Με κέρδη κατάφερε να κλείσει σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, προσεγγίζοντας το άνω άκρο της συσσώρευσης του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου, έχοντας όμως ως αρνητικούς πρωταγωνιστές τον τζίρο, αλλά και τις τράπεζες. Ο γενικός δείκτης σημείωσε κέρδη 0,84% στις 1.054,59 μονάδες, με τον τζίρο να φτάνει στα 91 εκατ. ευρώ, επιταχύνοντας στην τελευταία ώρα και έχοντας και πάνω από 22 εκατ. ευρώ μέσω πακέτων.

Ο Μάρτιος

Ο Μάρτιος για το ΧΑ σηματοδότησε αρχικά τη διόρθωση μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες ανόδου, καθώς ο γενικός δείκτης έχασε 6,6%, ροκανίζοντας τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς στο 13,4%, αλλά και την έναρξη της προεκλογικής περιόδου εν μέσω μιας διεθνούς τραπεζικής αναταραχής που ξύπνησε μνήμες 2008. Ο μήνας όμως χωρίστηκε σε δύο μέρη, με το δεύτερο δεκαπενθήμερο να χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση, μετά από μια μεγάλη πτώση το πρώτο μισό του Μαρτίου.Επίσης, ο Μάρτιος, ειδικά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, επανέφερε τις συναλλαγές στα επίπεδα του 2022, όταν και οι τζίροι μετά βίας ξεπερνούσαν τα 80-90 εκατ. ευρώ. Και, όπως εξηγούν χρηματιστηριακοί κύκλοι στον ot.gr, όσο η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, τόσο το έργο της στήριξης από τους αγοραστές γίνεται πιο εύκολο, καθώς δεν θα πρέπει να αναλωθούν μεγάλα κεφάλαια για τη στήριξη της αγοράς. Εάν μάλιστα και τα επιχειρηματικά νέα εξακολουθήσουν να είναι πυκνά, τόσο ίσως η προεκλογική «ζημία» περιοριστεί μέχρι τις 21/5.Οι «σειρήνες» της προεκλογικής αβεβαιότητας αναμένεται να συνεχιστούν, με τη μεταβλητότητα να συνοδεύει το ΧΑ για αρκετές εβδομάδες ακόμη. Μέχρι τώρα, στα θετικά είναι ότι οι στηρίξεις έχουν κρατήσει, παρά τη δοκιμασία τους, καθώς πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκονται σε εγρήγορση για να απορροφήσουν την προσφορά. Πλέον ο γενικός δείκτης βλέπει με μεγαλύτερες αξιώσεις το επόμενο επίπεδο, που είναι στις 1.055 – 1.060 μονάδες. Το πόσο βιώσιμη θα είναι πορεία, προς τα εκεί όμως, θα εξαρτηθεί από τα σενάρια που θα υπάρχουν ενόψει εκλογών, αλλά και οι συσχετισμοί που σταδιακά θα διαμορφώνονται.

Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Σε επίπεδο τίτλων, η Λάμδα, η Motor Oil, η ΔΕΗ, η Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια σημείωσαν ισχυρά κέρδη, ενώ σημαντική ήταν και η άνοδος σε Μυτιληναίο, Τέρνα Ενεργειακή  και ΟΛΠ. Ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Coca Cola, Titan, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΕΛΧΑ, Σαράντης, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo και Εθνική, ενώ πτωτικά οι Quest, ΕΥΔΑΠ, Eurobank, Alpha Bank και Autohellas. Ο ΟΠΑΠ  έχασε 1,47%.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών