Ένας νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται προ των πυλών σε βασικά λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου, διαταράσσοντας έτι περισσότερο την ήδη ταραγμένη εφοδιαστική αλυσίδα.

Με βασικό αίτημα τις μισθολογικές αυξήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό ρεκόρ, πάνω από 1.900 μέλη του Unite, ενός από τα μεγαλύτερα συνδικάτα στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ανανεώσει το «ραντεβού» για ακόμη μία οκταήμερη απεργία στο Felixstowe από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η απεργία συνεχίστηκε αφού ο εργοδότης αρνήθηκε να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις μετά την απεργία του Αυγούστου, είπε η Unite. Καθώς ο εργοδότης ανακοίνωσε αύξηση 7% στο εργατικό δυναμικό, αυτό θεωρήθηκε από το συνδικάτο ως «μια πραγματική περικοπή μισθών», λαμβάνοντας υπόψη τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Νέα απεργία στο Λίβερπουλ

Επιπλέον, στο λιμάνι του Λίβερπουλ, επίσης ένα από τα πιο πολυσύχναστα στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν 600 λιμενεργάτες αποφάσισαν νέα επταήμερη κινητοποίηση από τα μέσα Οκτωβρίου. Αυτή η απόφαση έρχεται ως συνέχεια της αποχής, διάρκειας δύο εβδομάδων τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε επίσης: Σημείο καμπής για το εμπόριο στις ΗΠΑ – «Πρωταθλητής» το λιμάνι της Νέας Υόρκης

Οι χειριστές των αιθουσών ελέγχου ψήφισαν επίσης να συμμετάσχουν στις απεργίες τον Οκτώβριο, ενώ αναμένεται να τοποθετηθούν υπέρ της απεργίας και οι προϊστάμενοι. Λόγω της ευρείας συμμετοχής, ολόκληρο το λιμάνι στο Λίβερπουλ «θα καταστεί κυριολεκτικά ανενεργό», ανέφερε η Unite.

Οι απεργίες στο Felixstowe και στο Liverpool σημαίνουν ότι πάνω από το 60% της χωρητικότητας των λιμένων εμπορευματοκιβωτίων του Ηνωμένου Βασιλείου θα επηρεαστεί, σύμφωνα με την ένωση.

Η διαμάχη είναι «επιζήμια όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τις επιχειρήσεις, τις θέσεις εργασίας και την οικονομία της πόλης», δήλωσε ο David Huck, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας

«Αυτός ο τελευταίος γύρος κινητοποιήσεων θα προκαλέσει αναπόφευκτα τεράστια αναστάτωση στο Felixstowe και θα προκαλέσει σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο εθνικός αξιωματικός της Unite, Bobby Morton.

Η απεργία στο Λίβερπουλ πιθανότατα θα διαταράξει τις αλυσίδες εφοδιασμού και οι ναυτιλιακές εταιρείες είναι πιθανό να ανακατευθύνουν φορτία σε άλλα λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, επιβραδύνοντας έτσι τις παραδόσεις, προειδοποίησε τη Δευτέρα η εταιρεία διαχείρισης κινδύνου Crisis24.

Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές από την απεργία του Αυγούστου, η οποία -ειδικά- στο Felixstowe αύξησε τους χρόνους αναμονής των πλοίων πάνω από 80% από μήνα σε μήνα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αλλαγή από οποιαδήποτε άλλη περιοχή παγκοσμίως.

Λόγω τόσο των προηγούμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στα γερμανικά λιμάνια όσο και των διεργασιών σε πολλά λιμάνια του Ηνωμένου Βασιλείου, τα προβλήματα συμφόρησης στη βόρεια Ευρώπη αναμένεται να επιμείνουν, επισημαίνεται σε ενημέρωση της logistics Flexport.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Λιμάνια
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα