Ερωτήματα σχετικά με την εθνική ασφάλεια εγείρονται από διάφορες πλευρές στη Βρετανία αναφορικά με την επιδιωκόμενη συγχώνευση της Vodafone με αυτή των κινεζικών συμφερόντων ανταγωνίστριάς της Three, γεγονός που καθιστά αμφίβολη τη θετική έκβαση του deal των 15 δισ. λιρών που βρίσκεται στα σκαριά.

Vodafone: Βελτιωμένα έσοδα και ιστορικό ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων

Εμπόδια

Όπως αναφέρει ο βρετανικός Telegraph, αν και πηγές του Σίτι εικάζουν ότι η συγχώνευση είναι επικείμενη, ο Φρανκ Τζον Σίξτ, οικονομικός διευθυντής της CK Hutchison που είναι η μητρική εταιρεία της Three, προειδοποίησε ότι οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν εμπόδια.

Αν και δεν διευκρινίστηκε ποια ήταν τα εμπόδια αυτά, είναι γεγονός ότι το ενδεχόμενο συγχώνευσης της Vodafone με την Three έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από Βρετανούς βουλευτές που εμφανίζονται σκεπτικιστές προς την Κίνα καθώς και από συνδικάτα, που εστιάζουν σε ενδεχόμενους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια.

Η συγχώνευση μεταξύ της τρίτης και της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Βρετανίας θα δημιουργούσε μια επιχείρηση με 27 εκατομμύρια πελάτες αθροιστικά.

Δοκιμασία

Σύμφωνα με τον Telegraph, η συμφωνία θα μπορούσε να αποδειχθεί μια δοκιμασία για το νέο, αυστηρότερο καθεστώς εξαγορών της Βρετανίας. Η συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει μια κοινοπραξία μεταξύ της Vodafone και της Three, με την κινεζική εταιρεία που έχει την έδρα της στο Χονγκ Κονγκ να κατέχει μερίδιο 49%, το οποίο θα μπορούσε να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου.

Οι συνομιλίες μεταξύ των εταιρειών ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο και συνεχίστηκαν για σχεδόν ένα χρόνο.

Ωστόσο, οι επικεφαλής των συνδικάτων της Unite έχουν στείλει επιστολή στην Margherita Della Valle, διευθύνουσα σύμβουλο της Vodafone, προειδοποιώντας για «βαθιά ζητήματα εθνικής ασφάλειας» σχετικά με την πιθανή συγχώνευση και έχουν ασκήσει πιέσεις σε βουλευτές και αξιωματούχους σχετικά με τη συμφωνία.

«Μια σύνδεση μεταξύ της Vodafone και της Three θα δώσει στον όμιλο CK μια πολύ πιο εξέχουσα και ισχυρή θέση στην καρδιά της τηλεπικοινωνιακής υποδομής του Ηνωμένου Βασιλείου» αναφέρει η επιστολή, την οποία αποκάλυψε για πρώτη φορά η Telegraph τον περασμένο μήνα.

«Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι οι δεσμοί αυτοί προκαλούν σημαντικά ζητήματα εθνικής ασφάλειας όσον αφορά οποιαδήποτε προτεινόμενη συγχώνευση».

Περαιτέρω επιπλοκές θα μπορούσαν να προκύψουν από τυχόν ανησυχίες για τον ανταγωνισμό, αν και στελέχη του κλάδου πιστεύουν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η συμφωνία να εγκριθεί για να μειωθεί ο αριθμός των παικτών στην αγορά κινητής τηλεφωνίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τι λένε οι υπέρμαχοι

Οι υπερασπιστές της συμφωνίας υποστηρίζουν ότι η CK Hutchison έχει παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και 20 χρόνια και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα υπόκειται στους ισχύοντες ρυθμιστικούς ελέγχους και κανόνες.

Από την πλευρά τους, οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι η συγχώνευση θα τους δώσει τη δύναμη πυρός για να προχωρήσουν σε βιώσιμες επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ