Με απώλειες κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές επικεντρώνονται στην επόμενη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που αρχίζει την Τρίτη, ενώ την Πέμπτη αναμένεται η ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Bank of England.

Οι δείκτες

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,5%, με τον κλάδο της τεχνολογίας να χάνει 1,5%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% στις 7.739 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση 0,43% στις 15.084 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 0,55% στις 7.058 μονάδες.

Η Commerzbank

Στο επίκεντρο σήμερα είναι η μετοχή της γερμανικής Commerzbank, η οποία δήλωσε ότι πληροί ένα σημαντικό κριτήριο κερδών για να ενταχθεί στον δείκτη αναφοράς DAX των blue-chip μετοχών της Γερμανίας. Η Commerzbank, η οποία εξακολουθεί να ανήκει εν μέρει στη γερμανική κυβέρνηση μετά τη διάσωσή της πριν από περισσότερο από μια δεκαετία, αποβλήθηκε από τον δείκτη DAX το 2018.

Η τράπεζα ανακοίνωσε ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν 3,371 δισ. ευρώ (3,66 δισ. δολάρια) το 2022, φτάνοντας σε θετικό μέγεθος για δεύτερη συνεχή χρονιά, ώστε να πληροί τα κριτήρια κερδών του DAX.

Οι κεντρικές τράπεζες

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα επιβραδύνει τον ρυθμό της νομισματικής σύσφιξης στις 0,25 ποσοστιαίες μονάδες, αυξάνοντας τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2007, ενώ η BoE και η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αυξήσουν τα επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στα υψηλότερα επίπεδά τους από το φθινόπωρο του 2008.

Τα μάκρο

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές καταναλωτή της Ισπανίας αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, με ταχύτερο ρυθμό από το 5,7% κατά τους 12 μήνες έως τον Δεκέμβριο, όπως έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INE). Ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας, ήταν 7,5% σε ετήσια βάση, υψηλότερος από το 7,0% που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές