Tεράστιο πλήγμα υφίσταται η Lufthansa, καθώς το δεύτερο τη τάξει δικαστήριο της ΕΕ υποστηρίζει την αμφισβήτηση της Ryanair κατά του προγράμματος διάσωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Την Τετάρτη, ανώτερο δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε στο πλευρό της Ryanair και ακύρωσε την απόφαση της ρυθμιστικής αρχής  ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ryanair: Παραγγελία-μαμούθ 150 Βoeing

Το δικαστήριο ανέφερε λάθη στην απόφαση των ρυθμιστικών αρχών ανταγωνισμού της ΕΕ να εγκρίνουν το πακέτο διάσωσης της γερμανικής κυβέρνησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ (6,60 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς δεν παρείχαν κίνητρα για γρήγορη αποπληρωμή.

Η Lufthansa, η οποία είπε ότι θα αποφασίσει τι θα πράξει αφού αναλύσει την απόφαση, έχει ήδη αποπληρώσει πλήρως τη βοήθεια, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει κάθε άμεσο αντίκτυπο της απόφασης, αν και θα μπορούσε να έχει συνέπειες για μελλοντικές κρατικές διασώσεις.

Η SAS

Αυτή ήταν μία από τις πολλές νομικές διώξεις που άσκησε η Ryanair κατά της βοήθειας αντιπάλων της.

Το δικαστήριο έκρινε επίσης υπέρ της Ryanair την Τετάρτη κατά των πανδημικών μέτρων κρατικής βοήθειας για τη SAS.

«Οι σημερινές αποφάσεις επιβεβαιώνουν ότι η Επιτροπή πρέπει να ενεργεί ως θεματοφύλακας των ίσων όρων ανταγωνισμού στις αεροπορικές μεταφορές και δεν μπορεί να υπογράψει κρατικές ενισχύσεις που εισάγουν διακρίσεις υπό την πολιτική πίεση των εθνικών κυβερνήσεων», δήλωσε εκπρόσωπος της Ryanair.

Δεν είναι σαφές τι επιπτώσεις θα έχει η απόφαση για τη SAS, η οποία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ πέρυσι.

Η SAS είπε ότι επανεξετάζει το περιεχόμενο της απόφασης.

«Είδαμε την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου στην ΕΕ και τώρα θα εξετάσουμε το περιεχόμενο της απόφασης καθώς και πιθανούς τρόπους να προχωρήσουμε. Θα επανέλθουμε σε αυτά τα ζητήματα όταν υπάρχουν πληροφορίες για κοινή χρήση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Lufthansa και πολλές άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες έλαβαν κρατική ενίσχυση μετά από παρατεταμένη ταξιδιωτική ύφεση λόγω της πανδημίας COVID-19, οι οποίες εγκρίθηκαν όλες από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ υπό προϋποθέσεις.

Η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ανώτατο της Ευρώπης, για νομικά ζητήματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή