
Έναν οδηγό μέσα από οκτώ ερωτήσεις – απαντήσεις για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στα σπίτια από φωτοβολταϊκά παρουσιάζει ο ΟΤ.
Οι επιλογές είναι τρεις, με τις δύο να προϋποθέτουν την εγκατάσταση στη στέγη της κατοικίας πάνελ και την τρίτη να απαιτεί απλά η συμμετοχή σε πρόγραμμα συγκεκριμένου παρόχου ενέργειας.
Διαβάστε επίσης: Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Τι ισχύει με την επιδότηση – Παραδείγματα
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προσφέρουν χαμηλότερη τιμή ρεύματος από τις τρέχουσες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα και πλέον τα νοικοκυριά είναι εύκολο να πληρώνουν χαμηλότερους λογαριασμούς.
Αναλυτικά οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις έχουν ως εξής:
Υπάρχουν λύσεις ώστε ο οικιακός καταναλωτής να περιορίσει το κόστος ενέργειας αξιοποιώντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
Ναι. Τρεις είναι οι λύσεις που μπορεί να επιλέξει ένας καταναλωτής για να απολαύσει τα οικονομικά οφέλη της «πράσινης» ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλιακής ενέργειας.
Και οι τρεις επιλογές έχουν ως βάση την παραγωγή ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Η πρώτη αφορά στην αξιοποίηση της τεχνολογίας net metering, η δεύτερη παρέχεται από το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» και η τρίτη από την εταιρεία παροχής ενέργειας ΗΡΩΝ, το πρόγραμμα Ενεργειακή Ανεξαρτησία (ΕΝ.Α.)
Τι είναι το net metering;
Πρόκειται για μορφή τεχνολογίας και παρέχει τη δυνατότητα του ενεργειακού συμψηφισμού. Προϋποθέτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη.
Το Net Metering δίνει τη δυνατότητα ώστε η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια του φωτοβολταϊκού στη στέγη να συμψηφίζεται με αυτήν που καταναλώνει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ή της επιχείρησης.
Τι είναι το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκό στη Στέγη»;
Το «Φωτοβολταϊκό στη Στέγη» είναι πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προβλέπει πως ο Διαχειριστής Δικτύου προαγοράζει με σταθερή τιμή 0,087 ευρώ / kWh (Κιλοβατώρα) την παραγόμενη ενέργεια, για μια 20ετία.
Κάθε μήνα στον λογαριασμό του καταναλωτή πιστώνονται τα έσοδα της μηνιαίας παραγωγής ρεύματος. Κατά τα λοιπά δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική που έχει συμφωνήσει με τον προμηθευτή του.
Σε αυτή τη λύση υπάρχει ανώτατο όριο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι τα 6 kW (Κιλοβάτ) για φωτοβολταϊκά σε περιοχές που είναι διασυνδεδεμένες με το ηλεκτρικό σύστημα και τα 3 kW στις υπόλοιπες.
Υπάρχει λύση που δεν απαιτεί ειδική εγκατάσταση στο σπίτι;
Οι δύο πρώτες λύσεις, δηλαδή ο ενεργειακός συμψηφισμός και το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» προϋποθέτουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη του νοικοκυριού. Η τρίτη δεν απαιτεί την τοποθέτηση πάνελ αλλά τη συμμετοχή των οικιακών καταναλωτών ή και επιχειρηματιών στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α., το οποίο παρέχει ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκά πάρκα της εταιρείας.
Ποια η διαδικασία και το κόστος στις περιπτώσεις που απαιτούνται εγκαταστάσεις;
Οι δύο πρώτες λύσεις προϋποθέτουν ιδιόκτητο χώρο για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού, μελέτη, αρκετή γραφειοκρατία, διαθεσιμότητα από το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σημαντικό κόστος. Για ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 360 κιλοβατώρες το μήνα απαιτείται η μελέτη και εγκατάσταση πάνελ ισχύος 3 Κιλοβάτ. Το κόστος τοποθέτησης υπολογίζεται σε 6.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.) και θα πρέπει να υπάρχει ο διαθέσιμος χώρος σε ταράτσα, ενώ στις περιπτώσεις των πολυκατοικιών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων ιδιοκτητών. Επίσης ένα από τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι οικιακοί καταναλωτές είναι και αυτό της σύνδεσης με το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δίκτυα είναι κορεσμένα και θα απαιτηθεί πολύμηνη αναμονή για τη σύνδεση.
Πότε συμφέρει το Net Metering, δηλαδή η λύση του ενεργειακού συμψηφισμού;
Αν, όμως, κατανάλωση ξεπερνά την παραγωγή ρεύματος τότε ο λογαριασμός χρεώνεται.
Στην περίπτωση που η ζήτηση, κάποιον μήνα, μειωθεί σημαντικά τότε η επιπλέον παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί και να συμψηφιστεί μελλοντικά σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα, εντός τριετίας.
Αυτή η λύση λοιπόν, ενδείκνυται για κύριες κατοικίες ή επιχειρήσεις που έχουν κάθε μήνα ομοιόμορφη κατανάλωση ρεύματος.
Διαφορετικά το όφελος του συμψηφισμού χάνεται με τη μεταβολή της ζήτησης.
Πώς γίνεται να παράγω και να χρησιμοποιώ ενέργεια από φωτοβολταϊκά, χωρίς εγκατάσταση;
Το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α. δεν προϋποθέτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού στη στέγη και ακολουθεί τον οικιακό καταναλωτή στις αλλαγές κατοικίας του. Ο τελευταίος συμμετέχει οικονομικά και εισπράττει στον λογαριασμό του ρεύματος του εκπτώσεις. Είναι σαν να νοικιάζει ο καταναλωτής εγκαταστάσεις για όσο ισχύ χρειάζεται.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως για ισχύ 3 Κιλοβάτ το ποσό συμμετοχής είναι χαμηλό, στα 3.000 ευρώ, ενώ η ετήσια έκπτωση που αντιστοιχεί είναι της τάξης των 360 ευρώ. Ο πελάτης χρεώνεται για την ηλεκτρική ενέργεια: ολόκληρη την ποσότητα που καταναλώνει, σύμφωνα με το πρόγραμμα ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιλέξει στον ΗΡΩΝΑ. Δηλαδή, από την χρέωση προμήθειας της ενέργειας που καταναλώνει δεν αφαιρείται η ποσότητα που παράγεται από το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α.
Έτσι ο πελάτης βγαίνει διπλά κερδισμένος, διότι εκτός από την έκπτωση που λαμβάνει στο λογαριασμό του από το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, επωφελείται από την κρατική επιδότηση Τ.Ε.Μ. που εφαρμόζεται στο σύνολο της κατανάλωσης! Σε αντίθεση με το net metering, όπου την κρατική επιδότηση Τ.Ε.Μ. που εφαρμόζεται στη συνολική μείον την παραγόμενη από το φωτοβολταϊκό στη στέγη ενέργεια.
Υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα ανοιχτά. Πρόκειται να ανοίξει το «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για Νέους» αλλά και το πρόγραμμα για την επιδότηση εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.


Latest News

EE: Αυξάνεται η χρήση ενέργειας από ΑΠΕ για θέρμανση και ψύξη
Ποιες χώρες έχουν τα υψηλότερα μερίδια και ποια είναι η θέση της Ελλάδας

Φωτοβολταϊκό – γίγας από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας
Εντός τριμήνου αναμένεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για πάρκα συνολικής ισχύος 540 MW

Ανατροπή - Η Ευρώπη χάνει τα σκήπτρα των επενδύσεων στην «καθαρή» ενέργεια
Ποια χώρα προηγείται και τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία για το υδρογόνο

Στο τελικό στάδιο το αιολικό πάρκο στην Καρδίτσα που κατασκευάζει η Intrakat
Με ενεργειακή ισχύ 27,6 MW καλύπτονται οι ανάγκες 6.400 νοικοκυριών

Podcast ΒΑΒΕΛ – Π. Παπασταματίου (ΕΛΕΤΑΕΝ): Έρχονται δισεκατομμύρια επενδύσεων για ναυτιλία-ναυπηγεία στα θαλάσσια αιολικά
«Θα αυτοκτονήσουμε ως κοινωνία αν δεν πετύχουμε άμεσα το 80% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ» - «Ακόμα και 12 χρόνια για την αδειοδότηση ενός αιολικού» - «Χρειάζεται μοντέλο Ολυμπιακών Αγώνων»

Νέο ρεκόρ εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από την Enel Green Power
Η Enel Green Power σημείωσε ρεκόρ σε υπό κατασκευή έργα, ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ και pipeline έργων σε ανάπτυξη
![Ενέργεια: Η παραγωγή από ΑΠΕ ξεπέρασε για πρώτη φορά την αντίστοιχη από φυσικό αέριο [έρευνα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/ot_ape33-600x474.png)
Η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ξεπέρασε την αντίστοιχη από φυσικό αέριο στην ΕΕ
Η συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών πλαισίων έφθασε το 22% στο σύνολο της ΕΕ
![Ενέργεια: Οι «χρησμοί» της BP για την ενεργειακή μετάβαση – Τα τρία σενάρια [Γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/photo1675098041-600x352.jpeg)
Οι «χρησμοί» της BP για την ενεργειακή μετάβαση - Τα τρία σενάρια [Γράφημα]
Με βάση τις προβλέψεις, αναμένεται μείωση στη χρήση ορυκτών καυσίμων σε όφελος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ξεκινά η παραγωγή ημιδιάφανων εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών
Το Flex2Energy χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ

«Νηνεμία» στα... αιολικά πάρκα της Ευρώπης - Γιατί ανησυχεί ο κλάδος
Αντιμέτωπη με προκλήσεις η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία το 2023