Για τη ρωσική Ένωση Εργοδοτών για την Ανάπτυξη του Πατριωτικού Εμπορίου (Avanti) η λύση για να στηριχθεί η οικονομία της χώρας ώστε να αντιμετωπίσει καλύτερα τις κυρώσεις της Δύσης είναι απλή: χρειάζεται περισσότερη δουλειά. Η Ένωση που δημιουργήθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και στην οποία μετέχουν 10.000 ρωσικές επιχειρήσεις, υπέβαλε τη Δευτέρα στο ρώσο υπουργό Εργασίας Άντον Κοτιάκοφ την πρότασή της να παραταθεί η διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας από τις 5 στις 6 ημέρες.

Η Avanti προτείνει δηλαδή στους Ρώσους να καταργηθεί η αργία του Σαββάτου ώστε οι επιπλέον εργατοώρες να δώσουν ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας που δεν καταποντίστηκε μεν όπως ήλπιζαν οι Δυτικές κυβερνήσεις που επιβάλλουν όλο και περισσότερες οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις στη Μόσχα, αλλά σίγουρα προσγειώθηκε ανώμαλα.

Ομολογία αδυναμίας

«Το μέτρο αυτό θα ενισχύσει την αντίσταση της ρωσικής οικονομίας στις προκλήσεις των ημερών και θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν το 2023», σημειώνει η Ένωση των Επιχειρηματιών στην επιστολή της προς τη ρωσική κυβέρνηση την οποία αποκάλυψε η ημερήσια εφημερίδα «Izvestia».

Κατά την άποψη όσων την εισηγούνται, η υιοθέτηση της εβδομάδας εξαήμερης απασχόλησης «θα ενίσχυε επίσης την οικονομική κυριαρχία της Ρωσίας και θα μείωνε την εξάρτησή της από άλλες χώρες». Το πρακτορείο τύπου «Ria Novosti» θεωρεί ότι η διατύπωση υπονοεί ότι η χώρα αντιμετωπίζει σήμερα οικονομικές και παραγωγικές δυσκολίες και ανοίγει ένα παράθυρο αμφισβήτησης του επίσημου κυβερνητικού αφηγήματος για την επιτυχημένη αντίσταση της Μόσχας στις δυτικές κυρώσεις.

Ρωσία: Εξάγει τεράστιες ποσότητες πετρελαίου παρά τις δεσμεύσεις στον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής

«Εξάλλου το Avanti θεωρεί ότι η ρωσική οικονομία χρειάζεται σήμερα περισσότερες επενδύσεις», προσθέτει το «Ria Novosti».

Déjà-vu του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Η ημερήσια οικονομική εφημερίδα «Kommersant» θυμίζει ότι η υιοθέτηση της εργάσιμης εβδομάδας έξι ημερών δεν θα ήταν κάτι εντελώς καινούργιο για τη Ρωσία. Αφενός η πενθήμερη εργασία ισχύει μόλις από το 1967 – στην Ελλάδα το 1975 καθιερώθηκε για τους εργαζόμενους στη βιομηχανία, το 1976 στα σχολεία και το 1984 επεκτάθηκε μαζί με το 40ωρο συνολικά στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα. Αφετέρου η περισσότερη εργασία από τους Ρώσους και τις Ρωσίδες ήταν ο κανόνας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ρωσική εφημερίδα παραβλέπει το ότι ο πρόεδρος Πούτιν δεν θεωρεί πόλεμο αλλά «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την εισβολή και παραμονή των ρωσικών στρατευμάτων εδώ και ενάμιση χρόνο στην Ουκρανία. Αλλά αναφέρει ότι την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου η εργάσιμη εβδομάδα είχε παραταθεί στις έξι ή και στις επτά ημέρες για να στηριχθεί η σοβιετική οικονομία στον αγώνα της ενάντια στη ναζιστική Γερμανία.

«Πρόκειται για μια υπενθύμιση και έναν ιστορικό παραλληλισμό που από μια άποψη δεν είναι ανεκδοτολογικού χαρακτήρα, αφού επισήμως η Μόσχα για να δικαιολογήσει την εισβολή στην Ουκρανία αναφέρεται σε ένα νέο αγώνα κατά του ναζισμού», σημειώνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Μια αντιδημοφιλής πρόταση

Η πρόταση της Avanti ακούγεται σαν γλυκιά μουσική στ’ αυτιά των Ρώσων εθνικιστών, ενώ δεν χωρεί αμφιβολία ότι αποτυπώνει τον ανομολόγητο πόθο κάθε εργοδότη σε κάθε γωνιά της γης, αφού δεν γίνεται πουθενά λόγος για ανάλογη με την επιπλέον εργασία αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων – υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία δεν είναι πια Σοβιετική Ένωση αλλά μια άκρως καπιταλιστική οικονομία.

Ξεσήκωσε όμως η εισήγηση θύελλα αντιδράσεων από τον πολιτικό κόσμο της χώρας. Μόλις δημοσιοποιήθηκαν οι ιδέες της Ένωσης η Έλενα Τσουνάεβα, υπ’ αριθμόν δύο της Επιτροπής Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής της Δούμας (κάτω βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου), τις απέρριψε ρητά και κατηγορηματικά, όπως σημειώνει ο ιστότοπος «Gazeta.ru».

Όσο για την Εκατερίνα Στενιάκινα, μέλος της ίδιας Επιτροπής, ερωτηθείσα από το πρακτορείο Tass εξέφρασε την ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα είχε ένα τέτοιο μέτρο «στην ψυχολογική και σωματική υγεία των ανθρώπων». Η Στενιάκινα χαρακτήρισε την πρόταση της Avanti «λαϊκίστικη και κακοσχεδιασμένη».

Στόχος να ανακινηθεί το θέμα

Τις απόψεις των δύο ρωσίδων βουλευτών αναπαρήγαγαν πολλές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας. Ο ιστότοπος πληροφοριών και ανάλυσης «Publico» θεώρησε ότι η διατύπωση μιας τόσο αντιδημοφιλούς πρότασης από μια εργοδοτική Ένωση έχει ένα και μοναδικό σκοπό: να τραβήξει την προσοχή της κοινής γνώμης στην Ένωση και να θέσει ζήτημα αμφισβήτησης της πενθήμερης απασχόλησης μισό και πλέον αιώνα μετά την καθιέρωσή της, τρία χρόνια αφότου είχε αναλάβει τη Γενική Γραμματεία του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

«Στο διοικητικό συμβούλιο της Avantis μετέχουν πάντως και πολλές προσωπικότητες της πολιτικής ζωής που διατηρούν στενές σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και απηχούν τα συμφέροντά του», σημειώνει η «Publico».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή