Αν και προσπάθησε ο Dow Jones, δεν κατάφερε τελικά να διαφοροποιηθεί από το αρνητικό κλίμα της Wall Street, καθώς τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα του γίγαντα της λιανικής Target, αλλά και στοιχεία από τις δαπάνες των καταναλωτών, έδειξαν ότι η μέγγενη υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής ανάπτυξης θα συνεχίζει να πιέζει την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,11% στις 33.556 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,82% στις 3.959 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,54% στις 11.183 μονάδες.

Διαβάστε επίσης: Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Κράτησαν υπό έλεγχο τις απώλειες

Η Target

Η κίνηση σήμερα στη Wall Street ήταν στους ρυθμούς των αποτελεσμάτων των μεγάλων αλυσίδων λιανικής, με την Target να χάνει πάνω από 15%, καθώς ανακοίνωσε πολύ ασθενέστερα από τα αναμενόμενα κέρδη για το τρίτο τρίμηνο. Η Target προειδοποίησε επίσης για ένα αδύναμο τρίμηνο διακοπών.

«Μια ευμετάβλητη περίοδος κερδών για το λιανικό εμπόριο αναγκάζει τους επενδυτές να είναι επιλεκτικοί και συγκεκριμένοι στην έκθεσή τους στον κλάδο», σχολίασε η KKM Financial. Επίσης, ο Brian Levitt, της Invesco, έκανε λόγο για μικτή εικόνα, σημειώνοντας ότι τα στοιχεία λιανικής που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα μέσα στην ημέρα ήταν σε αντίθεση με την προειδοποίηση της Target.

«Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις έδειξαν ότι οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν, ιδίως σε είδη μεγάλου θέματος, ενώ ο κολοσσός του λιανικού εμπορίου Target προειδοποίησε για μια πιο αδύναμη περίοδο πωλήσεων”, είπε. Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική έχει σχεδιαστεί για να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πλούσιοι. Η ιδέα είναι να ανακόψει την κατανάλωση, επιτρέποντας στον πληθωρισμό να μετριαστεί. Κατά ειρωνικό τρόπο, αυτό θα δημιουργήσει επίσης τις προϋποθέσεις για την ανάκαμψη», πρόσθεσε.

Ζητούμενο η διάρκεια της ανάκαμψης

Επίσης, ορισμένοι επενδυτές λένε ότι μια βραχυπρόθεσμη υποχώρηση είναι στον ορίζοντα. «Βραχυπρόθεσμα, η αγορά βρίσκεται σε υπεραγορασμένα επίπεδα, με τις διορθώσεις να χρειάζονται ώστε να αφομοιωθεί το πρόσφατο ράλι», σχολίασε ο Adam Sarhan, διευθύνων σύμβουλος της 50 Park Investments.

Πάντως, το αφήγημα μιας αλλαγής της στάσης της Fed από την επιθετική σύσφιξη, δεν ενισχύθηκε από τα νέα στοιχεία για τις δαπάνες λιανικών πωλήσεων, καθώς αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Οκτώβριο. Οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκαν κατά 1,3% κατά τη διάρκεια του μήνα, μετά τη στασιμότητα του Σεπτεμβρίου, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 1,0%.

Ο πληθωρισμός

Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες έδειξαν μια μικρή έστω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων, με την αμερικανική αγορά να στοιχηματίζει πλέον με μεγαλύτερη πιθανότητα μία αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed, αντί για 75 μ.β. που μας έχει συνηθίσει τελευταία. Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο αμερικανικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 7,7% τον Οκτώβριο από 8,2% τον Σεπτέμβριο.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί εδώ ότι ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στο να υποχωρήσει στο επίπεδο των αυξήσεων των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας εξήγησε ότι “τα δεδομένα των τελευταίων εβδομάδων οδηγούν στο ενδεχόμενο να μειωθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων σε 50 μονάδες βάσης”, κάτι που θα σήμαινε μείωση από τις τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]