Για πολλούς ανθρώπους, τα ολοκαίνουργια αυτοκίνητα μυρίζουν χρήμα και πολυτέλεια.

Όμως η παρατεταμένη έκθεση σε αυτή τη χαρακτηριστική οσμή ίσως αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Αυτοκίνητο: Κόψτε αυτή τη συνήθεια και γλιτώστε πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ

Μελέτη αμερικανών και κινέζων ερευνητών διαπιστώνει ότι τα υλικά της καμπίνας απελευθερώνουν καρκινογόνες πτητικές ενώσεις σε συγκεντρώσεις πάνω από τα όρια ασφάλειας.

Η μελέτη που δημοσιεύεται στο Cell Reports Physical Science μετρά τα επίπεδα 20 ουσιών σε ένα αυτοκίνητο SUV που έμεινε σταθμευμένο σε εξωτερικό χώρο για 12 ημέρες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν στη συνέχεια την αναμενόμενη έκθεση για οδηγούς ταξί που παραμένουν στο τιμόνι για 11 ώρες την ημέρα, καθώς και για επιβάτες που περνούν 1,5 ώρα στο αυτοκίνητο κάθε ημέρα.

H εκτιμώμενη έκθεση οδηγών και επιβατών σε τρεις πτητικές ουσίες. Οτιδήποτε πάνω από την κόκκινη γραμμή θεωρείται δυνητικά μη ασφαλές (Wang et al., Cell Reports Physical Science, 2023)

Τις θερμές ώρες της ημέρας, όταν η ζέστη απελευθερώνει πτητικές ουσίες στην καμπίνα, τα επίπεδα καρκινογόνου φορμαλδεΰδης υπερβαίνουν κατά 35% τα ανώτατα όρια που ισχύουν στην Κίνα, ενώ τα επίπεδα της ακεταλδεΰδης, η οποία θεωρείται πιθανό καρκινογόνο, υπερέβαινε τα ασφαλή όρια κατά 61%, αναφέρουν οι ερευνητές.

Μια άλλη καρκινογόνος ουσία, το βενζόλιο, ανιχνεύθηκε σε επίπεδα που κρίνονται μη ασφαλή για τους οδηγούς αλλά όχι για τους επιβάτες.

Τα υλικά στο αυτοκίνητο της μελέτης περιλάμβαναν πλαστικά, απομίμηση δέρματος, πλεκτό ύφασμα και τσόχα. Όταν έχουν βγει πρόσφατα από το εργοστάσιο, τα υλικά αυτά απελευθερώνουν μια ποικιλία ενώσεων στον αέρα.

Η συγκέντρωσή τους στον αέρα της καμπίνας διαπιστώθηκε ότι αυξομειώνεται περιοδικά καθώς η θερμοκρασία των επιφανειών ανεβοκατέβαινε μεταξύ 21 και 63 βαθμών Κελσίου, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενη μελέτη στην Καλιφόρνια που έδειχνε ότι η παραμονή σε νέο αυτοκίνητο για μόλις 20 λεπτά εκθέτει τους επιβαίνοντες σε ανθυγιεινά επίπεδα βενζολίου και φορμαλδεΰδης.

Τα αποτελέσματα είναι μεν ανησυχητικά, ωστόσο οι οδηγοί μπορούν να αποφύγουν την έκθεση ανοίγοντας τα παράθυρα και ρυθμίζοντας τον εξαερισμό ώστε να εισέρχεται πάντα στο όχημα φρέσκος αέρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία