Αποτελεί τη φθηνότερη ζωική πρωτεΐνη, με σημαντική όμως διατροφική αξία. Ωστόσο, για μια σειρά λόγων που άπτονται οικονομικών, γεωπολιτικών και υγειονομικών δεδομένων, τα αυγά σε λίγο θα κοστίζουν χρυσάφι.

Αυτό προκύπτει από τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία οι τιμές των αυγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτοξεύτηκαν τον Ιανουάριο κατά 30,4% υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022, και μάλιστα όταν ανάμεσα στα έτη 2021 και 2022 οι αυξήσεις δεν ξεπερνούσαν το 7%. Η αυξητική πορεία των τιμών δεν άφησε ανεπηρέαστη και την Ελλάδα, η οποία, αν και δεν βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τις υψηλότερες αυξήσεις, κατέγραψε διψήφιο ποσοστό και, όπως λένε οι άνθρωποι του λιανεμπορίου, μπορεί οι παραγωγοί να προσπαθούν να συγκρατήσουν τις τιμές, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί πόσο θα κοστίσουν στους Έλληνες τα περίπου 300 εκατ. αβγά που χρειάζονται για να τσουγκρίσουν το Πάσχα.

Πιο φθηνό το πρωινό στις ΗΠΑ – «Έπεσαν» οι τιμές στα αυγά

Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή των αυγών καταγράφηκε στην Τσεχία (85% τον Ιανουάριο του 2023, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022), ενώ ακολούθησε η Ουγγαρία (80%) και η Σλοβακία (79%). Οι άνθρωποι της αγοράς αποδίδουν τις αυξήσεις αυτές, που σημειώνονται πανευρωπαϊκά, στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στα προβλήματα από τη γρίπη των πτηνών που έπληξαν αρκετές χώρες το 2021 μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, ενώ δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα με τη νόσο των πτηνών, η ραγδαία αύξηση τιμών σε ζωοτροφές και ενέργεια που το 2022 ξεπέρασαν το 45%, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλα κόστη, όπως τα υλικά συσκευασίας, τα μεταφορικά αλλά και τα εργατικά, τροφοδότησαν την ακρίβεια στο συγκεκριμένο προϊόν, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων αυτών, με κίνδυνο ακόμα και τη βιωσιμότητα των μονάδων τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), η ετήσια επιβάρυνσή της το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια ευρώ και το 2022 τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

Πάντως, στην Ελλάδα, η αυγοπαραγωγός πτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους πλέον οργανωμένους κλάδους της ελληνικής κτηνοτροφίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα παραγόμενα στην Ελλάδα αβγά για κατανάλωση καλύπτουν σε ποσοστό περίπου 84,8% τη ζήτηση σε εθνικό επίπεδο. Η ετήσια παραγωγή αβγών για κατανάλωση το 2019 εκτιμάται ότι ανήλθε περίπου στα 1.672 εκατ. αυγά, εκ των οποίων το 76,3%, δηλαδή περίπου 1.275 εκατ. αυγά, υπολογίζεται ότι προέρχεται από συστηματικές μονάδες εκτροφής και το υπόλοιπο από τη χωρική πτηνοτροφία. Το 2020 η παραγωγή μειώθηκε στα 1.612 εκατ. αυγά, εκ των οποίων το 77,95% προερχόταν από συστηματικές μονάδες εκτροφής. Μάλιστα, στην παραγωγή αυγών συστηματικής εκτροφής δραστηριοποιούνται περίπου 740 επιχειρήσεις.

Όσο για το φετινό Πάσχα, κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει τη ζήτηση που θα υπάρξει, κάτι που ενδεχομένως καθορίσει και τις τιμές. Ωστόσο οι αρμόδιοι επισημαίνουν ότι φέτος οι αυξημένες τιμές στην υπόλοιπη Ευρώπη θα βοηθήσουν στον περιορισμό των ελληνοποιήσεων που υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το γεγονός ότι το Πάσχα των καθολικών είναι φέτος νωρίτερα από το ορθόδοξο θα αυξήσει τις εξαγωγές, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εγχώρια αγορά.

Πηγή: Έντυπη έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ενεργοβόρες βιομηχανίες: Ζητούν αποζημίωση για τις υψηλές τιμές στο ρεύμα
Βιομηχανία |

Αποζημιώσεις για τις υψηλές τιμές ρεύματος ζητούν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες με ανακοίνωση του φορέα εκπροσώπησης τους την ΕΒΙΚΕΝ καλούν τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για τις υψηλές τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος