Η αντιπαράθεση Teck-Glencore πλησιάζει σε σημείο βρασμού. Ένας επαρκής αριθμός μετόχων της καναδικής εξορυκτικής εταιρείας θα μπορούσε να ψηφίσει την επόμενη εβδομάδα κατά της πρότασης διάλυσης που εισηγείται η διοίκηση, ενισχύοντας την πρόταση εξαγοράς 23,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της ελβετικής Glencore. Ωστόσο, το αφεντικό της Glencore, Γκάρι Νάγκλ, θα αντιμετώπιζε ακόμα έναν εμπόδιο.

Αρχικά, η προσφορά του Ναγκλ δεν φαινόταν και πολύ θελκτική. Το σχέδιό του να αγοράσει την Teck Resources και στη συνέχεια να τη χωρίσει σε έναν γίγαντα μετάλλων και μια εταιρεία άνθρακα δεν είναι σίγουρα καλύτερη από την πρόταση του ίδιου του στόχου, η οποία περιλαμβάνει έναν παρόμοιο διαχωρισμό. Ο Ναγκλ προσφέρει premium 22% στην αξία διαπραγμάτευσης των μετοχών ης Teck πριν υποβάλει την προσφορά στις αρχές Απριλίου, και περιλαμβάνει έως και 8 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά για την επιχείρηση άνθρακα. Αλλά η συνολική αξία και των δύο προτάσεων εξαρτάται από τα πολλαπλάσια με τα οποία θα πρέπει να εμπορεύονται οι αντίστοιχες επιχειρήσεις μετάλλων τους. Εν τω μεταξύ, ο Νόρμαν Κίβιλ, ο επίτιμος πρόεδρος της Teck, ο οποίος κατέχει ένα σημαντικό μέρος των δικαιωμάτων ψήφου μέσω της δομής μετοχών δύο κατηγοριών, έχει δηλώσει δημόσια ότι μια πώληση ή συγχώνευση μπορεί να συμβεί μόνο μετά την διάσπαση της εξορυκτικής εταιρείας.

Ωστόσο, ο Ναγκλ είχε μια καλή εβδομάδα. Οι σύμβουλοι μετόχων ISS και Glass Lewis έχουν συμβουλέψει και τους δύο επενδυτές να ψηφίσουν κατά της διάσπασης της Teck, με την τελευταία να λέει ότι δεν υπήρχε επείγουσα ανάγκη για την Teck να επιδιώξει τώρα μια διάσπαση. Το αφεντικό της Glencore έχει επισημάνει έντεχνα ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά της εάν οι επενδυτές της Teck καταψηφίσουν το σχέδιο της διοίκησής τους. Το ελάχιστο καθαρό χρέος του αγοραστή, τουλάχιστον με βάση τους αριθμούς των δικών του λογιστών, υποδηλώνει περιθώρια για να το κάνει.

Ο Ναγκλ έχει επίσης ένα κάπως ειρωνικό ατού: τον τυπικό μηχανισμό ψηφοφορίας M&A του Καναδά. Για να περάσει η διάσπαση, η Teck πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από τα δύο τρίτα και των δύο κατηγοριών μετοχών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Κίβιλ δεν μπορεί απλώς να φέρει εις πέρας το σχέδιο με τα δικαιώματα που του δίνουν επιπλέον ψήφους. Μόνο το 33% των μετοχών της κατηγορίας Β θα μπορούσε επομένως να εμποδίσει την πρόταση της Teck. Δεδομένου ότι ορισμένοι μέτοχοι πιθανότατα δεν θα εμφανιστούν, η μειοψηφία αποκλεισμού θα μπορούσε να είναι ακόμη μικρότερη.

Επομένως, η ήττα φαίνεται αρκετά πιθανή. Η China Investment Corporation (CIC), η οποία κατέχει το 10% των μετοχών Β, μπορεί απλώς να θέλει να εξέλθει με την καλύτερη αποτίμηση. Αυτό μπορεί να σημαίνει αναμονή για υψηλότερη προσφορά από την Glencore. Ακόμα κι αν καταφέρει να περάσει τη διάσπαση της Teck, ίσως για να διατηρήσει τα εύσημα της καναδικής κυβέρνησης, άλλοι επενδυτές μπορεί να εξακολουθήσουν να καταρρίπτουν το σχέδιο.

Αν γίνει αυτό, ο Ναγκλ θα είχε εξασφαλίσει μια σημαντική νίκη. Ωστόσο, αυτό μπορεί στην πραγματικότητα να μην κάνει ευκολότερο να περάσει τη δική του συμφωνία. , ιδιαίτερα σε μια εταιρεία με ιστορικό διαμάχης με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Και τα κατώτατα όρια συγχωνεύσεων και εξαγορών του Καναδά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εναντίον της Glencore σε μια ψηφοφορία: ο Ναγκλ μπορεί να χρειαστεί να κερδίσει την υποστήριξη μιας συγκεκριμένης πλειοψηφίας των μετοχών Α του στόχου, κάτι που πιθανώς σημαίνει ότι θα πάρει τον Κίβιλ με το μέρος του. Ο επίτιμος πρόεδρος της Teck αποκάλεσε την προσφορά της Glencore “λανθασμένη”. Με άλλα λόγια, η επικράτηση την επόμενη εβδομάδα θα είναι σαν να κερδίζεις μια σημαντική μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners