Για τις εκλογές στην Τουρκία και στην Αλβανία μίλησαν στο MEGA υποψήφιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Οι εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν επηρέασαν τον τουρισμό της χώρας μας σημείωσε η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.

Όπως είπε η ίδια, καταγράφηκε αύξηση του τουρισμού κατά 4% το πρώτο τρίμηνο, καθώς και αύξηση εσόδων συγκριτικά με το 2022.

Το εκλογικό θρίλερ στην Τουρκία βυθίζει την λίρα – Τι «φοβούνται» οι traders

«Δεν φαίνεται να επηρεάζεται, βαίνουμε πολύ καλά. Στην προηγούμενη ένταση που είχαμε με την Τουρκία δεν υπήρξε καμία επίδραση», τόνισε.

Η στρατηγική του υπουργείου Τουρισμού στοχεύει στον θαλάσσιο τουρισμό, στην αναβάθμιση τουριστικών λιμένων και του τουρισμού υγείας.

Κριτική για τη στάση της κυβέρνησης

Αναφερόμενη στις τουρκικές εκλογές, των οποίων ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί στις 28 Μαΐου, η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη υποστήριξε πως η Τουρκία πορεύεται σε ένα δρόμο αυτοτέλειας και αποφασίζει να στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η ρητορική έχει καταστήσει τη χώρα παραβατική.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να στηρίξει την Τουρκία για τη θέση της προεδρίας στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), πράγμα που μας θέτει σε ευθεία αμφισβήτηση της συνέπειάς μας. Νομίζω θα πρέπει πολύ σοβαρά να σκεφτούμε και να καταλάβουμε τον τρόπο που πορεύεται η κυβέρνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις», είπε.

Ακόμη, σχολίασε πως η ακρίβεια είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ πως υποδαυλίζει την ακρίβεια και δεν λαμβάνει μέτρα για την αποτελεσματική της αντιμετώπιση.

«Το ζήτημα της ακρίβειας είναι ταυτόσημο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε και συμπλήρωσε πως ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια είναι η φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και των καρτέλ της αγοράς.

«Να αναζητηθούν δίαυλοι επικοινωνίας στα ελληνοτουρκικά»

«Άλλος δρόμος δεν υπάρχει από την απευθείας επικοινωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κρατών», είπε στο MEGA ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις την επόμενη ημέρα των τουρκικών εκλογών.

Ευχή του ήταν να συνεχιστεί το κλίμα της «διπλωματίας των σεισμών» μεταξύ των δύο λαών και να αναζητηθούν δίαυλοι επικοινωνίας, οι οποίοι θα ρίξουν την ένταση μεταξύ των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Αρωγός και προστάτης η χώρα στη μειονότητα στην Αλβανία»

Την ίδια στιγμή αντιδράσεις προκάλεσε η σύλληψη του υποψήφιου δημάρχου Χιμάρας Φρέντι Μπελέρη, με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Η αντίδραση της Ελλάδας ήταν άμεση αφού πραγματοποίησε διάβημα διαμαρτυρίας στα Τίρανα.

Η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι αρωγός και προστάτης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

«Θέλουμε τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων αν εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά με αυτή τη στάση διακυβεύουν αυτού του είδους την προοπτική», είπε.

«Η ελληνική μειονότητα βρίσκεται σε κίνδυνο», συμπλήρωσε η Νίνα Κασιμάτη, τονίζοντας πως ο Έντι Ράμα ενισχύει με τη στάση του τον ρόλο της Τουρκίας στα Βαλκάνια.

Ο Ανδρέας Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως «η πολιτεία θα πρέπει να είναι αρωγός στους συμπατριώτες μας στη Βόρεια Ήπειρο», ενώ συμπλήρωσε πως τέτοιες συμπεριφορές υπονομεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα