Το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία φαίνεται να έχει ένα κύμα αυξημένης δημοτικότητας από τότε που οι Lionesses κέρδισαν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2022 το περασμένο καλοκαίρι.

Σύλλογοι από τη Γυναικεία Σούπερ Λιγκ (WSL) και την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FA)πραγματοποίησαν μια συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όπου διερευνήθηκαν ιδέες για τη συγκέντρωση χρημάτων, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής εξαγοράς από την Πρέμιερ Λιγκ. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν πολλοί διευθύνοντες σύμβουλοι. Η FA, η οποία διαχειρίζεται το WSL, δεν ήταν αμέσως σε θέση να σχολιάσει.

Όπως γράφει το Bloomberg, η συνάντηση έρχεται καθώς ο αριθμός των ρεκόρ προσέλευσης έχει πέσει. Η Άρσεναλ κέρδισε την Τότεναμ μπροστά από 47.367 τον Σεπτέμβριο για να σημειώσει ένα νέο υψηλό όλων των εποχών για το WSL και περιμένει μεταξύ 46.000 και 48.000 για τον αγώνα αυτού του Σαββατοκύριακου με την κορυφαία Τσέλσι.

Άλλοι σύλλογοι άνοιξαν επίσης τα κύρια στάδιά τους και προσέλκυσαν πενταψήφιες παρουσίες για να παρακολουθήσουν τις ομάδες των γυναικών.

Ωστόσο, παρά το αυξανόμενο ενδιαφέρον, εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες διαφορές στα οικονομικά μεταξύ του γυναικείου και του ανδρικού παιχνιδιού. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα από τα σημαντικά κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν, τόσο στο εγχώριο παιχνίδι της Αγγλίας όσο και διεθνώς.

FIFA: Κερδίζει έδαφος το γυναικείο ποδόσφαιρο

Έσοδα

Οι 20 σύλλογοι που παράγουν περισσότερα έσοδα στον κόσμο απέφεραν κατά μέσο όρο έσοδα 2,1 εκατομμυρίων ευρώ (2,27 εκατομμύρια δολάρια) ο καθένας από τις γυναικείες ομάδες τους τη σεζόν 2021/22, σύμφωνα με έρευνα του Sports Business Group της Deloitte.

Στην κορυφή ήταν η Μπαρτσελόνα, νικήτρια του UEFA Women’s Champions League 2021, η οποία απέφερε έσοδα 7,7 εκατομμυρίων ευρώ τη σεζόν 2021/22. Αυτό ήταν ένα μικρό κλάσμα των συνολικών εσόδων του συλλόγου, ύψους 1,02 δισεκατομμυρίων ευρώ για εκείνη τη χρονιά.

Στη δεύτερη θέση της κατάταξης των γυναικών ήταν η Μάντσεστερ Σίτι με 5,1 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερο από το 1% των συνολικών εσόδων της, ύψους 613 εκατομμυρίων λιρών (747 εκατομμύρια δολάρια).

Παρουσίες

Οι αγώνες της Super League Γυναικών (WSL) έχουν κατά μέσο όρο 6.000 θεατές τη σεζόν 2022/23 μέχρι στιγμής, σε σύγκριση με 39.915 στην Πρέμιερ Λιγκ, σύμφωνα με το transfermarkt.com. Αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλό, σημειώνει μια απότομη αύξηση από έναν μέσο όρο 1.931 φιλάθλων που ήρθαν να παρακολουθήσουν κάθε αγώνα WSL την περασμένη σεζόν.

Και μερικά ματς ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο. Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Άρσεναλ περιμένει μεγάλο κόσμο στο Emirates για έναν αγώνα γυναικών με την Τσέλσι, με τους Gunners να αναμένουν έως και 48.000 θεατές.

Για να κατακτήσει το Euro στο Γουέμπλεϊ τον περασμένο Ιούλιο, η Αγγλία κέρδισε τη Γερμανία μπροστά σε 87.192 οπαδούς – ρεκόρ για οποιοδήποτε τελικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Έξω από τα μεγάλα παιχνίδια, ωστόσο, οι γυναίκες παίζουν μπροστά σε σχετικά μικρά πλήθη.

Τιμές εισιτηρίων

Παρά το αυξημένο προφίλ του γυναικείου ποδοσφαίρου φέτος, οι τιμές των εισιτηρίων βρίσκονται στο άλλο άκρο της κλίμακας του ανδρικού παιχνιδιού. Ακόμη και στους κορυφαίους συλλόγους, τα εισιτήρια διαρκείας για τις γυναικείες ομάδες είναι συχνά στο ένα 10ο του κόστους παρακολούθησης των ανδρών.

Ένα εισιτήριο διαρκείας στο Anfield κοστίζει τουλάχιστον 685 £ για να δεις τους άνδρες του Jurgen Klopp, αλλά μπορείς να στηρίξεις τη γυναικεία ομάδα με £60.

Στην Άρσεναλ, τα εισιτήρια διαρκείας ενηλίκων για τον αγώνα ανδρών ξεκινούν από 926 £ και 80 £ για τις γυναίκες. Στο Chelsea, τα εισιτήρια διαρκείας για ενήλικες για να παρακολουθήσουν τις γυναίκες μπορούν να αγοραστούν με μόλις 44 £, έναντι ελάχιστης τιμής 750 £ για τους άνδρες.

Στη Μάντσεστερ Σίτι, η διαφορά είναι λιγότερο μεγάλη, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική: τα εισιτήρια διαρκείας κοστίζουν τουλάχιστον 350 £ για την ανδρική ομάδα και 58 £ για τις γυναίκες.

Παγκόσμια Κύπελλα

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο επέκρινε τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς τον Οκτώβριο που είπε ότι έκαναν προσφορές για το Παγκόσμιο Κύπελλο γυναικών το επόμενο καλοκαίρι που ήταν 1% ή λιγότερες από αυτές που πρόσφεραν για το τουρνουά ανδρών στο Κατάρ. «Αυτό δεν είναι αποδεκτό», είπε ο Ινφαντίνο σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι τα νούμερα τηλεθέασης σε ορισμένες χώρες για τα τουρνουά ανδρών και γυναικών είναι παρόμοια. Σύμφωνα με τη FIFA, το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών του 2018 στη Ρωσία απέφερε έσοδα 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις μεταδόσεις, αλλά η αντίστοιχη γυναικεία διοργάνωση του 2019 συγκέντρωσε περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια.

Η FIFA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι κέρδισε έσοδα ρεκόρ 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τέσσερα χρόνια εμπορικών συμφωνιών που συνδέονται με το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πόσο από αυτά προήλθαν συγκεκριμένα από τα έσοδα από τις μεταδόσεις του τουρνουά.

Χρηματικό βραβείο

Η FIFA είχε ένα χρηματικό έπαθλο 440 εκατομμυρίων δολαρίων για τις 32 ομάδες που προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πέρυσι, με τη νικήτρια Αργεντινή να λαμβάνει 42 εκατομμύρια δολάρια. Στον πιο πρόσφατο γυναικείο τουρνουά, υπήρχαν συνολικά διαθέσιμα 30 εκατομμύρια δολάρια, με τη νικήτρια να παίρνει 4 εκατομμύρια δολάρια.

Το 2019, ο Ινφαντίνο πρότεινε να διπλασιαστεί το συνολικό έπαθλο σε μόλις 60 εκατομμύρια δολάρια για το επόμενο τουρνουά. Θα χωριστεί σε 32 ομάδες αντί των 24 που έπαιξαν στο τελευταίο τουρνουά.

Δικαιώματα ΜΜΕ

Το 2021, το BBC και ο Sky ανακοίνωσαν μια «ορόσημο» τριετή συμφωνία μετάδοσης για το WSL, το οποίο έβαλε τους αγώνες τους σε δωρεάν τηλεόραση για πρώτη φορά σε μια συμφωνία αξίας 7 έως 8 εκατομμυρίων λιρών τη σεζόν.

Οι συμφωνίες μετάδοσης της Premier League ανέρχονται σε περίπου 10 δισεκατομμύρια λίρες για τρία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των παγκόσμιων πωλήσεων, σύμφωνα με τον Minal Modha, επικεφαλής της έρευνας καταναλωτών στην Ampere Analysis. Τα εγχώρια δικαιώματα ξεπερνούν τα 5 δισεκατομμύρια λίρες.

Μισθοί παικτών

Η ιστορία γράφτηκε πέρυσι, όταν οι γυναίκες παίκτριες για την ομάδα των ΗΠΑ εξασφάλισαν ίσες αμοιβές. Αργότερα μέσα στο έτος, οι ΗΠΑ ενέκριναν ένα νομοσχέδιο που εγγυάται την ίση αμοιβή για όλες τις Αμερικανίδες που συμμετέχουν σε διεθνείς διοργανώσεις.

Στην Αγγλία, ωστόσο, οι παίκτες του WSL αμείβονται μόλις 20.000 £, σύμφωνα με στοιχεία που ανέφερε η The Telegraph πέρυσι. Η έρευνά της έδειξε ότι στον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του πρωταθλήματος είχε προσφερθεί συμβόλαιο αξίας περίπου 300.000 λιρών ετησίως.

Πριν φύγει από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Νοέμβριο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε τον υψηλότερο μισθό στην Πρέμιερ Λιγκ, με περισσότερα από 26 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Ο εβδομαδιαίος μισθός του, πάνω από μισό εκατομμύριο λίρες, ήταν επομένως υψηλότερος από τον ετήσιο μισθό της πιο καλοπληρωμένης γυναίκας.

Στη Σκωτία, διεθνείς γυναίκες παίκτριες έχουν ξεκινήσει νομικές ενέργειες απαιτώντας ίσες αμοιβές και συνθήκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι