Σε απροσδόκητα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, στο 1,75%, προχώρησε σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας, προειδοποιώντας ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες κινήσεις στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καλπάζοντος πληθωρισμού.

Ο πληθωρισμός έφθασε το 9% – υψηλό 30 ετών – τον Αύγουστο λόγω των επιπτώσεων της εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της Riksbank.

Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 1992, όταν η Riksbank αύξησε επίσης το βασικό της επιτόκιο κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα.

«Προληπτική» ενέργεια

«Με την αύξηση του βασικού επιτοκίου πολιτικής περισσότερο τώρα μειώνεται ο κίνδυνος υψηλού πληθωρισμού μακροπρόθεσμα, και συνεπώς η ανάγκη για μεγαλύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον», ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Η πλειοψηφία των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters είχε προβλέψει αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης την Τρίτη, ενώ μόνο δύο ανέμεναν αύξηση κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα.

Η σουηδική κορώνα παρέμεινε αμετάβλητη μετά την αρχική άνοδο που σημείωσε κατά την ανακοίνωση του επιτοκίου.

Αυξήσεις επιτοκίων παρά τους φόβους για ύφεση

Η τράπεζα μπορεί να κάνει ελάχιστα πράγματα για το τρέχον επίπεδο του πληθωρισμού, όμως πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θέλουν η άνοδος των τιμών να μεταφραστεί σε απαιτήσεις για υψηλότερους μισθούς, κάτι που θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολο το έργο της επιστροφής στο στόχο του 2% για τον πληθωρισμό μακροπρόθεσμα.

Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν παρά τις προβλέψεις ότι η οικονομία της Σουηδίας οδεύει προς μια απότομη επιβράδυνση, ενδεχομένως ακόμη και προς ύφεση.

Η Riksbank προέβλεψε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 0,7% το επόμενο έτος.

Στο 2,5%

Οι υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση των επιτοκίων βλέπουν τώρα το επιτόκιο πολιτικής να κορυφώνεται περίπου στο 2,5% το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Η πρόβλεψη της Riksbank συγκρίνεται με τον Ιούνιο, όταν η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι τα επιτόκια θα φθάσουν περίπου στο 2% στις αρχές του επόμενου έτους και στη συνέχεια θα παραμείνουν ουσιαστικά αμετάβλητα.

ΕΚΤ και Fed

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, μετά από δύο αντίστοιχες αυξήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, δημιουργώντας ένα επιθετικό προηγούμενο για τη Riksbank.

Οι αναλυτές στοιχηματίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση στο ρυθμό σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και την ΕΚΤ, ενώ άλλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας, είναι πιθανό να ακολουθήσουν με επιθετικές αυξήσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή