Σε νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 15 εκατ. ευρώ προχωρά η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τον ιδιοκτήτη της ομάδας Βαγγέλη Μαρινάκη να την καλύπτει εξ ολοκλήρου.

Η ΑΜΚ ήταν μια κίνηση αναγκαία για τους «Ερυθρόλευκους», ώστε να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες ανάγκες της ΠΑΕ -απαραίτητες για την λειτουργία του club (αδειοδότηση κ.λπ.)- και ταυτόχρονα να προχωρήσουν οι μεταγραφές, όπου αναμένονται οι πρώτες εξελίξεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι τέτοια εποχή η ανάλογη ΑΜΚ ολοκληρώθηκε τυπικά στις 4/7/2022 και ήταν ύψους 10 εκατ. ευρώ, με τον κ. Μαρινάκη και πάλι να αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη διαδικασία.

H έκθεση του Δ.Σ.

«Εκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου επί της αυξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ Ολυμπιακός με καταβολή μετρητών με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης παλαιών μετοχων υπέρ της μετόχου “ABISSO HOLDINGS LTD”

Το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνει τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα συνεδριάσει την 30.06.2023, ή σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία μετά από αναβολή/διακοπή/ ματαίωση ότι σύμφωνα με το 1ο θέμα της ημερήσιας διάταξης έχει προταθεί στους μετόχους η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, με συμψηφισμό ισόποσων συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων, προκειμένου να αποκατασταθεί ο λόγος των ιδίων κεφαλαίων και του μετοχικού κεφαλαίου σε συμμόρφωση με την κείμενη νομοθεσία. Εφόσον εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση η μείωση κεφαλαίου και η υλοποίησή της σύμφωνα με την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, το μετοχικό κεφάλαιο θα μειωθεί κατά το ποσό των 16.372.680,30 ευρώ, θα ανέρχεται σε 10.525.293 ευρώ και θα διαιρείται σε 11.694.770 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 0,90 ευρώ εκάστη.

Περαιτέρω και υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση της προτεινόμενης μείωσης κεφαλαίου για τους σκοπούς που αναφέρονται ανωτέρω, επί του θέματος 2 της ημερήσιας διάταξης «Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών» και επί του θέματος 4 «Κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης παλαιών μετόχων υπέρ της μετόχου εταιρείας “ABISSO HOLDINGS LTD”», το Διοικητικό Συμβούλιο εισηγείται στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας που θα συνεδριάσει την 30.06.2023, ή σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία μετά από αναβολή/διακοπή/ ματαίωση, και τα ακόλουθα:

Λαμβάνοντας υπόψη α) τις παρούσες οικονομικές συνθήκες και ειδικά τη σημαντική μείωση των εσόδων λόγω, κυρίως, της μη συμμετοχής της ομάδας στους Ομίλους του Champions League, β) την ύπαρξη σημαντικών και επειγουσών οικονομικών υποχρεώσεων και αναγκών, στα πλαίσια και της διαδικασίας της αδειοδότησης της Π.Α.Ε. από την UEFA, και της μεταγραφικής ενίσχυσης της ποδοσφαιρικής ομάδας κατά την επικείμενη μεταγραφική περίοδο, στις οποίες θα κληθεί να ανταπεξέλθει η εταιρεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γ) την εκ των παραπάνω λόγων, ανάγκη άμεσης ταμειακής και περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας, κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία από το Διοικητικό Συμβούλιο και προτείνεται στη Γενική Συνέλευση η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέχρι το ποσό των 999.999,00 ευρώ με την καταβολή μετρητών και την έκδοση σε τιμή υπέρ το άρτιο 1.111.110 νέων ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,90 ευρώ της κάθε μίας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, προτείνει στην Γενική Συνέλευση όπως οι νέες μετοχές διατεθούν στην τιμή υπέρ το άρτιο των 13,5000135 ευρώ η κάθε μία, προκειμένου δε να περιέλθει στο σωματείο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ το δικαιούμενο ποσοστό 10%, σύμφωνα με το άρθρο 71 του Ν. 2725/99 χωρίς την καταβολή της αξίας τους, να διατεθούν με τελική τιμή 15,000015 ευρώ η κάθε μία. Η διαφορά μεταξύ της ονομαστικής αξίας κάθε μετοχής και της τιμής υπέρ το άρτιο, δηλαδή το ποσό των 12,6000135 ευρώ ανά μετοχή και συνολικά το ποσό των 14.000.001,00 ευρώ θα αχθεί σύμφωνα με το νόμο, σε πίστωση του λογαριασμού «ΕΙΔΙΚΟ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕΤΟΧΩΝ ΥΠΕΡ ΤΟ ΑΡΤΙΟ».

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου να καλυφθεί σε διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, σύμφωνα με το άρθρο 20 παρ.2 του Ν.4548/2018, καθώς επίσης να δοθεί και η δυνατότητα μερικής κάλυψης κατ’ άρθρο 28 παρ.1 του Ν.4548/2018.

Προτείνεται η κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων της εταιρείας υπέρ της μετόχου «ABISSO HOLDINGS LTD» ιδιοκτησίας του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, διότι:
(α) Μέτοχοι της Εταιρείας με συνολικό ποσοστό συμμετοχής (το οποίο θα παραμείνει αμετάβλητο κατόπιν της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα εφόσον αυτή εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση) 3,27% στο μετοχικό κεφάλαιο έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να μην συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Με δεδομένο ότι για το σωματείο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ (μέτοχο με ποσοστό 10% της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ) ισχύουν οι ρυθμίσεις του άρθρου 71 του ΚΝ 2725/99, το 13,27% από το 13,91% του μετοχικού κεφαλαίου που δεν ανήκει στην ABISSO HOLDINGS LTD, δε θα συμμετάσχει στην αύξηση. (β) Θα ολοκληρωθεί η εισροή του απαιτούμενου κεφαλαίου χωρίς χρονοβόρες και κοστοβόρες για την εταιρεία διαδικασίες. Η μέτοχος «ABISSO HOLDINGS LTD» δύναται να καλύψει την ανωτέρω αύξηση. (γ) Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ΠΑΕ με την άμεση εισροή κεφαλαίου και την επίτευξη και διασφάλιση της άμεσης ρευστότητας και της κεφαλαιακής ενίσχυσης, ώστε να ανταποκριθεί επιτυχώς στις επείγουσες οικονομικές ανάγκες και τη διατήρηση των οικονομικών δυνάμεων και της οικονομικής θέσης της εταιρείας. (δ) Δεδομένης της σημαντικής υστέρησης των εσόδων λόγω της μη συμμετοχής στη διοργάνωση UEFA Champions League η ωφέλεια της εταιρείας και όλων των μετόχων της συνίσταται, κυρίως, στην άμεση κάλυψη των επειγουσών οικονομικών αναγκών της εταιρείας και τη διασφάλιση της αδειοδότησής της από την UEFA, που θα επιτρέψει τη διατήρηση των οικονομικών δυνάμεων της και τη διατήρηση της εταιρικής θέσης που δεν μπορεί να επιτευχθεί με άλλον τρόπο ούτε σε μεταγενέστερο χρόνο, όλων των προαναφερομένων αποτελούντων πραγματική ωφέλεια για όλους τους μετόχους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει η διάθεση των μετοχών να γίνει με ιδιωτική τοποθέτηση με, όπου απαιτείται, σχετική απόφαση/σεις του, στην κυπριακή εταιρεία «ABISSO HOLDINGS LTD» ιδιοκτησίας του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, προκειμένου να καλύψει με δικά της κεφάλαια το ποσό της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, δηλ. να κατατεθεί στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρείας το συνολικό ποσό των 15.000.000 ευρώ (περιλαμβανομένου του 10% του σωματείου ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ) προκειμένου να επιτευχθούν κατά τα άνω, οι σκοποί της αύξησης αυτής».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»
Business of Sport |

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Να συνεργαστούν όλοι ώστε ο τελικός να διαφημίσει την Ελλάδα μας»

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για την πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό του Conference League. Όλοι θα πρέπει να συνεργαστούν για να γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι που θα διαφημίσει την Ελλάδα