Καθώς τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων μας, αρχίζουν να αποκτούν μία ψηφιακή διάσταση, η ασφάλεια των συνδεδεμένων συσκευών και των δικτύων τους θα είναι το κλειδί για να διατηρήσουμε τις πληροφορίες αλλά και τα πιο πολύτιμα υπάρχοντά μας ασφαλή.

Οι ερευνητές της Kaspersky μελέτησαν αρκετές δημοφιλείς αυτόματες ταΐστρες κατοικίδιων και διαπίστωσαν ότι ορισμένες από αυτές έχουν ευπάθειες που επιτρέπουν σε εισβολείς να κατασκοπεύουν κρυφά τα θύματα, να κλέβουν δεδομένα -συμπεριλαμβανομένων εγγραφών κάμερας και μικροφώνου- να έχουν πρόσβαση σε άλλες συσκευές μέσα στο ίδιο δίκτυο και να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο της συσκευής.

Πώς ξεκινούν οι επιθέσεις ransomware – Έρευνα αποκαλύπτει

Στον διασυνδεδεμένο κόσμο μας, συσκευές όπως οι ταΐστρες κατοικίδιων γίνονται πιο έξυπνες με τη σύνδεση στο διαδίκτυο. Οι έξυπνες ταΐστρες κατοικίδιων χορηγούν φαγητό βάσει χρονοδιαγράμματος και προσφέρουν απομακρυσμένη παρακολούθηση και επικοινωνία μέσω λειτουργιών όπως μικρόφωνα, ηχεία και κάμερες. Ελέγχονται μέσω μιας εφαρμογής για κινητά, επιτρέποντας εύκολη διαχείριση και ενημερώσεις.

Οι ειδικοί της Kaspersky πραγματοποίησαν ανάλυση ασφαλείας σε μία δημοφιλή έξυπνη ταΐστρα κατοικίδιων που διατίθεται σε online marketplaces. Η μελέτη αποκάλυψε πολλά σημαντικά ζητήματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης hard-coded διαπιστευτηρίων και μιας επισφαλούς διαδικασίας ενημέρωσης firmware.

Εάν γίνει εκμετάλλευση από απομακρυσμένο εισβολέα, αυτές οι ευπάθειες θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη μη εξουσιοδοτημένη εκτέλεση κώδικα, την τροποποίηση των ρυθμίσεων της συσκευής και την κλοπή ευαίσθητων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των ζωντανών ροών βίντεο που αποστέλλονται στον cloud server.

Τέτοιες αδυναμίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να μετατρέψουν το pet feeder σε εργαλείο παρακολούθησης, θέτοντας σε κίνδυνο το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών.

Η υπό μελέτη έξυπνη ταΐστρα είναι συμβατή με φωνητικούς βοηθούς, επιτρέποντας στους χρήστες να την ελέγχουν χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές. Ωστόσο, υπάρχει ένα κρίσιμο ελάττωμα ασφαλείας στη ρύθμισή της. Το όνομα χρήστη και ο κωδικός πρόσβασης του MQTT broker είναι κωδικοποιημένα στο εκτελέσιμο αρχείο, καθιστώντας τα ίδια για όλες τις συσκευές του ίδιου μοντέλου. Αυτή η ευπάθεια ενέχει σημαντικό κίνδυνο, επειδή ένας εισβολέας που αποκτά τον έλεγχο μιας ταΐστρας μπορεί να την εκμεταλλευτεί για να εξαπολύσει επόμενες επιθέσεις σε άλλες συσκευές του δικτύου. Ο εισβολέας μπορεί να υποκλέψει και να χειριστεί τις εντολές, αναλαμβάνοντας ενδεχομένως τον πλήρη έλεγχο της συσκευής.

Τέλος, η παραβίαση των προγραμμάτων ταΐσματος θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του κατοικίδιου και να προσθέσει επιπλέον οικονομική και συναισθηματική επιβάρυνση στον ιδιοκτήτη. Η ομάδα της Kaspersky έχει αναφέρει στον προμηθευτή όλα τα τρωτά σημεία που εντοπίστηκαν.

Για να διατηρήσετε όλες τις έξυπνες συσκευές, ασφαλείς και προστατευμένες, οι ειδικοί της Kaspersky συμβουλεύουν:

  •  Διατηρείτε τις συσκευές σας ενημερωμένες: Ενημερώνετε τακτικά το firmware και το λογισμικό όλων των συνδεδεμένων συσκευών σας, συμπεριλαμβανομένων των έξυπνων pet feeders. Αυτές οι ενημερώσεις συχνά περιέχουν σημαντικές ενημερώσεις κώδικα ασφαλείας που αντιμετωπίζουν γνωστά τρωτά σημεία.
  •  Πραγματοποιήστε έρευνα αγοράς: Πριν αγοράσετε μία έξυπνη ταΐστρα ή οποιαδήποτε συνδεδεμένη συσκευή, ερευνήστε τη φήμη του κατασκευαστή για την ασφάλεια και το απόρρητο. Επιλέξτε συσκευές από αξιόπιστες μάρκες που δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και παρέχουν τακτικές ενημερώσεις.
  •  Να είστε προσεκτικοί με τις άδειες εφαρμογών: Ελέγξτε και περιορίστε τις άδειες που χορηγούνται σε εφαρμογές για κινητά που σχετίζονται με το έξυπνο pet feeder σας. Παρέχετε μόνο την απαραίτητη πρόσβαση σε λειτουργίες και δεδομένα και αποφύγετε την παραχώρηση υπερβολικών προνομίων.
  •  Χρησιμοποιήστε λύσεις ασφαλείας: Μια αξιόπιστη λύση ασφαλείας θα ήταν επίσης πολύ χρήσιμη για τη διασφάλιση και την προστασία ολόκληρου του οικοσυστήματος του έξυπνου σπιτιού.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία