Εγκλωβισμένοι σε έναν ημίκλειστο χώρο με κλειδωμένες, όπως όλα δείχνουν, θύρες και με ασφυκτική ατμόσφαιρα λόγω της εκτεταμένης χρήσης δακρυγόνων από την αστυνομία, βρέθηκαν χιλιάδες φίλαθλοι σε γήπεδο της Ινδονησίας το βράδυ του Σαββάτου. Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες έχασαν τη ζωή τους 131 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 33 ανηλίκων.

Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας, Joko Widodo, οι κλειδωμένες θύρες του γηπέδου ήταν ένας από τους βασικούς λόγους για τους δεκάδες νεκρούς. Διέταξε παράλληλα επείγουσα επανεξέταση του καθεστώτος ασφαλείας στα γήπεδα ενώ τόνισε ότι η FIFA θα μπορούσε να συμβάλει στην αντιμετώπιση ορισμένων ζητημάτων.

Τραγωδία

Εκατοντάδες οπαδοί ποδοπατήθηκαν το Σάββατο σε μια από τις χειρότερες ποδοσφαιρικές καταστροφές στον κόσμο, καθώς προσπαθούσαν να εκκενώσουν ένα υπερπλήρες στάδιο στην πόλη Malang μετά τη ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία που προσπαθούσε να διαλύσει τους οπαδούς της ηττημένης ομάδας οι οποίοι κατέκλυσαν το γήπεδο.

«Το πρόβλημα σχετίζεται με τις κλειδωμένες πόρτες και τις σκάλες που ήταν πολύ απότομες», δήλωσε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μάλανγκ στην οποία συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων και επιθεώρησε το στάδιο.

Διέταξε έλεγχο όλων των γηπέδων της χώρας εντός ενός μηνός, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων ασφαλείας, και ζήτησε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η έρευνα από ομάδα εμπειρογνωμόνων του ποδοσφαίρου, ακαδημαϊκών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

«Φονική» συρροή παραγόντων

Από τις αναφορές φιλάθλων, της αστυνομίας και των εμπειρογνωμόνων που μίλησαν στο Reuters, καθώς και από το βιντεοσκοπημένο υλικό, προκύπτει ότι το περιστατικό προκλήθηκε από μια συρροή παραγόντων: Ένα υπερπλήρες στάδιο, εξαγριωμένοι οπαδοί, εκτόξευση δακρυγόνων από την αστυνομία και κλειδωμένες έξοδοι – κάτι που πάντως διαψεύδει η αστυνομία, η οποία υποστηρίζει ότι οι θύρες ήταν ανοιχτές αλλά πολύ στενές για να περάσουν οι χιλιάδες άνθρωποι.

Οι κανόνες της FIFA αναφέρουν ότι απαγορεύεται η χρήση «αερίου ελέγχου του πλήθους» (δακρυγόνων) σε αγώνες, με τον αρμόδιο φορέα της Ινδονησίας να ξεκαθαρίζει ότι χωρίς δακρυγόνα «δεν θα υπήρχε χάος».

Η τραγωδία προκάλεσε οργή για τους χειρισμούς της αστυνομίας, με το γήπεδο να είναι πλέον γεμάτο με αυτοσχέδια πλακάτ που φέρουν το μήνυμα «σταματήστε την κτηνωδία».

Η FIFA, η οποία χαρακτήρισε το περιστατικό «τραγωδία πέρα από κάθε κατανόηση», ζήτησε από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ινδονησίας πλήρη έκθεση για το περιστατικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport