Η 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι πλέον παρελθόν. Ωστόσο αυτό που έμεινε πέραν της επιτυχίας του θεσμού τόσο από πλευράς ποιότητας και πλήθους εκθετών όσο και από πλευράς επισκεπτών (πάνω από 200.000 μέσα σε μία εβδομάδα) ήταν η παρουσίαση σειράς θετικών μέτρων τόσο από πλευράς κυβέρνησης δια στόματος του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και από πλευράς αξιωματικής δια στόματος κ. Αλέξη Τσίπρα για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες, νέα ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά, νοικοκυριά αλλά και άλλες κατηγορίες πολιτών και επιχειρήσεων.
Με την ολοκλήρωση της παρουσίασης των μέτρων ακολούθησαν ανακοινώσεις τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για το κόστος των μέτρων που εξήγγειλε η μία και η άλλη πλευρά όσο και για το κατά πόσο μπορούν αυτά να υλοποιηθούν.
Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης- ΔΕΘ: Πρόγραμμα ευνοϊκών στεγαστικών δανείων για νέους κάτω των 39 ετών
Κοστολόγηση μέτρων στο ίδιο ύψος
Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση κοστολογούν τα μέτρα που ανακοίνωσαν σχεδόν στο ίδιο ύψος, δηλαδή λίγο πάνω από 5,5 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση, ωστόσο, να αμφισβητεί ευθέως το τελικό κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας και να υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μόνο για το 2023 ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ και άλλα 12 δισ. ευρώ για το πλαφόν στο ρεύμα, σύνολο 23,5 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Σταϊκούρας: Στο 5,3% θα αυξηθεί το ΑΕΠ για το 2022
Κατά το υπουργείο Οικονομικών, «το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος, χωρίς το πλαφόν στο ρεύμα για κάθε ένα από τα επόμενα έτη ανέρχεται σε 10 δισ. ευρώ. Και αυτά, υπό την υπόθεση ότι αυξάνονται και πάλι οι ασφαλιστικές εισφορές 3 μονάδες και επανέρχεται η εισφορά αλληλεγγύης, άλλως το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος αυξάνεται στα 12 δισ. ευρώ».
Από την πλευρά της η αξιωματική αντιπολίτευση με ανακοίνωσή της κοστολογεί συνολικά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός σε 9,35 δισ. ευρώ αλλά για το τελικό κόστος αφαιρεί έσοδα 3,74 δισ. ευρώ, που προβλέπει να έχει από τη φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και από τη φορολόγηση των μερισμάτων με συντελεστή 10% (από 5% σήμερα) για εκείνα που ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ ετησίως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να υποστηρίζει ότι το συνολικό πακέτο Τσίπρα ανέρχεται σε 5,61 δισ. ευρώ.
Σταϊκούρας κατά Τσίπρα
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αμέσως μετά τις εξαγγελίες του κ. Τσίπρα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Τσίπρας ξεπέρασε σε ανέξοδες εξαγγελίες κάθε όριο δημοσιονομικής λογικής: 23,5 δισ. ευρώ μέτρα για το 2023 και επιπλέον μόνιμο δημοσιονομικό κόστος 10 δισ. ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα έτη. Κατάφερε να ξεπεράσει σε ψέματα και τον εαυτό του στο Πρόγραμμα «αυταπάτη» Θεσσαλονίκης του 2014, που ανήρχετο σε 13,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα (δυο φορές «αυταπάτη» δεν γίνεται) που οδηγούν ευθέως σε νέα μνημόνια, ακριβώς όπως έκανε και το 2014, χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».
Η τομεάρχης Οικονομικών της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κυρία Έφη Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε τις προτάσεις του πρώην πρωθυπουργού και αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που ανακοίνωσε ο ίδιος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αθροίζει στο κόστος των μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ 12 δισ. επιδότηση στους παραγωγούς ενέργειας, κάτι που εμείς ουδέποτε είπαμε ότι θα κάνουμε. Εμείς όταν μιλάμε για πλαφόν, εννοούμε πλαφόν», επίσης, «η ΝΔ αμφισβητεί τα έσοδα που θα έχουμε από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί ο μηχανισμός που αυτή θέσπισε δεν είναι μηχανισμός φορολόγησης και επιτρέπει στις εταιρείες να συνεχίζουν να έχουν υπερκέρδη». Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε ένα πακέτο κόστους 5,5 δισ. ευρώ, και ο κ. Τσίπρας ένα πακέτο 5,6 δισ. ευρώ. «Δημοσιονομικά είναι ασήμαντη η διαφορά, η τεράστια διαφορά είναι στη φιλοσοφία» σύμφωνα με την ίδια.
Ομοιότητες και διαφορές
Τι δείχνει όμως το «crash test» των μέτρων που ανακοίνωσε τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση; Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές αλλά και ομοιότητες στα βασικά μέτρων ελάφρυνσης που παρουσιάστηκαν στη ΔΕΘ.
Η Νέα Δημοκρατία προχωρά στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσω της οποίας θα υπάρξει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για όλους όσοι έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ανακοίνωσε ότι εφόσον βρεθεί στην κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τιμαριθμική αναπροσαρμογή μισθών τόσο του Ιδιωτικού τομέα όσο και του Δημόσιου.
Η κυβέρνηση ανακοίνωση επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους, άνεργους κτλ και η αντιπολίτευση εξήγγειλε επαναφορά 13ης σύνταξης και επιστροφή σε βάθος τριετίας των αναδρομικών (δώρων και κομμένων επικουρικών).
Η Νέα Δημοκρατία θα δώσει τα Χριστούγεννα πρόσθετο ενάμιση μηνιαίο επίδομα τέκνων και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ανακοίνωσε αύξηση επιδομάτων παιδιών (Α21), ενώ για τα άτομα με αναπηρία η κυβέρνηση θα δώσει πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων επίδομα 250 ευρώ και η αξιωματική αντιπολίτευση ανακοίνωσε αύξηση κατά 20% των αναπηρικών επιδομάτων.
Εκεί που υπάρχει ομοψυχία είναι στις αυξήσεις των συντάξεων καθώς συμφωνούν και οι δύο να δοθούν από το νέο έτος, ενώ για τον κατώτατο μισθό η κυβέρνηση ανακοίνωση αύξηση από 1η Μαΐου 2023 ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση δεσμεύτηκε να ανεβάσει τον εν λόγω μισθό στα 800 ευρώ.
Στο τέλος επιτηδεύματος, ενώ έως τελευταία στιγμή ήταν να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η πλήρης κατάργησή του, τελικά θα γλιτώσουν από το συγκεκριμένο χαράτσι μόνο όσοι επαγγελματίες ή επιχειρήσεις προσλάβουν προσωπικό. Η αξιωματική αντιπολίτευση όμως δεσμεύτηκε να το καταργήσει.
Επίσης σημαντικές διαφορές παρατηρούνται στις προτάσεις για τη μείωση του ενεργειακού κόστους καθώς η κυβέρνηση αποκλείει κάθε ενδεχόμενο μείωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα και στρέφεται στη γενναία αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την έκπτωση 25 λεπτά στην αντλία.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α από την άλλη ανακοίνωσε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, διατίμηση στο Φυσικό αέριο αλλά και μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα τρόφιμα.
Εισφορά Αλληλεγγύης: Επέκταση απαλλαγής για εισοδήματα 2022
Σε διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή για την εφαρμογή μέρους των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, προβλέπεται μία σημαντική ελάφρυνση που δεν είχε περιληφθεί στις αρχικές ανακοινώσεις του από το βήμα της ΔΕΘ. Εισοδήματα που έχουν αποκτηθεί ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023, απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης εφόσον αφορούν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα (ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, «μπλοκάκια»), καθώς και το εισόδημα από κεφάλαιο, δηλαδή, μερίσματα, τόκοι, δικαιώματα, εισόδημα από ακίνητη περιουσία, ενοίκια από μακροχρόνιες ή βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Ωστόσο, δεν απαλλάσσονται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εισοδήματα που αποκτώνται ή θα αποκτηθούν το 2022 και θα φορολογηθούν το 2023 και αφορούν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες Δημοσίου τομέα και συντάξιμες αποδοχές. Από την άλλη, από 1η Ιανουαρίου 2023, καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα από όπου και αν αυτά προέρχονται.
Latest News
Γερμανικά ΜΜΕ εξαίρουν τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας
Την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης στην Ελλάδα υψηλότερων από ό,τι στη Γερμανία επισημαίνουν Zeit και δίκτυο RND με δημοσιεύματά τους
Παραμένει το χάσμα στην παραγωγικότητα σε Ελλάδα και ευρωζώνη - Έκθεση ΚΕΠΕ
Παρουσίαση από το ΚΕΠΕ της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου για την παραγωγικότητα στην Ελλάδα
Δήμας για προϋπολογισμό: Τα 12+1 σημεία που δείχνουν τη βελτίωση της οικονομίας
Κατά την ομιλία του για τον προϋπολογισμό, ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε πως «η Ελλάδα του 2025 είναι πολύ καλύτερη από την Ελλάδα του 2019»
«Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας: Αυτό που δεν περίμενε κανείς» - Άρθρο της ZEIT
Επισημαίνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση μειώνει το χρέος της πιο γρήγορα από ό,τι είχε προγραμματιστεί - Άρθρο και από το RND για την ελληνική οικονομία
ΤΕΕ για το «φρένο» του ΣτΕ στον ΝΟΚ - «Σεβαστές οι αποφάσεις, όχι a priori σωστές»
Στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, θέτει τέσσερα ερωτήματα που τίθενται μετά την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του ΝΟΚ
Τάκης Θεοδωρικάκος: Παραγωγικές επενδύσεις 3 δισ. ευρώ από το Υπουργείο Ανάπτυξης
«Πιο παραγωγική Ελλάδα, λιγότεροι φόροι, καλύτερα εισοδήματα», δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, κατά την διάρκεια της συζήτησης ψήφισης του προϋπολογισμού
ΤΑΙΠΕΔ: Επαναπιστοποιήσεις από την TUV AUSTRIA Hellas – Σε τι αφορούν
Η επαναπιστοποίηση του Ταμείου αφορά στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (ISO 9001:2015), το Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Πληροφοριών (ISO 27001:2022) και τη Διαχείριση Κατά Της Δωροδοκίας (ISO 37001:2016)
Φυλακές Κορυδαλλού: Πιο κοντά στον Ασπρόπυργο με Προεδρικό Διάταγμα
Τι προβλέπει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που συνέταξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Πώς κινούνται οι τιμές στα εμπορικά ακίνητα - Οι hot περιοχές [πίνακες]
Σύμφωνα με την έρευνα της Spitogatos, νέες περιοχές όπως το Περιστέρι και η Καλλιθέα κινήθηκαν ανοδικά στην αναζήτηση για ακίνητα
Νέα διοικητική επιτροπή στο ΒΕΑ
Μετά την πρώτη συνεδρίασή της, η Διοικητική Επιτροπή συγκροτήθηκε σε σώμα και έγινε η εκλογή των μελών της, στα αξιώματα