Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να παράγει θέσεις εργασίας τον Μάιο, με τις προσλήψεις εκτός του γεωργικού τομέα να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, παρά τις πολλαπλές αντιξοότητες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Οι προσλήψεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 339.000 τον προηγούμενο μήνα, υψηλότερες κατά πολύ από την εκτίμηση του Dow Jones για 190.000  και κλείνοντας τον 29ο συνεχόμενο μήνα θετικής αύξησης των θέσεων εργασίας.

ΗΠΑ: Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 236.000 σύμφωνα με τις εκτιμήσεις

Το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 3,7% τον Μάιο έναντι της εκτίμησης για 3,5%, παρόλο που το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό παρέμεινε αμετάβλητο. Το ποσοστό ανεργίας είναι το υψηλότερο από τον Οκτώβριο του 2022, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Οι μέσες ωριαίες αποδοχές, οι οποιίες θεωρούνται ως βασικός δείκτης πληθωρισμού, αυξήθηκαν κατά 0,3% για το μήνα, συμβαδίζοντας με τις προσδοκίες. Σε ετήσια βάση, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 4,3%, που ήταν 0,1 ποσοστιαία μονάδα κάτω από την εκτίμηση. Η μέση εβδομαδιαία εργασία μειώθηκε κατά 0,1 ώρα σε 34,3 ώρες.

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στην έκθεση, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό δείκτη  Dow Jones να σημειώνουν άνοδο περίπου 200 μονάδων. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων ενισχύθηκαν επίσης.

Το άλμα των προσλήψεων τον Μαΐου ήταν σχεδόν σύμφωνο με τον μέσο όρο των 12 μηνών των 341.000 σε μια αγορά εργασίας που έχει αντέξει αξιοσημείωτα καλά σε μια οικονομία που επιβραδύνεται.

Οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές υπηρεσίες ηγήθηκαν της δημιουργίας θέσεων εργασίας για το μήνα με καθαρές 64.000 νέες προσλήψεις. Η κυβέρνηση συνέβαλε στην ενίσχυση της απασχόλησης με την προσθήκη 56.000 θέσεων εργασίας, ενώ η υγειονομική περίθαλψη συνέβαλε με 52.000.

Άλλοι κλάδοι με αξιοσημείωτες επιδόσεις ήταν η αναψυχή και η φιλοξενία (48.000), οι κατασκευές (25.000) και οι μεταφορές και αποθήκευση (24.000).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή