Όχι μόνο «με μέτρο» (κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού), αλλά και σε… δόσεις φαίνεται πως θα είναι οι παροχές της κυβέρνησης καθ’ οδόν προς τις εθνικές κάλπες. Όσο και αν το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο θέλουν να κρατούν χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, διαμηνύοντας ότι γυρνούν την πλάτη στην τακτική ενός προεκλογικού «δώστα όλα», αναζητούν συνεχώς δημοσιονομικά περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις, οι οποίες θα απευθύνονται σε «ειδικά» κοινά.

Τέτοιες ήταν οι «εκπλήξεις» του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες από την Τρίπολη, προς συνολικά 61.000 αστυνομικούς και λιμενικούς (θα πάρουν εφάπαξ μπόνους 600 ευρώ μαζί με το μισθό Δεκεμβρίου) και προς τους επαγγελματίες (διατηρείται για έναν χρόνο το πλαφόν 3% στις αυξήσεις των μισθωμάτων).

Διαβάστε επίσης: Εκλογές 2023: Οι σταθερές που επηρεάζουν τις ημερομηνίες για τις κάλπες

Ψηλά η ατζέντα της ασφάλειας

Έναν μήνα μετά το ευθύ σήμα στήριξης του πρωθυπουργού προς την ΕΛ.ΑΣ κατά την εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην πρώην Σχολή Αξιωματικών, ο Μητσοτάκης έφερε εκ νέου στην κορυφή την ατζέντα της ασφάλειας. Στο κεφάλαιο «νόμος και τάξη» ο ίδιος αποφεύγει να βάζει οποιοδήποτε πολιτικό πρόσημο και όπως έλεγε τότε «η ασφάλεια είναι μία καθημερινή μάχη για την ελευθερία και την Δημοκρατία» ενώ απευθυνόμενος στους ένστολους έλεγε «μην αφήνετε μετρημένους στα δάχτυλα συναδέλφους σας να κλονίζουν την εμπιστοσύνη του πολίτη στο πρόσωπό σας».

Αυτή τη φορά από την Τρίπολη στάθηκε στο γεγονός ότι οι αστυνομικοί και λιμενικοί «έβαλαν πλάτη» στα τελευταία δύσκολα χρόνια (διαφύλαξη των συνόρων κ.ά.), επιδιώκοντας νέο σινιάλο στήριξης σε ένα ακροατήριο που ενδιαφέρει πολύ την ΝΔ. «Η Πολιτεία ευχαριστεί και επιβραβεύει με πράξεις τα στελέχη που με καθημερινή αυτοθυσία προστατεύουν τα σύνορά της» ήταν το μήνυμα του αρμόδιου υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου.

Το timing και οι δεξαμενές

Το timing της ανακοίνωσης για το «χριστουγεννιάτικο δώρο» πάντως προκάλεσε σχολιασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έγινε τη μέρα που 16χρονος Ρομά στη Θεσσαλονίκη δέχθηκε πυροβολισμό από άνδρα της ΔΙΑΣ σε καταδίωξη καθώς ο ανήλικος δεν πλήρωσε τη βενζίνη. Άλλα αντιδράσεις υπήρξαν γιατί από τις ανακοινώσεις έλειπαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά μισθώματα, ο πρωθυπουργός επεδίωξε ένα σινιάλο προς τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, μια κατηγορία που θέλει στο πλευρό της η κυβέρνηση στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση και η οποία δυσκολεύεται από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Οι εξαγγελίες ήρθαν μερικά 24ωρα μετά την πρωθυπουργική αποστροφή ότι «μυρίζουν εκλογές και δικαιολογημένα καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία» ενώ έχουν προηγηθεί οι προβλέψεις για μια άλλη μεγάλη κατηγορία ψηφοφόρων – τους γιατρούς. Προσωπικά ο Μητσοτάκης έσπευσε να υπεραμυνθεί του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ που έχει προκαλέσει αναταράξεις – ακόμα και σε νεοδημοκράτες γιατρούς.

Οι γιατροί

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν τις απολαβές που θα έπρεπε. «Ήταν υποχρέωσή μας να αυξήσουμε τις αποδοχές τους», σύμφωνα με τα λεγόμενα Μητσοτάκη «κι αυτό ακριβώς κάνουμε». Εξάλλου είπε ότι όλες οι αυξήσεις στους μισθούς και στα επιδόματά τους που θα είναι αναδρομικές από 28 Ιουνίου του 2022 και επιπλέον τον Ιανουάριο του 2023 θα υπάρξει και νέα προσαύξηση του επιδόματος όσων υπηρετούν σε ΜΕΘ, στα ΤΕΠ, στο ΕΚΑΒ, αλλά και στους αναισθησιολόγους των αναισθησιολογικών τμημάτων.

Και νέες «εκπλήξεις»;

Στο πολιτικό παρασκήνιο έχουν πλέον φουντώσει οι εκτιμήσεις για πιθανή συνέχεια στις «εκπλήξεις» πολύ σύντομα για την ανακούφιση ευάλωτων νοικοκυριών. Πεδίο ενδεχόμενων ανακοινώσεων ανοίγει, όπως συζητείται, στη  συζήτηση του Προϋπολογισμού, με την κυβέρνηση να κρατά την κάβα του 1 δις για έκτακτες παρεμβάσεις «αν χρειαστεί».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ακρίβεια: Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή
Επικαιρότητα |

Άτυπο debate κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το κάλεσμα Μητσοτάκη σε «απολογία» στη Βουλή

Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ για προ ημερησίας συζήτηση. Η τελευταία συζήτηση επί του ζητήματος προκλήθηκε από τον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα το 2021.

Πρωτογενές πλεόνασμα: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα
Επικαιρότητα |

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2023 – Για πλεόνασμα ακρίβειας μιλούν τα κόμματα

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, το πρωτογενές αποτέλεσμα για το 2023 ανήλθε σε 1,86% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 1,15% – Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είπε ψέματα πως μείωσε τους φόρους