Μερικούς μήνες αφότου η αντίπαλός της στην Πρέμιερ Λιγκ, η Τσέλσι άλλαξε χέρια σε μια συμφωνία αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ προσέλαβαν τραπεζίτες, αναζητώντας αγοραστές για τον σύλλογο.

Οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, η FSG, προσέλαβαν την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley για να διερευνήσουν την πώληση του έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης. Η είδηση έσκασε σαν βόμβα, μόλις δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της κλήρωσης της φάσης των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ που έφερε την αγγλική ομάδα αντιμέτωπη με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Διαβάστε επίσης – Τελικός Champions League: Ο «βασιλιάς» Κένι Νταλγκλίς και οι οπαδοί της Λίβερπουλ

Η ανακοίνωση της FSG στο The Athletic αναφέρει μεταξύ άλλων: «Υπήρξαν αρκετές πρόσφατες αλλαγές ιδιοκτησίας και φήμες για αλλαγές στην ιδιοκτησία σε συλλόγους EPL και αναπόφευκτα μας ρωτούν τακτικά για την ιδιοκτησία της Fenway Sports Group στη Λίβερπουλ . Η FSG έχει λάβει συχνά εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από τρίτα μέρη που επιδιώκουν να γίνουν μέτοχοι της Λίβερπουλ. Η FSG έχει πει στο παρελθόν ότι υπό τους σωστούς όρους και προϋποθέσεις θα εξετάζαμε νέους μετόχους εάν ήταν προς το συμφέρον της Λίβερπουλ ως συλλόγου. Η FSG παραμένει πλήρως αφοσιωμένη στην επιτυχία της Λίβερπουλ, τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου».

Ανοδική πορεία

Η Fenway Sports Group, η οποία κατέχει επίσης τη Boston Red Sox, ανέστησε τη Λίβερπουλ σε κυρίαρχη δύναμη μετά την εξαγορά της ομάδας το 2010, όταν η ομάδα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας.

Το Forbes αποτιμά την αξία της Λίβερπουλ στα 4,45 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου δεκαπλάσια από όσα πλήρωσε η FSG πριν από 12 χρόνια.

Διαβάστε επίσης – Sotheby’s: Σε δημοπρασία τα πρώτα συλλεκτικά NFTs της Λίβερπουλ

Στα 12 και πλέον χρόνια που η FSG είναι αφεντικό της Λίβερπουλ οι Κόκκινοι γνώρισαν μεγάλες επιτυχίες, κυρίως μετά το 2015, χρονιά πρόσληψης του Γιούργκεν Κλοπ ο οποίος οδήγησε το κλαμπ ξανά στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από τριάντα χρόνια.

Άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν επίσης πουληθεί για σημαντικά ποσά τους τελευταίους μήνες. Τον Αύγουστο η Redbird, ο μειοψηφικός επενδυτής στην FSG, αγόρασε την AC Milan έναντι 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο τίμημα για ένα franchise ποδοσφαίρου εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Ο John Textor, ένας άλλος Αμερικανός επενδυτής, συμφώνησε να ηγηθεί της εξαγοράς της Λυών για περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που έχει πληρωθεί ποτέ για γαλλική ομάδα.

 Η υπόθεση της Τσέλσι

Τον περασμένο Μάιο ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ολοκλήρωσε την πώληση της Τσέλσι και των σχετικών εταιρειών σε έναν επενδυτικό όμιλο με επικεφαλής τον Τοντ Μπόει και την Clearlake Capital,  βάζοντας έτσι ένα τέλος σε μια διαδικασία που κράτησε τρεις μήνες.

Η κοινοπραξία, η οποία κέρδισε την προσφορά για την απόκτηση της λονδρέζικης ομάδας νωρίτερα αυτόν το μήνα, έλαβε έγκριση από την Premier League και τη βρετανική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα για να προχωρήσει η πώληση. Η τελική συμφωνία επετεύχθη το Σάββατο.

Οι «όροι» του Αμπράμοβιτς

Ο Ρώσος μεγιστάνας Αμπράμοβιτς έβαλε πωλητήριο στην ομάδα στις αρχές Μαρτίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο οι διαδικασίες ήταν περίπλοκες εξαιτίας των κυρώσεων εναντίον του.

«Κατά την πώληση του συλλόγου, ο κ. Αμπράμοβιτς όρισε ότι ο νέος ιδιοκτήτης πρέπει να είναι καλός διαχειριστής του συλλόγου και τα καθαρά έσοδα από την πώληση να διατεθούν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τσέλσι .

«Ο σύλλογος δεν υπόκειται πλέον στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ένα άτομο που επέτρεψε τη βάναυση και βάρβαρη εισβολή του (του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ) Πούτιν στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

«Το μακροπρόθεσμο μέλλον της Τσέλσι είναι πλέον εξασφαλισμένο και έχουν ληφθεί δεσμεύσεις που διασφαλίζουν ότι τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις δεν μπορούν να επωφεληθούν οικονομικά από την πώληση. Η κυβέρνηση διατηρεί τον έλεγχο για να διασφαλίσει ότι αυτό ισχύει»

Ο Αμπράμοβιτς αρνήθηκε ότι έχει στενούς δεσμούς με τον Πούτιν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι