Με θετικά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, με το βλέμμα όμως σαφώς να είναι στραμμένο στις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπου το αποτέλεσμα για τα δύο σώματα του Κογκρέσου θεωρείται εξαιρετικά αβέβαιο λόγω των επιστολικών ψήφων.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,3%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -0,45%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κλείνει στο +1,6%. Ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,48% στις 7.299 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 13.533 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε σταθεροποιητικά στις 6.416 μονάδες.

Σε επίπεδο τίτλων

Σε επίπεδο τίτλων, η μετοχή της Ryanair σημείωσε άνοδο 2% αφού η οικονομική αεροπορική εταιρεία αύξησε τις προσδοκίες της για την επιβατική κίνηση του έτους, προβλέποντας 168 εκατομμύρια επιβάτες κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους 2023, από 166,5 εκατομμύρια που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Αυτό είναι επίσης 13% υψηλότερο από τα επίπεδα που είχε πριν από το COVID.

Από την άλλη, η μετοχή της Joules σημείωσε πτώση 23,5% αφού η προβληματική βρετανική εταιρεία μόδας δήλωσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ιδρυτή και τους δανειστές της για ένα πακέτο διάσωσης μετά από πιο αδύναμες συναλλαγές μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης: Βρήκε και σήμερα καύσιμα ανόδου

Τα μάκρο της ημέρας

Στα μάκρο της οικονομίας, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, καθώς τα εργοστάσια παρήγαγαν περισσότερα καταναλωτικά και κεφαλαιουχικά αγαθά παρά τις συνεχιζόμενες διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η βιομηχανική παραγωγή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6%, από την προς τα κάτω αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 1,2% τον Αύγουστο και υψηλότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων για αύξηση 0,2%.

Η άνοδος στηρίχθηκε στη δύναμη των καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών, όπου η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,4% και 1,1% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν από την πτώση της παραγωγής στους ενεργοβόρους κλάδους της βιομηχανίας κατά 0,9% σε μηνιαία βάση. Οι εμπλοκές στην αλυσίδα εφοδιασμού που οφείλονται στον πόλεμο στην Ουκρανία συνέχισαν επίσης να δυσχεραίνουν τον ευρύτερο βιομηχανικό τομέα της χώρας, ιδίως στην επεξεργασία παραγγελιών.

Διαβάστε επίσης: Νευρικότητα και αναμονή στη Wall Street

Οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία

Επίσης, οι τιμές των βρετανικών κατοικιών μειώθηκαν τον Οκτώβριο με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό από τον Φεβρουάριο του 2021, ένα νέο σημάδι αδυναμίας στην αγορά κατοικίας που αντανακλά τις επιπτώσεις από την αναταραχή που προκάλσε ο «μίνι προϋπολογισμός» της κυβέρνησης Λιζ Τρας, τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Halifax. Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν 0,4% σε μηνιαία βάση τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,1% τον Σεπτέμβριο, ανέφερε η Halifax.Σε ετήσια βάση, οι τιμές των κατοικιών ήταν υψηλότερες κατά 8,3% τον Οκτώβριο, από 9,8% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Halifax, η επιβράδυνση ήταν εν μέρει συνέπεια της οικονομικής ατζέντας της 23ης Σεπτεμβρίου της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, γνωστής ως μίνι προϋπολογισμού, η οποία οδήγησε τις βρετανικές χρηματοπιστωτικές αγορές σε ελεύθερη πτώση. “Αν και η επιβράδυνση μετά την πανδημία ήταν αναμενόμενη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αγορά κατοικίας δέχθηκε ένα σημαντικό σοκ ως αποτέλεσμα του μίνι προϋπολογισμού, ο οποίος είδε μια ξαφνική επιτάχυνση στις αυξήσεις των επιτοκίων των ενυπόθηκων δανείων”, δήλωσε η Kim Kinnaird, διευθύντρια της Halifax Mortgages.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες