Πτώση της στάθμης των υδάτων, άδεια ρέματα και ξηρό έδαφος: κοινή συνισταμένη η έντονη ξηρασία, η οποία δυσχεραίνει τη ζωή των ανθρώπων και όχι μόνο σε αρκετές περιοχές της Γερμανίας. Για παράδειγμα στην Βαυαρία, αλλά και σε άλλα τμήματα της χώρας, λόγω του ξηρού εδάφους, σύμφωνα με τους ειδικούς, ευνοείται το ξέσπασμα πυρκαγιών που είναι δύσκολο να περιοριστούν, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζεται αρνητικά η γεωργία και η φύση συνολικά. Σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία (DWD) τις επόμενες ημέρες προβλέπεται να συνεχιστεί η έντονη ξηρασία σε εθνικό επίπεδο με συννεφιά, αλλά χωρίς βροχοπτώσεις.

Διαβάστε επίσης: Κομισιόν: Στο ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων

Πώς ορίζεται η «ξηρασία»;

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτζ στη Λειψία περιγράφει το φαινόμενο ως μια στατιστικά επαληθευμένη έλλειψη βροχοπτώσεων, που οδηγεί στην ξηρότητα των κατώτερων στρωμάτων εδάφους.

Διαβάστε επίσης: Κλιματική αλλαγή: Οι εκπομπές των ΗΠΑ προκάλεσαν ζημιές τρισεκατομμυρίων σε άλλες χώρες

Η υπερθέρμανση του πλανήτη παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. «Κάθε μονάδα αύξησης της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη έχει άμεσο αντίκτυπο στην ατμόσφαιρα, η οποία μπορεί να κρατήσει έως και 7% περισσότερο νερό, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες περίοδοι ξηρασίας που διακόπτονται από έντονες βροχοπτώσεις», δηλώνει ο Αντρέας Μπρούμζερ, μετεωρολόγος της γερμανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. Το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει και να απορροφήσει το νερό της ατμόσφαιρας όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση και για αυτόν τον λόγο πέφτει ο μέσος όρος υγρασίας.

Συνέπειες της ξηρασίας στο οικοσύστημα

Απαγόρευση μεταφοράς νερού από υδάτινα οικοσυστήματα λόγω ξηρασίας θέτουν σε ισχύ ολοένα και περισσότερα γερμανικά κρατίδια. Στη Σαξονία, τη Θουριγγία και την Έσση οι υδάτινες μάζες έχουν φθάσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και ως εκ τούτου έχουν απαγορευτεί προσωρινά οι μεταφορές νερού από πηγές στα χωράφια, ειδάλλως θα επιβληθούν πρόστιμα. «Η στάθμη του νερού στα υδάτινα οικοσυστήματα της Φρανκφούρτης έχει λιγοστέψει εδώ και εβδομάδες με αποτέλεσμα κάποιες πηγές να έχουν ήδη στερέψει» αναφέρει η δημοτική σύμβουλος της Φρανκφούρτης σε περιβαλλοντικά θέματα Ρόζμαρι Χάιλιχ, από το κόμμα των πρασίνων. Οι σπανιότερες πλέον βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με την επίμονη ζέστη επηρεάζουν τη χλωρίδα και την πανίδα των υδάτινων οικοσυστημάτων. «Πρέπει να προστατεύσουμε αυτό το ευαίσθητο οικοσύστημα από πρόσθετους παράγοντες στρες που μπορούν να αποφευχθούν» λέει η πολιτικός των Πρασίνων.

Επηρεάζει όλα οικοσυστήματα

«Η ξηρασία επηρεάζει όλα οικοσυστήματα, όχι μόνο τα υδάτινα, όπως για παράδειγμα χερσότοποι, βοσκότοποι με αποτέλεσμα και τα είδη ζώων που διαβιώνουν εκεί να υποφέρουν» δηλώνει ο Τόμας Μπέρεντς, αντιπρόσωπος της Ένωσης για την Προστασία της Φύσης στο Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν (NABU). Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για το Περιβάλλον και την διατήρηση της Φύσης, τα υδάτινα οικοσυστήματα ταυτόχρονα με την έλλειψη νερού μαστίζονται και από την άνοδο της θερμοκρασίας, καθώς σε θερμοκρασία νερού μεγαλύτερη των 25 βαθμών τα ψάρια επιβιώνουν με δυσκολία. «Στον ποταμό Έλβα έχει ήδη συμβεί αυτό και δεν αργεί να συμβεί το ίδιο και στον ποταμό Μάιν» επισημαίνει ο αντιπρόσωπος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Ντάνιελ Γιάν μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (dpa).

Όσον αφορά μια ενδεχόμενη έλλειψη πόσιμου νερού στα νοικοκυριά, η Ομοσπονδιακή Ένωση Βιομηχανιών Ενέργειας και Νερού (BDEW) το αποκλείει και εγγυάται την παροχή πόσιμου νερού σε όλους τους τομείς. «Δεν έχουμε λειψυδρία στη Γερμανία», διαβεβαιώνει ο Μάρτιν Βάϊαντ, γενικός διευθυντής της BDEW στον τομέα της ύδρευσης. «Δυσκολία μπορεί μόνο να υπάρξει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που αυξάνονται οι ανάγκες των νοικοκυριών από 40 έως 60%, αλλά υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού ακόμη και σε περιόδους καύσωνα» αναφέρει ο Βάϊαντ.

Αγροτική κρίση προ των πυλών;

Ο καύσωνας και η ξηρασία προκαλούν προβλήματα παράλληλα και στον αγροτικό τομέα. Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αγροτών (DBV) Ιωακίμ Ρούκβιντ θεωρεί ότι οι ελλιπείς βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές επηρεάζουν τη συγκομιδή των σιτηρών. Οι φετινές σοδειές σιτηρών υπολογίζονται σε 41,2 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή 1,1 τόνους λιγότερους από πέρσι. Εξίσου σημαντικές είναι και οι βροχοπτώσεις τις επόμενές εβδομάδες για τη συγκομιδή καλαμποκιού, πατάτας και ζαχαρότευτλων, αλλά ο Ρούκβιντ πιστεύει πως δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στην προμήθεια τροφίμων.

Η παρατεταμένη ξηρασία από μόνη της δεν προκαλεί δασική πυρκαγιά, ωστόσο ευνοεί την εξάπλωση της, όπως συνέβη πρόσφατα στο Βρανδεμβούργο και στη Σαξονία λόγω της έλλειψης υγρασίας του εδάφους, που μπορεί να είναι ανατρεπτικός παράγοντας στην εξάπλωση μιας πυρκαγιάς. Σε συνδυασμό με τους έντονους ανέμους οι ειδικοί προειδοποιούν για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς τις επόμενες ημέρες. «Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια χειρότερη κατάσταση από το 2018» δήλωσε ο Ούρλιχ Τσιμολίνο, πρόεδρος της ομάδας εργασίας δασικών πυρκαγιών της Γερμανικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (DFV) και ειδικός σε θέματα πυρκαγιών της ένωσης για την προώθηση της Γερμανικής Πυροπροστασίας (vfdb). Το 2018 οι δασικές πυρκαγιές και η ξηρασία στην Ευρώπη προκάλεσαν καταστροφές αξίας 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο καύσωνας ωστόσο δεν θα επηρεάσει το ίδιο όλα τα κρατίδια. Η πιο «καυτή» ημέρα σύμφωνα με την Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα είναι στις 19 Ιουλίου όπου το θερμόμετρο αναμένεται να αγγίξει τους 38 βαθμούς στην νοτιοδυτική Γερμανία, με μεμονωμένες καταιγίδες σε περιοχές της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ωστόσο ότι θα παύσει η ξηρασία.

Σεμπάστιαν Κράμερ, dpa

Επιμέλεια: Ιωσηφίνα Τσαγκαλίδου

Πηγή: DW

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green