Σημαντική ανάπτυξη παρουσιάζει ο παγκόσμιος ιατρικός τουρισμός, ο οποίος αναμένεται να ξεπεράσει σε αξία τα 180 δισ. ευρώ έως το 2025.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσιεύει το SchengenVisaInfo.com, η αύξηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, υπό τον όρο ότι οι αναπτυσσόμενες αγορές υγειονομικής περίθαλψης θα παραλάβουν ασθενείς από χώρες που είναι πλούσιες.

Ο όρος ιατρικός τουρισμός αναφέρεται σε άτομα που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να λάβουν ιατρική περίθαλψη. Στο παρελθόν, αφορούσε κυρίως σε άτομα που ταξίδευαν από λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες σε ιδιαίτερα ανεπτυγμένες χώρες για να λάβουν θεραπεία που δεν ήταν διαθέσιμη στην πατρίδα τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ο ιατρικός τουρισμός αφορά και ανθρώπους από ανεπτυγμένες χώρες που ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να λάβουν ιατρικές θεραπείες σε χαμηλότερες τιμές.

Διαβάστε επίσης – Τα trends που αλλάζουν τον παγκόσμιο τουρισμό

Βρετανία και ΗΠΑ

Τα δεδομένα δείχνουν ότι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής φθάνουν κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες για να λάβουν ιατρικές θεραπείες. Αυτό σημαίνει ότι οι Βρετανοί, αλλά και οι Αμερικανοί, στρέφονται στον τουρισμό υγείας.

Διαβάστε επίσης – Πλήγμα για τον «ιατρικό τουρισμό» στη Γερμανία

Σύμφωνα με το Consultancy-me, η αγορά ιατρικού τουρισμού αποτιμήθηκε στα 105 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019. Ωστόσο, λόγω της πανδημίας COVID-19 και των περιορισμών που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο για να σταματήσει η εξάπλωσή του, η αξία της υποχώρησε στα 71 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020.

Το 2021, ανήλθε στα 82 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ φέτος προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 97 δισ. ευρώ, παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Όσον αφορά το 2023, το 2024 και το 2025, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αξία της αγοράς ιατρικού τουρισμού θα αυξηθεί σημαντικά. Υπολογίζεται ότι το 2023 θα διαμορφωθεί  στα 120 δισεκατομμύρια ευρώ, με πάνω από 27 εκατομμύρια ανθρώπους να θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι ενώ ο τουρισμός υγείας συχνά κυριαρχείται από την αισθητική χειρουργική, η εικόνα αλλάζει: Πέρυσι  οι νευρολογικές, καρδιαγγειακές και ογκολογικές θεραπείες αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού τουρισμού.

Παρόλο που ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν αυτές τις θεραπείες ήταν χαμηλότερος σε σύγκριση με άλλες, απέφεραν περισσότερα έσοδα λόγω του υψηλότερου κόστους τους. Το 2021, το μέσο κόστος για τη νευρολογία ήταν 13.559 €. για καρδιαγγειακές θεραπείες, ήταν 17.597 €. και για ογκολογικές θεραπείες ήταν 16.581€.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός