Άλλαξε το κλίμα στην αγορά πετρελαίου με τις τιμές του να φθάσουν να καταγράψουν πτώση κατά 3 δολάρια το βαρέλι, καθώς μια είδηση ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν μπορεί να πλησιάζουν σε συμφωνία για τις εξαγωγές πετρελαίου σε συνδυασμό με την αδυναμία στη ζήτηση υπερίσχυσαν των προσδοκιών για μειωμένη προσφορά της Σαουδικής Αραβίας και μια πιθανή παύση στις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Το πετρέλαιο υποχώρησε στην είδηση που ανέφερε, επικαλούμενη πηγές, ότι το Ιράν και οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε μια προσωρινή συμφωνία που θα ανταλλάσσει κάποια ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα τη μείωση του εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν.

Πετρέλαιο: Σταθεροποιούνται οι τιμές του στις διεθνείς αγορές

Το αργό Brent σημείωνε πτώση 2,20 δολάρια ή 2,86% στα 74,64 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει έως και 3 δολάρια. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχώρησε κατά 2,40 δολάρια ή 3,3% στα 70,12 δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα θα επιτραπεί στην Τεχεράνη να εξάγει έως και ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και να αποκτήσει πρόσβαση στα έσοδά της και σε άλλα δεσμευμένα κεφάλαια στο εξωτερικό με αντάλλαγμα την παύση ορισμένων δραστηριοτήτων εμπλουτισμού ουρανίου. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό εκτελεστικό διάταγμα του 2018 αποκατέστησε τις κυρώσεις που στόχευαν τους τομείς του πετρελαίου, των τραπεζών και των μεταφορών του Ιράν, αφού η κυβέρνηση Τραμπ εγκατέλειψε την πυρηνική συμφωνία του 2015.

«Η πιθανότητα να επιτευχθεί μια συμφωνία μοιάζει πιο πιθανή από ό,τι όχι”, εξηγεί στο Reuters ο Bob Yawger, διευθυντής ενεργειακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στη Mizuho.

Μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων βενζίνης προκάλεσε επίσης ανησυχίες για τη ζήτηση, ενώ τα αμερικανικά αποθέματα αργού κατέγραψαν μικρή μείωση κατά 451.000 βαρέλια.

Στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, επιπλέον της αιφνιδιαστικής  συμφωνίας που ανακοίνωσα τα μέλη του μεγαλύτερου πετρελαίκού καρτέλ τον Απρίλιο.

«Με τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ να έχει τελειώσει, η προσοχή μετατοπίζεται τώρα προς την επόμενη κίνηση που θα κάνει η Fed όταν συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα» σημειώνει ο Tamas Varga του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities
Χρυσός: Η Κίνα σέρνει τον χορό της εκτόξευσης ζήτησης και τιμής
Commodities |

Ο καθοριστικός ρόλος της Κίνας στο ράλι της τιμής του χρυσού - Ερμηνεύοντας τους αριθμούς

Στο επίκεντρο της ζήτησης για χρυσό και της εκτόξευσης της τιμής του βρίσκεται η Κίνα, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό αλλά και καταναλωτή του πολύτιμου μετάλλου