Ελλάδα. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για να πετύχουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για τη βελτίωση της διαχείρισης αποβλήτων, την αύξηση της ανακύκλωσης και τη μείωση της υγειονομικής ταφής. Με στοχευμένες δράσεις, εκσυγχρονίζουμε τις υποδομές μας, εδραιώνουμε την περιβαλλοντική μας συνείδηση, βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουμε από κοινού τη μάχη απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε: «Η κυβέρνηση μας τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει άλματα στη διαχείριση των αποβλήτων. Παράλληλα έχει επιδείξει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Αυτή η σημαντική πρόοδος δημιούργησε ένα απόθεμα αξιοπιστίας για την Ελλάδα, που ήταν αναγκαίο για να πετύχουμε μια συμφωνία που δύο χρόνια πριν φάνταζε αδύνατη. Πλέον η Ελλάδα θα αποκτήσει όλες τις αναγκαίες υποδομές που θα τη βοηθήσουν να διαχειρίζεται τα απόβλητα της με περιβαλλοντική ευαισθησία, σύμφωνα με τις αρχές τις κυκλικής οικονομίας, ώστε τελικά να υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος και βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green