Αύξηση του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα αστικά λύματα σε πόλεις της χώρας καταγράφει η νέα εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Οργανισμό, την εβδομάδα 9 έως 15 Ιανουαρίου 2023, παρατηρήθηκε αυξητική τάση σε σχέση με την εβδομάδα 2 έως 8 Ιανουαρίου 2023, στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τρείς από τις επτά (3/7) περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε τρείς από τις επτά περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποίηση σε μία περιοχή (1/7).

Όρθρος: Ποιο είναι το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Καθαρά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε:

-στην Πάτρα (+280%),

-στη Λάρισα (+41%) και στο Ηράκλειο (+37%),

ενώ οριακή ήταν η αύξηση  στα Χανιά (+30).

Καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν στα Ιωάννινα (-56%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Αττική (-16%). Σταθεροποίηση παρατηρήθηκε στην Θεσσαλονίκη (+5%).

Στην Ελλάδα ο Όρθρος

Το άκρως μεταδοτικό στέλεχος CH.1.1 του κορωνοϊού, ανεπίσημα γνωστό ως Όρθρος, βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και τουλάχιστον δυόμιση μήνες, αναφέρει ο ΕΟΔΥ στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης.

Συνολικά 93 δείγματα έχουν βρεθεί θετικά στη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, αναφέρει ο οργανισμός, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει τη γεωγραφική κατανομή τους.

Λιγότερο διαδεδομένο φαίνεται πως είναι προς το παρόν το στέλεχος XBB.1.5 «Kraken», καθώς μέχρι σήμερα έχει ανιχνευθεί μόνο σε 7 δείγματα στην Αττική και την Αχαΐα.

Η συχνότερη υποπαραλλαγή της Όμικρον παραμένει ωστόσο η BA.5, αν και το συγγενικό στέλεχος ΒQ.1.1 παρουσιάζει ανοδική τάση.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο «Όρθρος» προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Τι γνωρίζουμε για τον «Όρθρο»

Το στέλεχος CH.1.1. βαφτίστηκε ανεπίσημα «Όρθρος», το όνομα ενός δικέφαλου σκύλου της ελληνικής μυθολογίας, αδελφού του Κέρβερου και της Λερναίας Ύδρας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωριστεί ως παραλλαγή ανησυχίας, βρίσκεται όμως υπό παρακολούθηση από τη βρετανική Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας (UKSHA).

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) δεν διαθέτει ενδείξεις ότι ο «Όρθρος» είναι πιο μεταδοτικός από άλλα στελέχη, ωστόσο η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται στη Βρετανία υποδεικνύει ότι το CH.1.1 πλεονεκτεί σε σχέση με άλλες υποπαραλλαγές στην Όμικρον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης