Περαιτέρω επιβράδυνση στην ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου στα τέλη του 2022 και το 2023 βλέπει ο ΠΟΕ, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο δείκτη εμπορίας αγαθών (Goods Trade Barometer).

Συγκεκριμένα, στο τελευταίο βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επισημαίνεται πως η διεθνής οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από ισχυρούς αντίθετους ανέμους, με τον δείκτη να διαμορφώνεται για το β’ τρίμηνο στο 96,2, σε χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα τόσο σε σχέση με τη βασική τιμή όσο και σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη τιμή (100), αντανακλώντας την εξασθενημένη ζήτηση για εμπορεύσιμα αγαθά.

Διαβάστε επίσης: Γιατί το τέλος του «Zero Covid» φέρνει χαμόγελα στη ναυτιλία

Διαδοχικές κρίσεις

Η ύφεση που καταγράφεται είναι σύμφωνη με τις εμπορικές προβλέψεις του ΠΟΕ τον Οκτώβριο, οι οποίες έκαναν λόγο για αύξηση του όγκου του εμπορίου εμπορευμάτων κατά 3,5% το 2022 και 1% το 2023 λόγω αρκετών σχετικών κρίσεων, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι υψηλές τιμές ενέργειας και η νομισματική σύσφιξη σε μεγάλες οικονομίες.

Στα επιμέρους, ο δείκτης του βαρόμετρου επιβαρύνθηκε από αρνητικές μετρήσεις σε υποδείκτες που αντιπροσωπεύουν παραγγελίες εξαγωγών (91,7) και αεροπορικές μεταφορές (93,3). Μαζί, αυτά υποδηλώνουν χαλάρωση του επιχειρηματικού κλίματος και ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών.

Οι δείκτες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (99,3) και πρώτων υλών (97,6) σημείωσαν ελαφρώς χαμηλότερη τάση αλλά έχουν χάσει τη δυναμική τους, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή