Οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα αντικαταστήσουν τα 7,3 εκατ. «ρολόγια» της ΔΕΗ, οι υπογειοποιήσεις δικτύων διανομής και η αναβάθμιση υποσταθμών και γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης για να χωρέσουν οι ΑΠΕ είναι ορισμένα από τα μεγάλα έργα που τρέχει μέσα στην πενταετία ο ΔΕΔΔΗΕ

Το σχέδιο ανάπτυξης του δικτύου διανομής ρεύματος της πενταετίας 2022 – 2026 δόθηκε από τη ΡΑΕ σε δημόσια διαβούλευση. 

Οι τρεις πολυσέλιδοι τόμοι που αναλύουν τα 139 έργα ύψους 2,2 δισ. ευρώ συνοδεύονται από ένα εισαγωγικό σημείωμα του διευθύνοντος συμβούλου του Διαχειριστή Αναστάσιου Μάνου, ο οποίος τονίζει ότι στο επίκεντρο των επενδύσεων είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός του δικτύου διανομής για την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών. 

Αναλυτικά οι κατηγορίες των έργων και του καταμερισμού των επενδύσεων έχουν ως εξής:

1.  Ενίσχυση δικτύου: 

Περιλαμβάνονται 71 έργα ύψους 255,71 εκ. ευρώ. Αφορούν σε έργα κατασκευής νέων ή ενίσχυσης υφιστάμενων δικτύων, τα οποία προγραμματίζονται και υλοποιούνται με πρωτοβουλία του Διαχειριστή, χωρίς συσχέτιση με συγκεκριμένα αιτήματα σύνδεσης νέων χρηστών, και αποσκοπούν: 

· σε αύξηση της ικανότητας εξυπηρέτησης φορτίου του Δικτύου, λόγο χωρικής και χρονικής εξέλιξης της ζήτησης για υπηρεσίες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας 

· στη βελτίωση των συνθηκών εκμετάλλευσης του δικτύου, με βασικό οδηγό- παράμετρο την εξυπηρέτηση της ζήτησης (φορτίο και παραγωγή) 

· σε μείωση των τεχνικών απωλειών δικτύου. 

2.  Αντικατάσταση και Ανακαίνιση Δικτύου 

Περιλαμβάνονται 32 έργα ύψους 437,91 εκ. ευρώ.

Αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της φυσιολογικής φθοράς του εξοπλισμού του Δικτύου στο τέλος της οικονομικά ωφέλιμης ζωής του ή στον εκσυγχρονισμό του, με στόχο τη βελτίωση της εκμετάλλευσης του δικτύου και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. 

·     Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται και τα έργα που είναι ενταγμένα στο Ταμείου Ανάκαμψης: Αναβάθμιση Δικτύων ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές ύψους 117,90 εκ. ευρώ

·     Ενίσχυση της Ανθεκτικότητας και Προστασία του Περιβάλλοντος ύψους 164,23 εκ. ευρώ

3.  Λοιπά Έργα Δικτύου 

Περιλαμβάνονται 14 έργα προϋπολογισμού 607,62 εκ. ευρώ.

Από αυτά τα 525,22 εκ. ευρώ θα διατεθούν για συστήματα τηλεμέτρησης, δηλαδή τους έξυπνους μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλα τα σπίτια και επιχειρήσεις. 

4.  Επενδύσεις Υποστήριξης Ρυθμιζόμενων Δραστηριοτήτων.

Εντάσσονται 19 έργα ύψους 307,04 εκ. ευρώ

Οι επενδύσεις αφορούν ενδεικτικά σε γήπεδα, κτιριακές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, οχήματα, μηχανήματα, συστήματα/ εξοπλισμό και εφαρμογές πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, εξοπλισμό συνεργείων και εργαλεία, εξοπλισμό γραφείου, κ.α. 

5.  Αισθητική αναβάθμιση 

Πρόκειται για έργα ύψους 18,20 εκ. ευρώ και αφορούν σε υπογειοποιήσεις εναέριων γραμμών μέσης και χαμηλής τάσης. 

Τα έργα αυτά δεν επιβάλλονται από οικονομοτεχνικούς λόγους ή λόγους τήρησης αποστάσεων ασφαλείας κλπ., αλλά εκτελούνται για την αισθητική βελτίωση του Δικτύου πόλεων, καθώς και παραδοσιακών και τουριστικών οικισμών. Τα έργα αυτά προγραμματίζονται κατόπιν αιτημάτων φορέων, οι οποίοι συμμετέχουν στο κόστος υλοποίησης. 

6.  Παραλλαγές Δικτύου 87,78 εκ.

Πρόκειται για έργα 87,78 εκ. ευρώ και έχουν να κάνουν με παραλλαγές δικτύου, μετατόπισης ή άλλων αλλαγών τμημάτων γραμμών του δικτύου, που εκτελούνται είτε για να τηρηθούν οι εκ του νόμου προβλεπόμενες ελάχιστες αποστάσεις ασφαλείας από κτίσματα υπό ανέγερση, είτε λόγω εκτέλεσης δημόσιων έργων ή έργων ΟΤΑ, είτε γιατί παρεμποδίζεται από το δίκτυο η νόμιμη χρήση ιδιοκτησιών. 

Επιπλέον, παραλλαγές μπορούν να εκτελεστούν κατόπιν αιτήματος φορέων ή ιδιωτών χωρίς να συντρέχουν οι λόγοι που προαναφέρθηκαν. Στην περίπτωση αυτή, η δαπάνη για τις παραλλαγές βαρύνει τους αιτούντες. 

7.  Σύνδεση χρηστών 

Περιλαμβάνονται έργα 481 εκ. ευρώ που αφορούν την κατασκευή νέων ή/και την ενίσχυση υφιστάμενων υποδομών δικτύου (υποσταθμοί μεταφοράς, υποσταθμοί διανομής, δίκτυα ΜΤ/ΧΤ, παροχές πελατών, μετρητικές διατάξεις), η οποία απαιτείται λόγω σύνδεσης νέων Χρηστών ή λόγω μεταβολής στις απαιτήσεις υφιστάμενων Χρηστών (παραγωγών και καταναλωτών) του Δικτύου, κατόπιν αιτήματός τους.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται επίσης τα έργα φωτισμού Οδών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια