Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, η Three Arrows Capital έπεσε «θύμα» υποτίμησης, καθώς το Starry Night Capital, το NFT πορτοφόλι της, άξιζε περίπου 3,7 εκατομμύρια δολάρια από την Τρίτη. Η ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόδοση οφείλεται στο εργαλείο αποτίμησης DappRadar που χρησιμοποιεί μόνο την κατώτατη τιμή ενός NFT, ή τη χαμηλότερη τιμή που μπορεί κανείς να κάνει buy-in σε ένα έργο.

Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, καθώς ο αλγόριθμος του DappRadar λαμβάνει επίσης υπόψη την τελευταία τιμή πώλησης, όταν είναι διαθέσιμη. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούν μόνο τις κατώτατες τιμές για τη συλλογή αποτιμούν το πορτοφόλι πολύ λιγότερο. Η Value.app, η οποία παρακολουθεί αποκλειστικά τις κατώτατες τιμές, υπολογίζει την αξία του πορτοφολιού σε περίπου 1,63 εκατομμύρια δολάρια.

Η NonFungible έχει μια ακόμη υψηλότερη αποτίμηση για το πορτοφόλι: 19,7 εκατομμύρια δολάρια. Αλλά αυτό το ποσό συνοδεύεται από μια τεράστια προειδοποίηση: ο αριθμός αυτός χρησιμοποιεί την τιμή σε δολάρια ΗΠΑ κατά την ημερομηνία της πώλησης. Έτσι, αυτό σημαίνει ότι αν ένα NFT αγοράστηκε για 750 ETH στα τέλη Οκτωβρίου, όταν ένα ETH άξιζε 4.000 δολάρια, η NonFungible θα ισχυριστεί ότι εξακολουθεί να αξίζει 3 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που τώρα αυτά τα 750 ΕΤΗ αξίζουν λίγο περισσότερο από 867.770 δολάρια.

Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα είναι ότι οι πωλήσεις των NFT εκφράζονται σε ΕΤΗ και τα JPEG εκατομμυρίων δολαρίων είναι προϊόν της κορυφαίας παρακμής της ανοδικής αγοράς. Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ένα NFT εξακολουθεί να έχει ίση αξία με την τελευταία τιμή που πληρώθηκε σε ΕΤΗ, όταν αυτά τα ΕΤΗ αγοράζονται για πολύ λιγότερα δολάρια τον Ιούλιο του 2022 απ’ ό,τι πέρυσι.

Αν συνυπολογίσουμε την υποτίμηση του ΕΤΗ, του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου στο οποίο εκφράζονται τα NFTs, από τη στιγμή που η Three Arrows γέμισε το πορτοφόλι της μέχρι σήμερα, υπάρχει μια μέση πτώση της τάξης του 70%. Αυτό θα τοποθετούσε την αποτίμηση της NonFungible πιο κοντά στα 6 εκατομμύρια δολάρια από τα 19,7 εκατομμύρια δολάρια που είναι στο εύρος του αριθμού του DappRadar.

Και αυτό αφορά μόνο την ποσοτική μείωση των αριθμών. Αποκλείεται το ποιοτικό κομμάτι: ενδιαφέρεται ακόμη η αγορά για τα NFTs με τον ίδιο τρόπο που ενδιαφερόταν στο αποκορύφωμα του περσινού bull run; Φυσικά, όλα αυτά αγνοούν το wash trading (χειραγώγηση της αγοράς που αποσκοπεί στη δημιουργία της ψευδαίσθησης της ζήτησης), το οποίο είναι ανεξέλεγκτο στον κλάδο και αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος του όγκου συναλλαγών σε ανταλλακτήρια όπως το LooksRare. Ποια είναι η πραγματική αξία όταν τόσο μεγάλο μέρος της αγοράς είναι ψεύτικο;

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News