Καθώς η Ιαπωνία ανοίγει τις πόρτες της στους επισκέπτες αυτή την εβδομάδα μετά από περισσότερα από δύο χρόνια απομόνωσης λόγω της πανδημίας, οι ελπίδες για τουριστική έκρηξη έρχονται αντιμέτωπες με μια δύσκολη κατάσταση στον τομέα της φιλοξενίας, καθώς πολλά καταστήματα παραμένουν κλειστά ενώ παρατηρείται μεγάλη έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό.

Από την Τρίτη, η Ιαπωνία θα επαναφέρει τα ταξίδια χωρίς βίζα για δεκάδες χώρες, τερματίζοντας ορισμένους από τους αυστηρότερους συνοριακούς ελέγχους στον κόσμο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της COVID-19. Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα βασίζεται στον τουρισμό καθώς εκτιμά ότι μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της οικονομίας και να αποκομίσει κάποια οφέλη από την πτώση του γιεν σε χαμηλό 24 ετών.

Διαβάστε επίσης – Kόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας

Μόλις πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες έχουν έρθει στην Ιαπωνία μέχρι στιγμής το 2022, σε σύγκριση με το ρεκόρ των 31,8 εκατομμυρίων το 2019. Η κυβέρνηση είχε στόχο 40 εκατομμύρια το 2020, ενόψει των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά αυτοί οι στόχοι έμειναν στα χαρτιά λόγω της έλευσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Διαβάστε επίσης – Ενας Ιάπωνας που πληρώνεται για να… υπάρχει

Φιλόδοξος ο στόχος του Κισίντα

Ο Κισίντα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνηση στοχεύει να προσελκύσει 5 τρισεκατομμύρια γιεν (34,5 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ετήσια τουριστική δαπάνη. Αλλά αυτός ο στόχος μπορεί να είναι πολύ φιλόδοξος για έναν τομέα που έχει ατροφήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η απασχόληση στα ξενοδοχεία μειώθηκε κατά 22% μεταξύ 2019 και 2021, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Οι δαπάνες από τους ξένους επισκέπτες θα φτάσουν μόνο τα 2,1 τρισεκατομμύρια γιεν έως το 2023 και δεν θα ξεπεράσουν τα προ-COVID επίπεδα μέχρι το 2025, έγραψε σε έκθεσή του ο οικονομολόγος του Ερευνητικού Ινστιτούτου Nomura, Τακαχίντε Κιούτσι.

Η κορυφαία αεροπορική εταιρεία της χώρας Japan Airlines κάνει λόγο για τριπλασιασμό των εισερχόμενων κρατήσεων μετά την ανακοίνωση της χαλάρωσης των συνοριακών ελέγχων. Αλλά ακόμα κι έτσι, η διεθνής ταξιδιωτική ζήτηση δεν θα ανακάμψει πλήρως μέχρι το 2025, όπως επισήμανε ο πρόεδρος της εταρείας Γιούτσι Ακασάκα.

Αεροδρόμιο-φάντασμα

Το αεροδρόμιο Narita, το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο της Ιαπωνίας, περίπου 70 χιλιόμετρα από το Τόκιο, παραμένει τρομερά ήσυχο, με περίπου τα μισά από τα 260 καταστήματα και εστιατόριά του να είναι κλειστά.

Η Amina Collection Co έχει κλείσει τα τρία της καταστήματα με σουβενίρ στη Narita και είναι απίθανο να τα ξανανοίξει μέχρι την επόμενη άνοιξη, δήλωσε ο πρόεδρος Σαουάτο Σίντο.

Η εταιρεία ανακατανείμει προσωπικό και προμήθειες από το αεροδρόμιο σε άλλες τοποθεσίες της αλυσίδας 120 καταστημάτων της σε όλη την Ιαπωνία, καθώς επικεντρώθηκε εκ νέου στον εσωτερικό τουρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ξαφνική επιστροφή στην κατάσταση πριν από την πανδημία», είπε ο Σίντο. «Οι περιορισμοί εξακολουθούν να είναι αρκετά αυστηροί σε σύγκριση με άλλες χώρες».

Η Ιαπωνία εξακολουθεί να ενθαρρύνει έντονα οι άνθρωποι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν να μιλάνε δυνατά. Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή την αλλαγή των κανονισμών στα ξενοδοχεία, ώστε να μπορούν να αρνηθούν τους επισκέπτες που δεν υπακούουν στους ελέγχους μόλυνσης κατά τη διάρκεια μιας εστίας.

Πολλοί εργαζόμενοι στον τομέα των υπηρεσιών βρήκαν καλύτερες συνθήκες εργασίας και μισθούς σε άλλους τομείς τα τελευταία δύο χρόνια, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να τους δελεάσουν πίσω, δήλωσε σύμβουλος τουριστικών εταιρειών που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο κλάδος της φιλοξενίας είναι γνωστός για τους χαμηλούς μισθούς, οπότε αν η κυβέρνηση εκτιμά τον τουρισμό ως βασικό κλάδο, πιθανότατα χρειάζεται οικονομική υποστήριξη ή επιδοτήσεις», πρόσθεσε.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ξεκινά μια πρωτοβουλία εγχώριων ταξιδιών αυτόν τον μήνα που προσφέρει εκπτώσεις σε μεταφορές και καταλύματα, παρόμοια με την εκστρατεία Go To Travel το 2020, η οποία διακόπηκε μετά την αύξηση των λοιμώξεων από τον COVID.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή