Τα τραπεζοκαθίσματα που πολλαπλασιάστηκαν στους δρόμους της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα επιτραπεί να συνεχίσουν να λειτουργούν – αλλά μόνο από τις 10 π.μ. έως τα μεσάνυχτα και από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τη νομοθεσία που εισήχθη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η νομοθεσία έχει την υποστήριξη του δημάρχου Έρικ Άνταμς και αναμένεται να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούνιο.

Αυτός είναι λόγος για να γιορτάσουν οι λάτρεις του φαγητού στην ύπαιθρο, αλλά αιτία ανησυχίας για όσους φοβούνται ότι οι κατασκευές ενισχύουν τους αρουραίους, τον θόρυβο και τα εμπόδια στην κυκλοφορία.

Ερευνα: Ποιες πόλεις επιλέγουν για να μείνουν οι δισεκατομμυριούχοι

Η αρχή έγινε το 2020

Τα υπόστεγα, γοητευτικά για κάποιους και ενοχλητικά για άλλους, άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη της άνοιξης του 2020. Τότε ήταν που οι αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης, απελπισμένοι να διασώσουν τη βιομηχανία εστιατορίων της πόλης και τις περισσότερες από 300.000 θέσεις εργασίας που συνδέονται με αυτήν, χαλάρωσαν τους περιορισμούς για να επιτρέψουν την υπαίθρια εστίαση, ενώ απαγορεύτηκαν σχεδόν όλες οι συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Πηγή: Bloomberg

Περισσότερα από 12.000 εστιατόρια επέλεξαν να επωφεληθούν από το πρόγραμμα Open Restaurants, στήνοντας τραπέζια και καρέκλες στα πεζοδρόμια και στους δρόμους.

Η εστίαση στα πεζοδρόμια

Η εστίαση στα πεζοδρόμια θα επιτραπεί να συνεχιστεί όλο το χρόνο για τα εστιατόρια που έχουν χωρητικότητα. Τα υπόστεγα εστίασης θα πρέπει να απομακρύνονται εκτός της προαναφερθείσας εποχής.

Σε δήλωσή του, ο Άνταμς δήλωσε ότι το πρόγραμμα “έσωσε 100.000 θέσεις εργασίας και αμέτρητα τοπικά εστιατόρια στο αποκορύφωμα της πανδημίας, ενώ βοήθησε την πόλη να επανασχεδιάσει τους δημόσιους χώρους της”. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Τμήμα Μεταφορών της πόλης τον Οκτώβριο του 2022 διαπίστωσε ότι το πρόγραμμα είχε βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρήσεις στις γειτονιές όπου ήταν σε ισχύ.

Αλλά το πρόγραμμα είχε και κάποιους ηχηρούς επικριτές, οι οποίοι παραπονέθηκαν για ορισμένα κατά καιρούς αντιαισθητικά υπόστεγα, για την κατάληψη των χώρων στάθμευσης της πόλης από κατασκευές που ανεγέρθηκαν στους δρόμους και για το φαγοπότι που παρείχαν τα αποφάγια των εστιατόρων στα ευκαιριακά τρωκτικά της πόλης.

Ήρθε για να μείνει

Ο Άνταμς, στη δήλωσή του, αναγνώρισε επίσης τα προβλήματα, λέγοντας ότι, ενώ το πρόγραμμα αυτό είχε σώσει 100.000 θέσεις εργασίας, “άφησε επίσης εκατοντάδες εγκαταλελειμμένα υπόστεγα στους δρόμους μας που έγιναν καταφύγια για αρουραίους και θέαμα για τους Νεοϋορκέζους”.

“Εδώ και μήνες, λέω δυνατά και ξεκάθαρα ότι η υπαίθρια εστίαση ήρθε για να μείνει και πρέπει να το κάνουμε σωστά”, δήλωσε ο δήμαρχος.

Η νέα νομοθεσία στοχεύει να αντιμετωπίσει ορισμένες από τις επικρίσεις. Η υπαίθρια εστίαση δεν θα επιτρέπεται μεταξύ των ωρών από τα μεσάνυχτα έως τις 10 π.μ., ούτε μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου και 31ης Μαρτίου. Τα εστιατόρια που βρίσκονται σε περιοχές με μνημεία ή μπροστά από κτίρια-μνημεία θα πρέπει να ζητούν έγκριση από την Επιτροπή Διατήρησης των Μνημείων της πόλης και να ζητούν έγκριση για τη λειτουργία καφετέριας στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο.

Τα εστιατόρια του Μανχάταν που βρίσκονται νότια της 125ης οδού θα πρέπει να καταβάλλουν υψηλότερα τέλη για τις άδειες υπαίθριων εστιατορίων. Οι συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τις δομές υπαίθριας εστίασης θα αποφασιστούν αργότερα.

Θετική συμφωνία

Ο Andrew Rigie, εκτελεστικός διευθυντής της New York City Hospitality Alliance, μιας επαγγελματικής ομάδας που εκπροσωπεί εστιατόρια, δήλωσε ότι η τελική συμφωνία θα είναι θετική για τον κλάδο.

“Είμαστε ενθουσιασμένοι που ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο συμφώνησαν στους όρους για ένα μακροπρόθεσμο ιστορικό πρόγραμμα υπαίθριας εστίασης που περιλαμβάνει καφετέριες πεζοδρομίων και δρόμους”, ανέφερε ο Rigie σε δήλωσή του. “Ο νέος νόμος θα μειώσει τη γραφειοκρατία και τα τέλη για τη συμμετοχή των εστιατορίων σε σύγκριση με τις υπερβολικά περιοριστικές άδειες για τα καφέ πεζοδρομίου πριν από την πανδημία, οι οποίες απέκλειαν τόσα πολλά εστιατόρια σε όλους τους δήμους από το να προσφέρουν φαγητό στο ύπαιθρο”.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου, Breanna Mulligan, δήλωσε: “Με τη δημιουργία ενός μόνιμου προγράμματος υπαίθριας εστίασης, το Συμβούλιο έθεσε ως προτεραιότητα τη διόρθωση ορισμένων από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την υπαίθρια εστίαση πριν από την πανδημία, τα οποία περιόριζαν τα εστιατόρια και τις γειτονιές σε όλη την πόλη μας από το να συμμετέχουν ισότιμα και να επωφελούνται”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή