Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, με τον Nasdaq μάλιστα να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς οι επενδυτές διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους ενόψει των αποτελεσμάτων μεγάλων εταιριών που αναμένονται αυτήν την εβδομάδα, αλλά και της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,77% στις 33.717 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,29% στις 4.017 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 1,96% στις 11.393 μονάδες.

Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Μικτές και μικρές διακυμάνσεις

Σε επίπεδο τίτλων, οι κλάδοι επικοινωνιών και  πληροφοριών ήταν από τους μεγαλύτερους υστερούντες στον S&P 500, με πτώση περίπου 1,3% ο καθένας. Οι Meta Platforms και Alphabet
σημείωσαν πτώση άνω του 2% η καθεμία. Η μετοχή ημιαγωγών Advanced Micro Devices σημείωσε πτώση άνω του 2%.

Επίσης, η Ford έχασε περισσότερο από 1% μετά την ανακοίνωση της αυτοκινητοβιομηχανίας ότι μειώνει τις τιμές και αυξάνει την παραγωγή του ηλεκτρικού crossover Mustang Mach-E, μετά από παρόμοια ανακοίνωση της Tesla.

Περίπου το 20% των εταιρικών του S&P 500 θα ανακοινώσει κέρδη αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης της McDonald’s και της General Motors την Τρίτη, ακολουθούμενη από τους τεχνολογικούς γίγαντες Apple, Meta Platforms, Amazon και Alphabet αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Εν αναμονή της Fed

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συνεδριάζει την Τρίτη και την Τετάρτη, οπότε η Fed αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 π.μ. Οι επενδυτές, όμως, θα αναζητήσουν ενδείξεις για το πόσο ψηλότερα θα ανεβάσει η κεντρική τράπεζα τα επιτόκια στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Ενώ υπήρξαν αρκετές θετικές εξελίξεις, πιστεύουμε ότι τα καλά νέα έχουν πλέον τιμολογηθεί και η πραγματικότητα είναι πιθανό να επιστρέψει με το τέλος του μήνα και την αποφασιστικότητα της Fed να τιθασεύσει τον πληθωρισμό», έγραψε ο Mike Wilson, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών στις ΗΠΑ της Morgan Stanley.

Ο S&P 500 δεν έχει φτάσει ακόμη στο χαμηλό της bear market και θα μπορούσε να κινηθεί προς τα κάτω έως και τις 3.000 μονάδες, δήλωσε η Savita Subramanian της Bank of America, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αποτελεί τη βασική της υπόθεση για την απόδοση της αγοράς φέτος. Ο μεγαλύτερος καταλύτης είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να καταπολεμά τον πληθωρισμό, είπε.

«Αν η Fed δεν καταφέρει να ελέγξει τον πληθωρισμό, θα σφίξει πολύ πιο επιθετικά την πολιτική της από ό,τι τιμολογεί η αγορά”, δήλωσε η ίδια. Πρόσθεσε ότι οι αγορές τιμολογούν πληθωρισμό περίπου 3%. “Δεν είμαστε πουθενά κοντά σε αυτό», είπε. «Έτσι, αυτός είναι ο παράγοντας που θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα χειρότερα στη Wall Street».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street