Τρία σημαντικά μέτρα ενίσχυσης εργαζόμενων και εργοδοτών χρηματοδοτεί ο κρατικός προϋπολογισμός με στόχο αφενός την μείωση του εργατικού κόστους, αλλά και τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.

Πρόκειται για μέτρα που εξαγγέλθηκαν κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ενώ ένα εξ αυτών είναι ήδη σε εφαρμογή και τα υπόλοιπα θα τεθούν εντός των επομένων εβδομάδων.

Κατ’ αρχάς  μονιμοποιείται η μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που συμβάλει στην αύξηση τους εισοδήματος των εργαζομένων αλλά και στη μείωση του εργατικού κόστους για τις επιχειρήσεις. Το μέτρο έχει εφαρμοστεί αλλά πλέον καθίσταται μόνιμο από τις αρχές του 2023, ενώ εκκρεμεί και νέα μείωση των εισφορών εντός του επομένου έτους. Σημειωτέον ότι οι απώλειες εσόδων από τις μειωμένες εισφορές καλύπτονται από το κράτος.

Διαβάστε επίσης: Εξωδικαστικός μηχανισμός: «Κούρεμα» οφειλής από 15% – 24%

Το δεύτερο μέτρο περιλαμβάνει  την πριμοδότηση κατά 40% των εισφορών στις επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους με μερική απασχόληση, εφόσον μετατρέψουν τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης. Το μέτρο στοχεύει στην μείωση της μαύρης απασχόλησης, καθώς πολλοί εργοδότες – λόγω αυξημένων ασφαλίστρων – δηλώνουν τους εργαζόμενους ως μερικής απασχόλησης και τους απασχολούν περισσότερες ώρες.

Το τρίτο προβλέπει ότι οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις – με ακαθάριστα έσοδα έως 2 εκατ. ευρώ ετησίως  – που αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος το συγκεκριμένο έτος. Πρόκειται για μόνιμο μέτρο που αφορά δυνητικά 900.00 επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αυτά βοηθούν τις επιχειρήσεις, ενισχύουν τους εργαζόμενους και συμβάλουν στην μείωση της παραβατικότητας.

Η μείωση εισφορών

Παγιώνονται οι μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές, ενώ εντός του 2023 αναμένεται περαιτέρω μείωση. Αφορά πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους και τους εργοδότες.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί – από την αρχή της θητείας της – για μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 5 μονάδες στο διάστημα 2020-2023. Έως φέτος οι εισφορές έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες οπότε αναμένεται περαιτέρω μείωση κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες για να υλοποιηθεί πλήρως η δέσμευσή της.

Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά, οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μισθωτών στον ΕΦΚΑ μειώθηκαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούνιο του 2020 ως έκτακτο μέτρο και στη συνέχεια, με τροπολογία, προβλέφθηκε η παράταση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών -για εργοδότες και εργαζομένους- από το ύψος που είχαν διαμορφωθεί την 1η Ιουνίου 2020 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Πλέον η μείωση αυτή καθίσταται μόνιμη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;