Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την βρετανική οικονομία, προχώρησε η Goldman Sachs, προβλέποντας ότι θα συρρικνωθεί κατά 1% το επόμενο έτος, από την προηγούμενη εκτίμησή της για συρρίκνωση 0,4%.

Οι αιτίες

«Συνυπολογίζοντας την ασθενέστερη αναπτυξιακή δυναμική, τις σημαντικά αυστηρότερες χρηματοπιστωτικές συνθήκες και τον υψηλότερο εταιρικό φόρο από τον ερχόμενο Απρίλιο, υποβαθμίζουμε περαιτέρω τις προοπτικές μας για την ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου και αναμένουμε μια πιο σημαντική ύφεση», αναφέρει στην έκθεση της η Goldman Sachs και προσθέτει ότι η αύξηση του εταιρικού φόρου στο 25% τον Απρίλιο – μετά την αλλαγή πλεύσης της Τρας σε μια από τις βασικές δεσμεύσεις της προεκλογικής εκστρατείας της για την ηγεσία των Συντηρητικών – ήταν σημαντικός παράγοντας για να αλλάξει την πρόβλεψη της.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Όλες οι αλλαγές στον «μίνι προϋπολογισμό»

Τι έρχεται

Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η υπαναχώρηση της Τρας από τα σχέδιά της για τον εταιρικό φόρο, θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση της πίεσης προς την Τράπεζα της Αγγλίας για μία μεγαλύτερη αύξηση των επιτοκίων. Η Goldman Sachs, η Deutsche Bank και η Barclays ανέφεραν ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 3%, είναι πλέον πιο πιθανή στην επόμενη συνεδρίαση της Τράπεζας τον Νοέμβριο, από τις προηγούμενες εκτιμήσεις για αύξηση κατά μία ποσοστιαία μονάδα ,που είχαν γίνει αμέσως μετά τον μίνι προϋπολογισμό.

Στην Goldman πιστεύουν ότι τα βρετανικά επιτόκια θα σκαρφαλώσουν στο 4,75%, ελαφρώς χαμηλότερα από το 5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Διαβάστε επίσης – Βρετανία: Αλλαγή πολιτικής μετά το χάος στις αγορές – Κλιμακώνεται η αμφισβήτηση για την Τρας

Ύφεση προβλέπει και η Deloitte

Σε έκθεση της η Deloitte ανέφερε πως οι βρετανικές εταιρείες αναμένουν ότι η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει δυσκολότερη την αντιμετώπιση της πτώσης των πωλήσεων και της ύφεσης κατά το επόμενο έτος.

Οι οικονομικοί διευθυντές ορισμένων από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Βρετανίας δήλωσαν ότι ο δανεισμός είναι πιο δαπανηρός από οποιαδήποτε άλλη φορά από το 2010.

Η δημοσκόπηση της Deloitte, διαπίστωσε ότι η πλειονότητα των οικονομικών διευθυντών αναμένει ότι τα έσοδα θα μειωθούν τους επόμενους 12 μήνες και ότι τα σχέδια για τη μείωση του κόστους και τον έλεγχο της εκροής μετρητών έχουν γίνει οι δύο σημαντικότερες προτεραιότητές τους.

Αν και η έρευνα διεξήχθη πριν από την αποπομπή του Kουάσσι Κουαρτένγκ την Παρασκευή και την απόφαση της πρωθυπουργού να ανακαλέσει μεγάλο μέρος του μίνι προϋπολογισμού , είναι πιθανό οι εταιρείες να συνεχίσουν να εστιάζουν στη μείωση του κόστους για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις της ύφεσης.

Μέσα σε ένα θολό τοπίο για τις επόμενες κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης και υπό την σκιά της έντονης κριτικής για την Τρας, ακόμα και από στελέχη του κόμματος της, η οικονομική ύφεση στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προ των πυλών και τα αποτελέσματά της καταστροφικά για την παγκόσμια οικονομία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή