Πρόοδο, αλλά και αυξημένες προκλήσεις σε κάποιους τομεις λόγω του πληθωρισμού, όπως στον τραπεζικό τομέα, βλέπουν οι Θεσμοί στην πρώτη αξιολόγηση μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας. Δίνει, επίσης, το πράσινο φως για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε αρκετούς τομείς και ως προς τα 22 ορόσημα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω για εκπληρωθούν πλήρως οι στόχοι. Όπως αναφέρει η έκθεση η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις στη δημοσιονομική πολιτική, στη φορολογική διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στο κτηματολόγιο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Σε άλλους έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα οπως στην εφαρμογή της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της κωδικοποίησης του εργατικού δικαίου, την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και καθυστερήσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Διαβάσατε επίσης: Ευρωπαϊκό φιρμάνι για ελάφρυνση χρέους και εισροή ρευστότητας

Ανοίγει ο δρόμος για τη δόση των 700 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρει η έκθεση, η θετική αξιολόγηση αποτελεί τη βάση για να αποφασίσει το Eurogroup την αποδέσμευση μιας τελικής δόσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, δηλαδή της τελευταίας δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s, SNP’s). Αφορά ένα ποσο ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ ανοίγει το δρόμο και για την αναβολή πληρωμής του επιτοκιακού πέναλτι για το δάνειο που έλαβε η Ελλάδα το 2012 για την επαναγορά χρέους. Το συνολικό κέρδος στην ελάφρυνση του χρεους είναι πάνω από 5 δισ. ευρώ.

  • Δημοσιονομικά- Ανάπτυξη

Η πολιτική παραμένει υποστηρικτική το 2022, όμως η έκθεση αναφέρει ότι θα μειωθεί η επέκταση, καθώς τα μέτρα στήριξης σταδιακά μειώνονται, όπως και το δημοσιονομικό κόστος των ενεργειακών μέτρων μειώνεται. Αναφέρεται στις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023. Η ελληνική οικονομία ανέκαμψε το πρώτο εξάμηνο του 2022, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 7,8%. Αναμένεται να επιβραδυνθεί τα επόμενα τρίμηνα. Η Ελλάδα προβλέπει ανάπτυξη 5,6% εφέτος και 1,8% το 2023. Σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό το πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης, ήτοι ελλείμματος 2% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεονάσματος 1,1% του ΑΕΠ για το 2023, αναθεωρούνται σε έλλειμμα 1,6% του ΑΕΠ για το 2022 και πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2023.

  • Χρέος

Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αναμένεται ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης να μειωθεί απότομα από 194,5% του ΑΕΠ το 2021 σε 171,1% το 2022 και να παραμείνει σε πτωτική πορεία τροχιά. Η Ελλάδα έχει μεγάλο απόθεμα μετρητών και έχει διατηρήσει την παρουσία της στην αγορά κρατικών ομολόγων, παρόλο που τα επιτόκια αυξήθηκαν σημαντικά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από την πλήρη υλοποίηση της διαρθρωτικής βελτίωσης του πρωτογενούς ισοζυγίου. Συνολικά, σύμφωνα με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, η Ελλάδα εκτιμάται ότι αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμα χαμηλούς κινδύνους δημοσιονομικής βιωσιμότητας, υψηλούς κινδύνους μεσοπρόθεσμα και λιγότερο μακροπροθεσμα.

  • Τράπεζες

Αναγνωρίζεται η βελτίωση στον τραπεζικό τομέα. Επισημαίνεται ότι από την αρχή του 2022 συνεχίστηκε η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών. Όμως αναφέρει η Κομισιον ότι αν και τα θεμελιώδη μεγέθη βελτιώνονται, οι τράπεζες αντιμετωπίζουν προκλήσεις στο μέλλον, καθώς η οικονομία επιβραδύνεται, το κόστος χρήματος αυξάνεται και τα εισοδήματα των νοικοκυριών πιέζονται. Χτυπά καμπανάκι για κόκκινα δάνεια καθώς αναφέρει ότι επικρατούν καθοδικοί κίνδυνοι καθότι η κερδοφορία θα επηρεαστεί από το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης και θα εκτεθεί σε πιθανή επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού και πτώση της ζήτησης πιστώσεων καθώς η οικονομία επιβραδύνεται. Συνολικά, η κεφαλαιακή θέση των τραπεζών αποκαθίσταται σταδιακά, αλλά η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει κάτι ανησυχητικό.

  • 22 προαπαιτούμενα

Ως προς τα προαπαιτούμενα που έχουν απομείνει από την Ενισχυμένη Εποπτεία τονίζεται ότι οι αρχές τήρησαν τις δεσμεύσεις τους σε διάφορους τομείς. Στη δημοσιονομική πολιτική, στη φορολογική διοίκηση, στη δικαιοσύνη, στις μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, στο κτηματολόγιο και στις ιδιωτικοποιήσεις. Επισημαίνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, της κωδικοποίησης του εργατικού δικαίου, στην εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και στον χρηματοπιστωτικό πεδίο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία