Ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα ενδέχεται ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ να μεταβεί στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, αρκετά νωρίτερα δηλαδή από ό,τι αναμενόταν αρχικά.

Ρωσία: Με την επιχειρηματική ελίτ θα συναντηθεί ο Πούτιν

Τα σχέδια για την επίσκεψη του Σι στη Ρωσία έρχονται ενώ το Πεκίνο προσπαθεί να μεσολαβήσει για ειρήνευση στην Ουκρανία, μια προσπάθεια που έχει αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό στη Δύση, δεδομένης της διπλωματικής υποστήριξης της Κίνας προς τη Ρωσία.

Η προαναγγελία από τον Πούτιν

Τον Ιανουάριο, ο Πούτιν είχε δηλώσει ότι έχει συμφωνηθεί μια επίσκεψη του Σι στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει κάποια ημερομηνία. Η Wall Street Journal ανέφερε ότι η επίσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο ή στις αρχές Μαΐου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχόλιο αναφορικά με το ενδεχόμενο μετάβασης του Σι στη Μόσχα. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι «κατά κανόνα, οι ανακοινώσεις επίσημων επισκέψεων στο εξωτερικό συντονίζονται συγχρονισμένα με αμοιβαία συμφωνία των δύο πλευρών. Όταν υπάρξει τέτοια ετοιμότητα, θα σας ενημερώσουμε.»

Μια σχέση «χωρίς όρια»

Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν φιλοξένησε τον κορυφαίο διπλωμάτη της Κίνας Γουάνγκ Γι σε μια επίσκεψη στη Μόσχα. Μια πηγή ανέφερε ότι το ταξίδι του Γουάνγκ στη Μόσχα έγινε για να βοηθήσει στην προετοιμασία της επίσκεψης του Σι.

Η Κίνα και η Ρωσία σύναψαν μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια» τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πούτιν επισκεπτόταν το Πεκίνο για τα εγκαίνια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, λίγες εβδομάδες πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Οι δύο πλευρές συνέχισαν να επιβεβαιώνουν την ισχύ των δεσμών τους.

Ο Σι έχει συναντηθεί προσωπικά με τον Πούτιν 39 φορές από τότε που έγινε πρόεδρος, με την τελευταία συνάντηση να λαμβάνει χώρα τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στην κεντρική Ασία.

Τη Δευτέρα, ο Σι ολοκλήρωσε την ετήσια σύνοδο του κινεζικού κοινοβουλίου, του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε ομόφωνα σε μια πρωτοφανή τρίτη θητεία ως πρόεδρος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα