Ο ήπιος χείμωνας βοήθησε ώστε να κρατηθεί χαμηλά η ενεργειακή ζήτηση, οι αποθήκες φυσικού αερίου να διατηρήσουν σημαντική πληρότητα και κατ΄επέκταση οι τιμές να πέσουν. Ωστόσο, οι «μάντεις κακών» που προέβλεπαν ότι ένα ζεστό καλοκαίρι μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται: ο καύσωνας που φτάνει στη Γερμανία και σε μεγάλα τμήματα των Άλπεων αυτό το Σαββατοκύριακο, αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση ενέργειας για ψύξη και ενδεχομένως να μειώσει περαιτέρω τα επίπεδα του νερού στον Ρήνο, μια σημαντική πλωτή οδό μέσω της οποίας διακινούνται μεγάλες ποσόστητες άνθρακα και προϊόντων πετρελαίου.

Ο γερμανική μετεωρολογική υπηρεσία Deutscher Wetterdienst προειδοποίησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αναμένεται κύμα καύσωνα μεταξύ Παρασκευής και Δευτέρας σε πολλά μέρη. Ακόμη και οι νυχτερινές θερμοκρασίες δεν θα είναι πολύ χαμηλές και οι κάτοικοι θα πρέπει να περιμένουν «τροπικές νύχτες».

«Ψήνεται» για δεύτερη ημέρα ο πλανήτης

Οι θερμοκρασίες στη Φρανκφούρτη αναμένονται στους 35 βαθμούς Κελσίου, με την Ολλανδία και τη νοτιοδυτική Ισπανία να περιμένουν επίσης καύσωνα, σύμφωνα με την Maxar Technologies Inc που επικαλείται το Bloomberg .

Λόγω του καύσωνα, η ζήτηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να εκτιναχθεί. Εάν ο καύσωνας οδηγήσει παράλληλα σε άπνοια, η αιολική παραγωγή στη Γερμανία και την Ολλανδία θα μπορούσε επίσης να μειωθεί, αυξάνοντας τη ζήτηση για φυσικό αέριο για ηλεκτρική ενέργεια.

Στερεύει και πάλι ο Ρήνος

Δεν είναι λίγοι εκείνοι επίσης, που φοβούνται μια επανάληψη του περσινού σεναρίου, όταν οι βασικές πλωτές οδοί της Ευρώπης στέρευαν προκαλώντας πολλά προβλήματα στις μεταφορές αγαθών.

Μια άλλη επίπτωση του καύσωνα θα ήταν ακόμη χαμηλότερα επίπεδα νερού στον ποταμό Ρήνο μήκους 800 μιλίων που διασχίζει την Ευρώπη στη Βόρεια Θάλασσα.

Ο Ρήνος διαχειρίζεται τεράστιο όγκο προμηθειών για την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και άνθρακα.

Τα επίπεδα έχουν ήδη πέσει αυτό το καλοκαίρι και ο Άνω Ρήνος μπορεί να χειριστεί μόνο μισογεμάτες φορτηγίδες αυτήν τη στιγμή, δήλωσε στο Bloomberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο χειριστής Interstream Barging. Η στάθμη των υδάτων νότια της Κολωνίας της Γερμανίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο για αυτή την εποχή του χρόνου εδώ και πολλά χρόνια, εμποδίζοντας  τις πλήρως φορτωμένες φορτηγίδες να περάσουν από ένα στενότερο μέρος του ποταμού εκεί.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ευρώπη και η Γερμανία είχαν παρόμοια προβλήματα με χαμηλά επίπεδα στον Ρήνο, τα οποία επιδείνωσαν την παροχή άνθρακα για τα γερμανικά εργοστάσια ακριβώς τη στιγμή που διακόπηκε το φυσικό αέριο μέσω ρωσικών αγωγών. Τον Ιούλιο του 2022, δύο γερμανικά εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής συγκεκριμένα –ένα στο Mannheim και ένα στην Καρλσρούη– δεν είχαν επαρκή αποθέματα άνθρακα για τη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια