Μπορεί να είπε όσα είπε ο πρόεδρος Κυριάκος προχθές στη Βουλή για τις εκλογές και τον χρόνο διεξαγωγής τους, στην άνευ ορίων κόντρα που είχε με τον «Λεγάμενο» για όλα τα θέματα της τρέχουσας πολιτικής πραγματικότητας, ωστόσο δεν φαίνεται να τον έχουν πιστέψει οι δικοί του, τουλάχιστον. Διότι καθ’ α ενημερώθηκα, εγκύρως δε, το βράδυ της Τετάρτης, έγιναν τρεις συναντήσεις (συνεστιάσεις τις λέγαμε παλιά), υπουργών του με ψηφοφόρους, στην Αττική, και το κλίμα που μου περιέγραψαν μόνο «μουδιασμένο» δεν ήταν. Ολοι ήταν στη φάση «πάμε να κερδίσουμε» – ό,τι δηλαδή φωνάζουν οι προπονητές στους παίκτες, λίγο πριν βγουν στο γήπεδο.
Μία τουλάχιστον συνεστίαση έγινε και προχθές το βράδυ (μία που γνωρίζω εγώ, μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί και άλλες και δεν ενημερώθηκα) και απ’ ό,τι δείχνουν τα πράγματα δύσκολα θα ανασταλεί η σχετική δραστηριότητα, παρά το σαφές μήνυμα του προέδρου Κυριάκου για εκλογές στο τέλος της 4ετίας, που είχε αποδέκτες και τους ίδιους. Κυρίως, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, παραμονές εκλογών δηλαδή, οι υπουργοί αναστέλλουν κάθε άλλη δραστηριότητα («κατεβάζουν τα μολύβια» κατά το κοινώς λεγόμενο) και αφοσιώνονται αποκλειστικά στην επανεκλογή τους. Διότι τα θέματα του υπουργείου, μπορεί να περιμένουν. Ο αγώνας για την επανεκλογή, ποτέ!
Συναγερμός στην Κουμουνδούρου
Αυτά βλέπουν και στον ΣΥΡΙΖΑ (τίποτε δεν μένει κρυφό άλλωστε) και δεν εφησυχάζουν καθόλου. Αντιθέτως. Χθες από την Κουμουνδούρου επέμεναν ότι «θα τις κάνει τις εκλογές, θέλει δεν θέλει. Και ειδικότερα θα τις κάνει, μόλις βρει μια ευκαιρία». Ο άνθρωπός μου, με τον οποίο είχα και πολλές ημέρες να μιλήσω, μου είπε ότι «στην ομιλία στη Βουλή, και ειδικά στη δευτερολογία και την τριτολογία του, ο Μητσοτάκης ήταν τόσο πιεσμένος, που έκανε μπαμ από μακριά ότι οι εκλογές είναι κοντά, κι αυτός είναι εκνευρισμένος. Πολύ εκνευρισμένος». Και μου πρόσθεσε καθαρά «ας λέει ό,τι θέλει ο Μητσοτάκης, εμείς φτιάχνουμε ψηφοδέλτια. Δεν θα μας πιάσει στον ύπνο».
Στο ίδιο πλαίσιο, της διαρκούς εγρήγορσης του κόμματος «στα όρια του εκλογικού συναγερμού», ο «Λεγάμενος» τους έχει ζητήσει «να λειτουργούν σαν να έχουν προκηρυχθεί οι εκλογές». Ο ίδιος από την πλευρά του θα συνεχίσει (και ανάλογα, ίσως εντείνει) τις περιοδείες στην περιφέρεια, αλλά και τις δημόσιες παρεμβάσεις του, σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, όπως ας πούμε αυτό που έκανε την περασμένη Τρίτη για την κοινωνική κατοικία (ιδέα που καταφανώς αντέγραψε από τις σχετικές εξαγγελίες του Νίκου Ανδρουλάκη μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε προ διμήνου στην Πορτογαλία).
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ολιγοήμερες διακοπές, έτσι ώστε να είναι έτοιμος και εκείνος, αλλά και το κόμμα της χαράς για τη «μεγάλη μάχη»…
Η βασική αποτίμηση που κάνει ο «Λεγάμενος», πάντα κατά τον άνθρωπό μου στην Κουμουνδούρου, είναι ότι «καθετί που εξαγγέλλει ο Μητσοτάκης έχει προεκλογικό χαρακτήρα. Από τις συντάξεις ως την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, όλα δείχνουν εκλογές, και εμείς δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούμε».
Γιατί να αιφνιδιαστούν; Τα ίδια έκανε και ο ίδιος, άλλωστε, το 2019…
«Ψήθηκαν» τα ψηφοδέλτια
Ούτε το ΠΑΣΟΚ αναστέλλει την εκλογική του ετοιμασία μετά τις εξαγγελίες του προέδρου Κυριάκου ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της 4ετίας. Και η Χαριλάου Τρικούπη είναι πεπεισμένη ότι «θα τις προκηρύξει όποτε βρει την κατάλληλη ευκαιρία», και για τον λόγο αυτόν προετοιμάζεται εντατικά. Τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία επιμελήθηκε επιτροπή υπό τον πρώην υπουργό Ευάγγελο Αργύρη, είναι σχεδόν έτοιμα, και ο πρόεδρος Νίκος (Ανδρουλάκης) έχει ζητήσει να ολοκληρωθεί σύντομα η επεξεργασία που γίνεται, ώστε να ανακοινωθούν στις 25 Ιουλίου. Δεν ξέρω γιατί 25 και όχι 28 ή 31 Ιουλίου, αυτό μόνο ο πρόεδρος το γνωρίζει. Εκείνο ωστόσο που γνωρίζω εγώ, είναι ότι η πρωτοφανής για τα δεδομένα του σημερινού ΠΑΣΟΚ έκφραση επιθυμίας νέων πολιτικών να είναι υποψήφιοι στις εκλογές, δημιουργεί την αίσθηση ότι στις εκλογές που έρχονται, όποτε και να πραγματοποιηθούν, το ΠΑΣΟΚ θα «μπολιάσει» το πολιτικό προσωπικό της χώρας, και πολλά καινούργια πρόσωπα.
Στο μεταξύ και ο πρόεδρος Νίκος ακολουθεί κανονικό πρόγραμμα περιοδειών. Μετά το «χρέος ζωής», που όπως λέει, εκπλήρωσε στο Στρασβούργο, στο πρόσωπο του Ανδρέα (με την ονοματοδοσία αίθουσας του Ευρωκοινοβουλίου, σε αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου), από χθες πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κέρκυρα. Και έπεται συνέχεια. Στόχος του είναι να κάνει άλλον ένα γύρο της Ελλάδας, το επόμενο διάστημα, και θα τον κάνει. Είναι αποφασισμένος…
Η απογραφή και οι έδρες
Πάντως, για να ξέρουμε τι λέμε, και για να έχουμε και μια πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση, ο εκλογικός μηχανισμός της χώρας είναι απολύτως έτοιμος για να διενεργήσει εκλογές όποτε και αν αυτές προκηρυχθούν. Φίλη μου διευθύντρια στο υπουργείο Εσωτερικών, την οποία αναζήτησα χθες, μου είπε ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε κάνει όλες τις προετοιμασίες που απαιτούνται. Και από τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία θα δώσει την εντολή, εντός εβδομάδας το πολύ, όλα και όλοι δυνητικά μπορούν να είναι στη θέση τους».
Ευκαιρίας δοθείσης, είχα μια απορία, η οποία νομίζω ότι αφορά σημαντικό ζήτημα προκειμένου περί των εκλογών. Η κατανομή των βουλευτικών εδρών θα γίνει με βάση την απογραφή του 2011 ή με βάση την απογραφή του 2021; Απευθύνθηκα στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, διότι είχα την αίσθηση πως τα στοιχεία της περσινής απογραφής τελούν ακόμη υπό επεξεργασία, και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η σχετική διαδικασία. Και πράγματι έτσι είναι, όπως μου ανέφερε και ο υπουργός. Δεν προλαβαίνει να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο ενδεχόμενο προκήρυξης εκλογών εντός του έτους, διότι τα στοιχεία της περσινής απογραφής αναμένεται να οριστικοποιηθούν περί τα τέλη του προσεχούς Δεκεμβρίου – αυτό τον ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ.
Αρα οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν επί τη βάσει της απογραφής του 2011. Το ίδιο θα ισχύσει και για εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Αν πάλι ο πρόεδρος Κυριάκος τηρήσει την εξαγγελία του για «ολοκλήρωση της 4ετίας», προφανώς τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με βάση την απογραφή του 2021, διότι θα έχουν εκδοθεί τα Προεδρικά Διατάγματα για την ανακατανομή των βουλευτικών εδρών.
Το βλέπω, θα κλάψουν μερικοί στην Α’ Αθήνας, στην Α’ Θεσσαλονίκης, και σε ορισμένες τριεδρικές περιφέρειες, αλλά τι να γίνει – αυτά έχει η ζωή…
Σπάνια ενότητα
Επιστρέφοντας από το Στρασβούργο, σκεφτόμουν στο αεροπλάνο, την ωραία εικόνα που είδα, κατά την τελετή ονοματοδοσίας αίθουσας, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, για να τιμηθεί η προσφορά του στην Ελλάδα, την Ευρώπη, και τον κόσμο. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι στην τελετή έδωσαν το «παρών», σε μια σπάνια στιγμή εθνικής ενότητας, το σύνολο σχεδόν των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθισαν δίπλα δίπλα, παρακολούθησαν τις θερμότατες ομιλίες της προέδρου του Κοινοβουλίου Ρομπέρτας Μέτσολα, της επικεφαλής του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ιρούτσε Γκαρθία Πέρεθ, και του οικοδεσπότη προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, και δεν τσιγκουνεύτηκαν καθόλου το χειροκρότημα. Οπως επίσης και το χειροκρότημα, μετά το τέλος του μικρού βίντεο, με τις χαρακτηριστικότερες στιγμές από την πορεία του Ανδρέα στην εγχώρια και τη διεθνή πολιτική σκηνή.
Ο δε Δημήτρης Παπαδημούλης, τον οποίο είχα συναντήσει λίγο πριν ξεκινήσει η εκδήλωση, και τον είχα ρωτήσει σχετικά αν θα παραστεί, μου είχε απαντήσει «εδώ εγώ είχα παραστεί στην ονοματοδοσία της αίθουσας προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Για τον Ανδρέα δεν θα έρθω; Εννοείται πως θα είμαι εκεί». Και ήταν. Πρώτη σειρά.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα