Στις 11 Μαΐου αναμένεται να αρθεί η εθνική κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είχε κηρυχθεί πριν από περίπου τρία χρόνια, και είχε οδηγήσει στη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωση του κορωνοϊού.

Η κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και η κατάσταση εθνικής έκτακτης υγειονομικής ανάγκης είχαν κηρυχθεί το 2020, από την κυβέρνηση του τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Έκτοτε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρέτεινε επανειλημμένως τα μέτρα, τα οποία μεταξύ άλλων επιτρέπουν σε εκατομμύρια Αμερικανούς να λαμβάνουν δωρεάν τεστ, εμβόλια και θεραπείες.

Το Γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου (OMB) ανέφερε ότι το οποίο λήγει τον επόμενο μήνα, θα παραταθεί εκ νέου μέχρι τις 11 Μαΐου και στη συνέχεια θα τερματιστεί.

«Αυτή η κατάργηση θα ευθυγραμμιστεί με τις προηγούμενες δεσμεύσεις της διοίκησης να ειδοποιήσει τουλάχιστον 60 ημέρες πριν από τον τερματισμό του PHE», ανέφερε το OMB.

Σε χωριστή ανακοίνωσή της, η υπηρεσία ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα ασκήσει βέτο σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στο Κογκρέσο με σκοπό να καταργηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων σε ομοσπονδιακές δομές ή προγράμματα υγείας.

Η επέκταση της Kraken

Το στέλεχος ΧΒΒ.1.5 της Όμικρον, γνωστό ανεπίσημα ως Kraken, αντιστοιχεί πλέον στο ήμισυ των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ και βαίνει προς επικράτηση.

Στις ΗΠΑ, το άκρως μεταδοτικό XBB.1.5 αντιστοιχούσε στο 49,1% των κρουσμάτων Covid-19 την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ανιστοιχούσε στο 37,2%.

Το «Kraken», το οποίο πρωτοεμφανίστηκε το φθινόπωρο στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, βρίσκεται σε άνοδο παγκοσμίως και ανιχνεύεται πλέον σε τουλάχιστον 25 χώρες, είχε δηλώσει νωρίτερα τον Ιανουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το XBB.1.5 είναι παρακλάδι του XBB, το οποίο με τη σειρά του είναι συνδυασμός δύο προηγούμενων υπο-παραλλαγών της Όμικρον BA.2.

Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν ότι πλεονεκτεί στη μεταδοτικότητα έναντι άλλων στελεχών και μπορεί πιο εύκολα να διαφεύγει της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια και η φυσική λοίμωξη.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα