Οι αρχές της Δανίας ζήτησαν από τα πλοία να απομακρυνθούν σε μια ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων από το νησί Bornholm μετά από διαρροή φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της νύχτας από τον ανενεργό ρωσικής ιδιοκτησίας αγωγό Nord Stream 2 που εμφανίζει διαρροή στη Βαλτική Θάλασσα. .

Η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τις δανικές αρχές και συνεργάζεται με τις τοπικές αρχές επιβολής του νόμου για να ανακαλύψει τι προκάλεσε την ξαφνική πτώση της πίεσης στον αγωγό. Σύμφωνα με το Reuters, το υπουργείο Ενέργειας της Δανίας αρνήθηκε να σχολιάσει.

Διαβάστε επίσης: Nord Stream 2 vs Nord Stream 1

Το βράδυ της Δευτέρας, ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος λειτουργούσε με μειωμένη δυναμικότητα από τα μέσα Ιουνίου πριν σταματήσει εντελώς τις προμήθειες τον Αύγουστο, αποκάλυψε επίσης πτώση πίεσης και στις δύο γραμμές του αγωγού φυσικού αερίου.

Διαβάστε επίσης: Γιατί δεν μπαίνει πλαφόν στο φυσικό αέριο;

«Οι λόγοι διερευνώνται», ανέφερε η Nord Stream AG στην ιστοσελίδα της, χωρίς να αποκαλύψει περισσότερες πληροφορίες.

Ενεργειακός πόλεμος

Ο αγωγός ήταν ένα από τα σημεία ανάφλεξης σε έναν κλιμακούμενο ενεργειακό πόλεμο μεταξύ Ευρώπης και Μόσχας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η οποία έπληξε μεγάλες δυτικές οικονομίες και εκτόξευσε τις τιμές του φυσικού αερίου στα ύψη.

«Σήμερα σημειώθηκε διαρροή στον αγωγό Nord Stream 2 στην περιοχή της Δανίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ενέργειας της Δανίας.

Ο πρόεδρος της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής του δικτύου, Κλάους Μύλερ, έγραψε στο Twitter ότι η πτώση της πίεσης και στους δύο αγωγούς «υπογραμμίζει την εκτίμηση της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής του δικτύου ότι η κατάσταση είναι τεταμένη».

Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι προς το παρόν δεν είναι γνωστό τι προκάλεσε την πτώση της πίεσης, προσθέτοντας ότι το γεγονός δεν είχε καμία επίδραση στην ασφάλεια του εφοδιασμού στη Γερμανία και ότι τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου της χώρας ήταν περίπου 91%.

Οι δανικές ναυτιλιακές αρχές είχαν εκδώσει προειδοποίηση πλοήγησης και δημιούργησαν μια ζώνη γύρω από τον αγωγό Nord Stream 2 «καθώς είναι επικίνδυνος για την κυκλοφορία των πλοίων», πρόσθεσε.

Ο χειριστής του Nord Stream 2 είπε ότι η πίεση στον αγωγό, ο οποίος περιείχε λίγο αέριο σφραγισμένο μέσα παρόλο που δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, έπεσε από 105 σε 7 bar κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ο αγωγός, ο οποίος προοριζόταν να διπλασιάσει τον όγκο του φυσικού αερίου που ρέει από την Αγία Πετρούπολη κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, είχε μόλις ολοκληρωθεί και γεμίσει με 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου όταν η Γερμανία ακύρωσε τη συμφωνία μέρες πριν από την εισβολή.

«Η έρευνα είναι σε εξέλιξη».

Οι ευρωπαϊκές χώρες αντιστάθηκαν στις εκκλήσεις της Ρωσίας να επιτραπεί η λειτουργία του αγωγού Nord Stream 2 και κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Η Ρωσία αρνείται ότι το κάνει και κατηγορεί τη Δύση για ελλείψεις φυσικού αερίου.

«Είμαστε σε επαφή αυτή τη στιγμή με τις αρμόδιες αρχές για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση. Δεν έχουμε ακόμη σαφήνεια για τα αίτια και τα ακριβή γεγονότα», αναφέρεται σε δήλωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Η εταιρεία με έδρα την Ελβετία, η οποία έχει νόμιμα εκκαθαριστεί, είπε ότι ενημέρωσε όλες τις αρμόδιες αρχές για τη διαρροή.

Ο ρωσικός εξαγωγέας φυσικού αερίου Gazprom παρέπεμψε ερωτήσεις σχετικά με το συμβάν στον φορέα εκμετάλλευσης Nord Stream 2.

Η Ρωσία έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου σε πολλές χώρες και επίσης διέκοψε τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1, κατηγορώντας τις δυτικές κυρώσεις για παρεμπόδιση των επιχειρήσεων.

Η διαρροή φυσικού αερίου της Δευτέρας συνέβη μια ημέρα πριν από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού Baltic Pipe που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νορβηγία στην Πολωνία.

Το έργο αποτελεί κεντρικό στοιχείο των προσπαθειών της Βαρσοβίας για διαφοροποίηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen πρόκειται να ταξιδέψει στην Πολωνία την Τρίτη για να εκτιμήσει την περίσταση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια