Την πτωτική του πορεία για τρίτο διαδοχικό μήνα επέκτεινε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ισπανία, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρα, ΙΝΕ.

Ειδικότερα, ο δείκτης των τιμών καταναλωτή αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,2% τον Μάιο εν συγκρίσει με τον αντίστοιχο μήνα ένα χρόνο νωρίτερα, από 4,1%, τον Απρίλιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2021 και αρκετά χαμηλότερα των εκτιμήσεων που έκαναν λόγο για ελαφρά επιτάχυνσή του στο 4,4%.

Συγκρινόμενος με τον Απρίλιο του 2023, ο πληθωρισμός κατέγραψε οριακή αρνητική μεταβολή στο -0,1%, από 0,6% ένα μήνα νωρίτερα, με τους αναλυτές να προβλέπουν άνοδό του στο 0,9%.

Αναφορικά με τον δομικό πληθωρισμό από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, σε ετήσια βάση ενισχύθηκε τον Μάιο κατά 2,9% από 3,8% τον Απρίλιο, ενώ σε μηναία βάση υποχώρησε στο -0,2%, από 0,5%.

Και οι δύο αναγνώσεις είναι επίσης αισθητά χαμηλότερες των προβλέψεων, καθώς οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο δομικός πληθωρισμός θα ανέβασε ταχύτητα τόσο σε ετήσια (4,1%), όσο και σε μηνιαία βάση (0,6%).

Να σημειωθεί ότι από την κορύφωσή τους στο 10,8% τον Ιούλιο του 2022, οι τιμές καταναλωτή βαίνουν μειούμενες, με εξαίρεση ένα μικρό «διάλειμμα» το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος του 2023 (5,9% από 5,8% τον Ιανουάριο και 6% από 5,9% τον Φεβρουάριο).

Πρόωρες εκλογές

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή, έρχονται μία ημέρα αφότου ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, προκήρυξε εκλογές έξι μήνες πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησής του, μετά τη συντριπτική ήττα της παράταξής του στις δημοτικές εκλογές.

Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) του Σάντσεθ και ο μικρότερος σύμμαχός του, Podemos, υπέστησαν σοβαρή ήττα κατά τις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, ενώ το αντίπαλο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό κόμμα Vox είχαν πολύ θετικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή