Σε 24ωρη Παμπειραϊκή απεργία στα πλοία την Τρίτη 25 Οκτώβρη, προχωρούν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί), ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερο πλήρωμα μηχανής), ΠΕΕΜΑΓΕΝ (μάγειροι), ΠΕΝΕΝ (ναύτες) και ΠΕΑΘΕΝ (Θαλαμηπόλοι).

«Αναθεώρηση – έκτρωμα»

Τα πέντε ναυτεργατικά σωματεία ζητούν την απόσυρση «της αναθεώρησης – έκτρωμα» όπως αναφέρουν του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), και την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στον πληθωρισμό. Ιδιαίτερα επισημαίνουν την ανάγκη να αποσυρθεί η  τροποποίηση του ΚΙΝΔ στο άρθρο 162, που αναφέρει ότι: «Η Σύμβαση ναυτολόγησης, οι όροι εργασίας και τα δικαιώματα του ναυτικού, ρυθμίζονται από τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (ΔΣΝΕ) MLC 2006», που οδηγεί όπως εκτιμούν σε σημαντικές μειώσεις μισθών των ναυτικών.

Διαβάστε επίσης: Νέα απεργία διαρκείας στο λιμάνι του Λίβερπουλ

Η αναθεώρηση του ΚΙΝΔ από το υπουργείο Ναυτιλίας, έχει δημιουργήσει ρήγμα στα ναυτεργατικά σωματεία καθώς η πλειοψηφία των σωματείων της ΠΝΟ κατέθεσε προτάσεις και αρνήθηκε να αποφασίσει απεργιακή κινητοποίηση για το συγκεκριμένο θέμα. Να σημειωθεί πάντως ότι τα πέντε σωματεία που απεργούν εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία των ναυτεργατών που επανδρώνουν τα πλοία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ σε ανακοίνωση της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία