Ήπιες διορθωτικές πιέσεις δέχονται σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, οι οποίοι αναζητούν στηρίξεις μετά το ισχυρό ράλι χτες, με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, καθώς αυτά τροφοδότησαν και τα σενάρια περί χαλάρωσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,23% στις 33.639 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,18% στις 3.949 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχωρεί κατά 0,16% στις 11.095 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός κρατάει τη Fed σε εγρήγορση

Σε ρυθμό θετικής εβδομάδας

Όλοι οι δείκτες βρίσκονται σε ρυθμό θετικής εβδομάδας. Ο Dow σημειώνει άνοδο 4% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ ο S&P και ο Nasdaq βρίσκονται σε ρυθμό αύξησης 4,9% και 6,1% αντίστοιχα. Θετικά έχουν γυρίσει στο μήνα και οι τρεις δείκτες.

Οι μετοχές των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ σημειώνουν άλμα, καθώς η Κίνα δήλωσε ότι θα άρει ορισμένους περιορισμούς του Covid, μειώνοντας το χρόνο καραντίνας για τους διεθνείς ταξιδιώτες κατά δύο ημέρες. Οι μετοχές των Alibaba, Pinduoduo και JD.com σημειώνουν άνοδο περίπου 5%, 5,5% και 8% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, οι μετοχές της Intel υποχωρούν περισσότερο από 2%, μετά τη διπλή υποβάθμιση της JPMorgan σε underweight από overweight. Οι αναλυτές της τράπεζας επικαλέστηκαν για την αλλαγή της αξιολόγησης τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από αντιπάλους όπως η AMD και η Taiwan Semiconductor.

Ευφορία

«Επικρατεί ευφορία στις αγορές σε όλο το φάσμα μετά τον καλύτερο του αναμενομένου δείκτη τιμών καταναλωτή. Βέβαια, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν υποδηλώνει ότι έχει εκριζωθεί από την ευρύτερη οικονομία», σχολίασε ο Quincy Krosby, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της LPL Financial. «Και δεν υποδηλώνει ότι το έργο της Fed για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών έχει ολοκληρωθεί».

Στο ίδιο μήκος και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η οποία τόνισε για ακόμη μία φορά ότι η μεγαλύτερη και άμεση πρόκληση για τις κεντρικές τράπεζες τόσο στις προηγμένες όσο και στις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς είναι να μειώσουν τον πληθωρισμό. «Βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες να συσφίγγουν τη νομισματική πολιτική για να αποκαταστήσουν τη σταθερότητα των τιμών.

Αν και υπάρχει σε γενικές γραμμές συμφωνία μεταξύ των κεντρικών τραπεζών ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να διατηρήσει αυτή την πορεία, οι προκλήσεις σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης του κύκλου νομισματικής σύσφιξης παραμένουν ανοιχτές», είπε στο 23ο Ετήσιο Ερευνητικό Συνέδριο Jacques Polak, που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street