Βελτίωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, καθώς η πίεση από τις ενεργειακές τιμές έχει υποχωρήσει στην αμερικανική αγορά σαν αποτέλεσμα της πτώσης της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα ο δείκτης αυξήθηκε στις 108 μονάδες το Σεπτέμβριο, από τις 103,6 μονάδες τον Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν μικρή βελτίωση στις 104,5 μονάδες. Στα επίπεδα αυτά ο δείκτης βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του εδώ και πέντε μήνες, αντανακλώντας την αλλαγή κλίματος στις εγχώριες πετρελαϊκές τιμές.

Διαβάστε επίσης: “Φρένο” στις πωλήσεις κατοικίας έφερε το άλμα του κόστους στα στεγαστικά δάνεια 

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο ο δείκτης τωρινών συνθηκών όσο και ο δείκτης προσδοκιών των καταναλωτών βελτιώθηκαν. Ο πρώτος αυξήθηκε κατά 4,5 μονάδες στις 80,3 και ο δεύτερος στις 149.6 μονάδες καταγράφοντας αύξηση κατά 4,3 μονάδες.

“Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν περαιτέρω το Σεπτέμβριο, ωθούμενες κυρίως από τις μειωμένες τιμές στα καύσιμα, με αποτέλεσμα να έχουν φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές της χρονιάς” επεσήμανε η διευθύντρια του Conference Board, που εκδίδει το δείκτη, Λυν Φράνκο.

Πάντως, οι τάσεις που επικρατούν μεταξύ των καταναλωτών ποικίλουν. Οι καταναλωτές έχουν την πρόθεση να αυξήσουν τις αγορές συσκευών και αυτοκινήτων, όμως κάνουν πίσω στην αγορά σπιτιών, καθώς η αύξηση των επιτοκίων καθιστά λιγότερο ελκυστικά τα στεγαστικά και ενυπόθηκα δάνεια παραπέμποντας σε μια σταδιακή καθίζηση της αγοράς της κατοικίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή